FM-båndet slukkes, kun 3 av 10 har DAB i bil:– Utskifting av bilradio koster 7.550 kroner i snitt

I løpet av neste år slukkes FM-nettet her til lands. Bare 3 av 10 oppgir i TNS' undersøkelse at de har fått digitalradio, DAB, i bilen.
I løpet av neste år slukkes FM-nettet her til lands. Bare 3 av 10 oppgir i TNS' undersøkelse at de har fått digitalradio, DAB, i bilen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettermontering av radioutstyr kan koste alt fra 2500 til 14.000 kroner. Ifølge NAF virker adapterløsninger for DAB-bilradio lite trafikksikre. Mange ledninger i bilen, liten skjerm og rattstyring av radio kan forstyrre sjåføren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

DAB-radio og slukking av FM-nettet

  • Digital Audio Broadcasting ( DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.
  • Standarden krever nytt mottakerutstyr ( DAB-radioer).
  • FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.
  • I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.
  • NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.
  • De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som det første landet i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.
  • Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket.

I løpet av 2017 skal FM-nettet gradvis fases ut, og sending via det digitale DAB-nettet overta helt.

7 av 10 nordmenn oppgir i TNS’ Digitalradioundersøkelse for tredje kvartal i år at de ikke har DAB-radio i bilen , ifølge statusrapporten «Radioskiftet. Før FM-slukking» fra Digitalradio Norge (PDF).

Mange nye biler har allerede radio med DAB+ integrert. For dem som ikke har bil med integrert DAB-radio, blir løsningen å ettermontere utstyr, som gjør at man kan motta DAB-signaler. Det kan være en adapter-løsninger eller en montering av integrert DAB-radio.

– Radio er fremdeles kanalen som når ut til flest der vi er, og vi vet mange lytter til radio i bil. Å få trafikkmeldinger raskt ut hvis det skjer noe kan være viktig for trafikksikkerheten, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekk når FM-nettet slukker der du bor

Stor prisvariasjon

En undersøkelse medlemsorganisasjonen NAF gjorde i høst viste stor prisvariasjon på ettermontering av DAB-anlegg i et utvalg biler som er mye solgt.

Gjennomsnittsprisen lå på rundt 7500 kroner. Skal du oppgradere med originalt integrert utstyr, kommer prisen raskt opp i 10.000-15.000 kroner, som tabellen fra NAF viser:

Kilde: NAF. Fra undersøkelse gjennomført i høst.
Kilde: NAF. Fra undersøkelse gjennomført i høst.

– Totalkostnadene av DAB-omleggingen for norske bilister sett under ett er det svært vanskelig å si noe om. Det finnes alt fra adaptere til noen hundrelapper, til ettermontering som koster opp mot 14.000 kroner, sier Sødal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NAFs gjorde også en test av de seks vanligste adapterne tidligere i år.

– Det testen viste er at adapterløsningene er veldig variable i kvalitet, og kan spille inn på trafikksikkerhet; med mange ledninger i bilen, en liten skjerm man må plundre med og rattstyring av radio som ikke fungerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bilekspert forventer DAB-rush hos trege nordmenn

«Ettermontering ser foreløpig ganske dyrt ut»

Ettermontering er å sette inn en ny radio i bilen.

– Her må i mange tilfeller ledningssystemet for radio legges helt om. Den billigste i testen av ettermontering var en Volvo-modell som koster 2500, men denne hadde i utgangspunktet DAB, og det var lettere å legge om til DAB +, sier Sødal.

– Vi anbefaler folk å gå litt i dybden på hva de skal velge, så de finner den beste løsningen for seg. Det beste er selvsagt en integrert løsning med en ettermontert, ny radio. I nyere biler er det vanskelig å gjøre selv, fordi radioen ofte vil være støpt inn i konsollen. Det gjelder å sette seg inn i testene som er lagt ut, og stille de riktige spørsmålene for å finne løsningen som vil fungere best i ens bil, sier kommunikasjonsrådgiveren.

NAF konkluderte etter sin gjennomgang av ulike løsninger og priser på ettermonterte DAB-anlegg: «Resultatet ser foreløpig ganske dyrt ut» (oversikt oer gjennomgangen i tabellen).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tvil og uenighet - men stø kurs for DAB i Stortinget

– Adapterne kan påvirke trafikksikkerheten

Velger du en adapter som gjør at du kan bruke den radioen du allerede har, kan du få dette til rundt tusen kroner. Men da NAF testet de seks vanligste adapterne på markedet i januar konkluderte organisasjonen med at det ikke var en særlig god løsning: «De er usikre i bruk, vanskelige å bruke under kjøring og har løse ledninger for lading og antenne, evt. AUX-tilkobling (ekstra ledning til radioinngang)».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og videre:

«Ledninger som henger og slenger er lite tilfredsstillende. Selve DAB-enhetene er normalt tilkoblet bilens sigarettenner-uttak, og er lite brukervennlige. Displayet er en svakhet på de fleste; lite lettlest og med knapper som er vanskelig å betjene. Totalt sett fremstår adapterne vi testet som forstyrrende, og vi stiller spørsmålstegn ved sikkerheten når disse skal betjenes under kjøring.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag fører vi ikke DAB-adaptere, men dette er under utvikling og kommer snart i våre butikker. Jeg tror mange kommer til å kjøpe først når FM-nettet slukkes eller dette er mer nært forestående. Vi har solgt DAB-radioer til hus og standard DAB-radio til bil, som kan erstatte radioen i bilen. Akkurat denne modellen kan man sette inn selv, men det blir mer pusling hvis bilen har integrert radio i dashbordet, da er nok DAB-adapter en bedre løsning, sier markedsansvarlig i Biltema, Dag Bergby, til ABC Nyheter.

– Jeg kan ikke kommentere det med trafikksikkerhet, men at man skal ha øynene på veien er viktig, sier Bergby.

Integrerte løsninger som kan tilknyttes bilens originale utstyr fungerer ifølge NAF langt bedre enn adapter, men kan altså bli dyrt.

Les også: Anbefaler å være tidlig ute med å legge om til DAB

Les også: DAB: Dette kan du gjøre med din gamle radio når FM-nettet slukkes