Meny

For 80 år siden rullet Toyotas første bil ut på veien

Toyotas første bil, Modell AA, rullet ut på veien i 1936. Men det tok fortsatt 25 år før bilproduksjonen kom skikkelig i gang. Foto: Toyota

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toyoda-familien grunnla sitt imperium med vevstoler og var sent ute med biler. Men da de kom i gang for alvor på 1960-tallet, tok det ikke lang tid før Toyota ble verdens største bilprodusent. Men veien til suksess har vært vanskelig.

Når Akio Toyoda ankommer fabrikken Toyota City, ser han ut som hvilken som helst arbeider, ikledd den samme grå kjeledressen som arbeiderne på samlebåndet. Likevel er det ingen som er i tvil om at dette er Sjefen.

Han ser ikke spesielt lykkelig ut – kanskje fordi han føler ansvaret for 333.498 arbeidere verden over. Eller kanskje det er fordi han mener det når han sier at han personlig tar ansvaret for at hver og en av de nesten ti millioner Toyota-kjøperne i verden får biler som lever opp til det blankpolerte ryktet fabrikken har. I Japan har Toyoda-familien bygd et industridynasti, og ingen er større enn sjefen for Toyota Motor Co. «Nest etter keiseren» svarer mange når du spør om hvor Toyota-sjefen befinner seg på rangstigen.

Les også: Mennene som satte verden på hjul

Startet med vevstoler

Historien om Toyota starter ikke med bil, men med spinnemaskiner og vevstoler på slutten av 1800-tallet. Grunnlaget for bileventyret skapes i 1924 når Sakichi Toyoda finner opp en helautomatisk vevstol. Patentet blir solgt til britiske Platt Brothers for en god slump penger. Hvor mye sier historien ingen ting om. Samtidig ønsker den japanske regjeringen å få i gang en innenlands produksjon av biler. Det er bakteppet når Kiichiro Toyota i 1929 drar ut i verden for å studere de store bilprodusentene. I Detroit er det masseprodusert rimelige biler siden Henry Ford tok i bruk samlebåndet i 1913. Henry og Co har allerede solgt 15 millioner T-Forder. Men det skulle ta enda sju år før Toyota fikk sin første bil på veien.

(Saken fortsetter under)

Historien om Toyota starter ikke med bil, men med spinnemaskiner og vevstoler på slytten av 1800-tallet. Foto: Toyota

Vel hjemme i Japan, starter Kiichiro arbeidet med å utvikle en egen bensinmotor. I 1933 blir det opprettet en egen bilavdeling i Toyoda Automatic Loom Works Ltd og i 1936 ruller Toyoda Model AA Sedan ut på veien for første gang.

Les også: Volvo - unnfanget i et krepselag

Først i 1937 etableres Toyota Motor Co som egen selskap og med nytt navn. Bakgrunnen for skiftet til Toyota, er ifølge historien at det «skrives» med åtte penselstrøk – et lykketall i Japan. Toyoda betyr også noe sånt som «frodige rismarker», og mange syntes det var greit at en bilprodusent fjernet seg fra gammel bondetradisjon.

Reddet av Korea-krigen

Det skulle ta lang tid før det blir sving på bilproduksjonen. Når andre verdenskrig sprer seg til Asia, må Toyotas fabrikker konsentrere seg om produksjon av lastebiler og annet krigsmateriell. Når krigen slutter i september 1945, er det rett før de Allierte skal gjennomføre en storstilt bombing av Toyotas fabrikker. Fabrikkene overlever, men mye annet i Japan er sønderbombet. Gjenoppbyggingen av landet blir prioritet nummer en. Først i 1947, elleve år etter at Toyota begynte å produsere biler, ruller bil nummer 100.000 av samlebåndet. I dag produserer Toyota til sammenlikning 190.000 biler hver eneste uke.

Etter krigen er de økonomiske forholdene i Japan svært vanskelig og i slutten av 1949 er Toyota på randen av konkurs. Ironisk nok reddes Toyota av en annen krig og av landet som bombet Japan sønder og sammen i 1945. Den amerikanske krigsmakten trenger nemlig kjøretøyer til bruk i Korea-krigen og legger inn en bestilling på 5.000 biler hos Toyota.

(Saken fortsetter under)

Etter krigen er de økonomiske forholdene i Japan svært vanskelige. Toyota reddes av den amerikanske krigsmakten som bestiller 5.000 biler til bruk i Korea-krigen. Foto: Toyota

Først nå begynner Toyota-hjulene å rulle for alvor. Et system som oppfordrer de ansatte til å komme med kreative ideer blir satt i system (1950) og Toyota Crown blir lansert (1955). Den blir også den første bilen som eksporteres til USA (1957). Den nye store Motomachi-fabrikken settes i drift (1959) og Toyota Quality Control blir etablert i alle ledd i produksjonen (1961). Grunnlaget for bileventyret er lagt.

Les også: Ti biler som forandret verden

Satser på hybrid

Nå åpnes stadig nye fabrikker og nye modeller lanseres på rekke og rad. Bil nummer en millioner ruller av samlebåndet i 1963, samtidig som starten på den norske Toyota-eventyret. I 1966 kommer suksessmodellen Corolla på veien. Deretter følger suksesser som Hiace og Hilux og Toyota får sin James Bond bil med sportsbilen 2000GT. Produksjonen fortsetter å øke. Ikke minst kvaliteten og den lave prisen bidrar til å gjøre bilene svært populære.

En av Toyotas mest spennende beslutningene i nyere tid er å satse for fullt på hybridbiler. Når Prius lanseres i 1997 ler de fleste konkurrentene og stempler hybrid-teknikken som «altfor dyr og komplisert». I dag har latteren stilnet. I flere markeder er 40 prosent av Toyotas nybilsalg hybridbiler. Konkurrentene som lo, strever nå med å utvikle sine egne hybrid-modeller. Dette er en viktig årsak til at Toyota i 2013 ble første noensinne til å passere 10 millioner produserte biler. Men et mareritt som startet for fire år siden, kunne forandret alt for den ferske Toyota-sjefen Akio Toyoda.

(Saken fortsetter under)

Denne elektriske bilen/mopeden er Toyotas svar på fremtidens transport-utfordringer i storbyene. Foto: Toyota

Toyodas mareritt

Akio Toyoda hadde ikke vært sjef mer enn noen måneder før ting begynte å bli vanskelig. I San Diego i USA døde en familie på fire etter at gasspedalen i en av Toyodas biler angivelig hengte seg opp. Seinere ble det avslørt sikkerhetsproblemer med flere Toyota-biler og 14 millioner biler over hele verden ble tilbakekalt for utbedring av feil. Toyota forpliktet seg samtidig til å betale rundt sju milliarder kroner i kompensasjon til berørte bileiere. I februar 2010 måtte Akio Toyoda forsvare Toyota i en kongresshøring i USA:

– Jeg vil overbringe mine dypeste kondolanser til familien i San Diego. Jeg vil gjør alt som står i min makt for at en slik ulykke ikke skal skje igjen. Jeg er svært lei meg for enhver ulykke som Toyota- eiere har opplevd, sa Toyoda.

Les også: Henry Ford, en mann for sin bil

Toyotas blankpolerte kvalitetsrykte hadde fått alvorlige riper. Men det var mer I vente. Litt over et år seinere, I mars 2011, ble Japan rammet av et kraftig jordskjelv med en påfølgende tsunami som medførte stopp I all bilproduksjon. At bilindustrien allerede var sterkt påvirket av finanskrisen som startet med konkursen i Lehman Brothers I 2008, gjorde ikke situasjonen bedre. Høy yenkurs mot euro og dollar, bidro til at Toyota hadde problemer med å holde konkurransedyktige priser. Da 2011 ble talt opp, måtte Toyoda innse at Toyota ikke lenger var verdens største bilprodusent.

(Saken fortsetter under)

- Jeg er svært lei meg for enhver ulykke som Toyota-eiere har opplevd, sa Toyota-sjef Akio Toyoda til den amerikanske kongressen i 2010. Foto: Toyota

– La oss bygge bedre biler

– Vi har vanskelige år bak oss, men vi er i ferd med å sette nye offensive mål. Når vi nå snakker om å være nummer en, tenker jeg ikke først og fremst på volum. La oss lage stadig bedre biler. La oss få til en bærekraftig vekst. Hva om det finnes biler som bare slipper ut vann? Hva om det finnes biler som ikke dreper mennesker? Når vi når det målet er vi nummer en uansett volum, sier Toyoda når vi treffer ham på bilutstillingen i Tokyo.

Hans nestsjef, Mitsuhiso Kato, som har ansvaret for alle produksjon, utvikling og planlegging, sier følgende:

– I noen år lanserte vi for mange nye modeller for raskt og økte produksjonen for mye. Vi trodde vi hadde kontroll på kvaliteten men måtte innse at vi ikke gjorde en god nok jobb. Nå har vi gått tilbake til røttene der både sikkerhet for kundene og kvaliteten kommer foran volum. Det skal aldri skje igjen at president Toyoda, skal måtte står foran den amerikanske kongressen og beklage dårlig kvalitet på en Toyota, sier Kato til Motor.

Les også:

Halvparten av dødsulykkene med ATV skjer i fylla

Tester pulskanon for å stoppe biler på flukt

VW trekker seg fra rally-VM

Saken er opprinnelig publisert på Motor.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:43 SAS-meklingen fortsetter på overtid01:33 Putin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 – Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 Haltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner
Siste nytt
01:43NorgeSAS-meklingen fortsetter på overtid01:33VerdenPutin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31VerdenAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21Verden– Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14ReisenyheterSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55ReisenyheterSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38PolitikkHaltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21ReisenyheterSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PrivatøkonomiEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner
Populært