Disse vinterdekkene bør du styre unna

Der det finnes vinnnere, er det også tapere. Illustrasjonsbilde fra Naf.no
Der det finnes vinnnere, er det også tapere. Illustrasjonsbilde fra Naf.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her tar vi for oss de som ikke kommer så godt ut av vinterens første dekktester og som dermed kanskje er vinterdekkene du bør styre unna om du går med tanke på å kjøpe nye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets store dekk-test ble for kort tid siden offentliggjort. Der det finnes vinnere – finnes det også tapere, slik er det bare. Også for vinterdekk.

Norge er jo et flott vinterland, men det er heller ikke til å komme fra at vi bor i et krevende land med tanke på klima, veier og dertil krevende kjøreforhold.

Det gjelder derfor å «sko» vinterbilen riktig, om du vil ta deg og dine trygt fram på vinterveiene.

Det er slett ikke likegyldig hva slags vinterdekk du kjøper. Det er til dels stor forskjeller mellom de beste og de dårligste.

Noen dekk bør du styre unna

Her tar vi for oss de som ikke kommer så godt ut av vinterens første dekktester, og som dermed kanskje er vinterdekkene du bør styre unna om du går med tanke på å kjøpe nye.

Denne vinterdekktesten er et samarbeid mellom NAF / Motor, Aftonbladet og Auto Motor og Sport i Sverige, Tekniikan Mailma i Finland og Auto Revue i Russland. De får hjelp til å evaluere dekkene av profesjonelle testere hos Test World i Finland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vinterdekk: Her er årets testvinnere

Dette er de som kommer dårligst ut i årets stortest:

Piggdekk:

Kumho WinterCraft Ice, tar det kraftfulle og tillitsvekkende navnet til tross jumboplassen for piggdekk i årets test. Koreanske Kumho har tidligere gjort det bra på tilsvarende tester for sommerdekk. Men for vinterdekket satt det ikke helt.

Med hele 150 (!) pigger, bremser det brukbart på snø og is, men det tar seg dårlig fram. Dekket gir også ullen kjørefølelse og slipper brått og brutalt når det mister grepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På nest siste plass finner vi malaysiske Toyo Observe G3-Ice. Det er ett av årets beste piggdekk på tørr asfalt, men de færreste kjøper piggdekk for det underlaget.

På snø er det blant dekkene med lengst bremsestrekning og prestasjoner også sammenliknet med piggfrie. Dekket fra Toyo slipper lett og gir generelt en utrygg kjørefølelse, er testernes ikke altfor flatterende dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De 11 vanligste spørsmålene om vinterdekk

Piggfrie dekk

Kinesiske Nankang er en gjenganger på jumbo-lista. I år med sitt Nankang Ice Activa Ice-1. Det hjelper lite med fancy navn. Dekket taper – i år som i fjor – i de fleste disipliner. Det mangler grep både når det gjelder bremsing og akselerasjon, samt at sidegrepet er dårlig. Det gjelder for både snø og is.

Det eneste positive testerne har å si om dekket, er at det er billig.

Nest sisteplassen er delt mellom Landsail Winter Lander, også det fra Kina og japanske Yokohama Ice Guard ig50 Plus.

Sistnevnte har svake prestasjoner i alle disipliner, dog uten å være aller dårligst i noe. Dekkets svakeste side er kjørefølelse på snø. Det slipper brått og det er vanskelig å gjenvinne kontroll over bilen.

Landsail fungerer godt på våt og tørr asfalt og er nok mer beregnet på mellomeuropeisk vinter og bare vinterveier, enn norske krevende forhold. Det fungerer jevnt over dårlig på både snø og is og gir utrygg kjørefølelse, samtidig som det både bremser og akselererer dårlig, mener testerne.

Kilde: NAF.no

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no