Meny

Den store folke-SUV-duellen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er biler som takler både gjørmebad og familieliv. En splitter ny generasjon av storselgeren VW Tiguan er klar til å kjempe om kundene i familie-SUV-klassen. Her møter den en annen salgsmaskin, nemlig Toyota RAV4.

Først i 2007 var VWs første folkelige familie-SUV klar. Fram til da var det de asiatiske merkene som mer eller mindre «eide» segmentet. Bestselger med klar margin i 2007 var Toyota RAV4 . Men om Tiguan kom seint til festen, visste den å ta for seg. I flere år deretter var Tiguan den mest populære av de firehjulsdrevne familie-SUV-ene her i Norge.

Ni år etter er annen generasjon klar. Den bygges selvsagt etter VW-konsernets byggeklossprinsipp. Det betyr at slektskapet teknisk sett er nært til biler som VW Golf, Passat og Touran, og i tillegg eksempelvis Skoda Octavia og Audi A3.

SUV-er flest har det med å bli litt mer crossover for hvert generasjonsskifte. Det gjelder også for Tiguan. Den er lengre (6 cm) og bredere (3 cm) enn forgjengeren. Også akselavstanden har økt, med 8 cm. Hver for seg er tallene små, men til sammen etterlater de et inntrykk: Den nye har tatt et steg videre fra å være en «høy Golf». Den har blant annet fått større bagasjerom og bedre plass i baksetet.

Som vanlig for en VW-modell kommer Tiguan med mange drivlinjer. Kundene kan velge mellom åtte motorer, for- eller firehjulsdrift, manuelt gir eller automat. Antatt bestselger, tross VWs gigantiske dieselflause, er testbilens oppsett med 2,0 TDI med 150 hk/340 Nm, firehjulsdrift og automat.

Det finnes ingen ladbar hybrid i programmet, selv om byggeklossene finnes (kjent fra Golf GTE og Passat GTE). Da vi var på lanseringen av Tiguan i vår, var VWs folk svært vage da vi lurte på om det ville komme en Tiguan GTE. Faktum er at GTE-utgavene er dyre i nesten alle andre land enn Norge. Salget av dem er lavt, og trolig er det grunnen til at VW ikke stresser med å lage en hybrid-Tiguan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I RAV4 er det en elmotor som alene driver bakhjulene når det er behov for det. Det er ingen fysisk forbindelse med bensinmotoren og den andre elmotoren foran i bilen.

Satser på hybrid

Nettopp derfor er det interessant å teste nyheten mot en hybrid-SUV. Av de to aktuelle i klassen, den ladbare Mitsubishi Outlander PHEV og Toyota RAV4, falt valget denne gang på RAV4. (Du finner en kort oppsummering av testinntrykk fra Outlander i en egen rammesak.)

Toyota har gjort det motsatte av VW. RAV4 fås ikke med dieselmotor lenger. Det finnes en ren bensinmotorversjon, men det er hybriden som gjelder. Dette er en «klassisk» hybrid – den er ikke ladbar. Batteriet lades av gjenvunnet bremseenergi og med strøm fra motoren. I tillegg til bensinmotoren på 2,5 liter og 151 hk har den én elmotor foran og én bak. Det er ingen fysisk forbindelse mellom motorene foran og bakhjulene – drift på bakhjulene skapes utelukkende av den vesle elmotoren bak i bilen. Totalt er effekten 197 hk, og dreiemomentet er 450 Nm. På papiret skal systemet gi lavere forbruk (0,51 l/mil) enn det som er oppgitt for Tiguan (0,56 l/mil).

Om du aldri har kjørt en Toyota-hybrid før, er det én ting som krever tilvenning. Turtallet, og følgelig motorlyden, virker tidvis frikoblet fra det du gjør med gasspedalen. Kommer du til en motbakke og skal holde farta, ruser motoren i vei. Skal du øke farta, særlig i motbakker, blir rusingen kraftig.

Systemet, der kreftene fra bensin- og elmotor distribueres via et planetgir og den bakre elmotoren kun kobles inn når det trengs, har samtidig fine fordeler. Best liker vi det når vi er i det avslappede hjørnet. Vi flyter trinnløst av gårde mens systemet stadig bytter eller blander kraftkilder, nesten uten at vi merker det. Dette bidrar til en veldig lettkjørt følelse.

Samtidig er RAV4 Hybrid rask når det trengs. I akselerasjonsøvelsene går den fortere enn Tiguan i alle intervaller (1,0 sekund raskere 60-100 km/t. og 1,6 sekunder raskere 80-120 km/t.). Til gjengjeld høres det da ut som om motoren skal spinne ut i bane i verdensrommet.

Tiguan har på sin side en sjutrinns dobbeltclutchkasse. I biler fra de noenlunde folkelige bilmerkene er denne automatkassen etter vår mening det beste som er å få per i dag. Den girer kjapt og jevnt, og er dyktig til å utnytte momentet på lavt turtall. Blir det motbakke, eller du gir litt ekstra gass, sjalter den ned på et blunk. Det gir en motoropplevelse som er langt mer avslappet enn i RAV4, til tross for at maksytelsene er svakere.

Les også: Volvos stasjonsvogn blir en storselger - men ikke denne

Artikkelen fortsetter under bildet.

En Tiguan med utstyrsgrad Businessline framstår som en Høyre-mann med dress fra Dressmann. Det er faktisk fint, det.

Hvilken bruker mest?

Hybridbiler er definitivt på moten i Norge. Dieselmotor er det ikke, med salgsandel som går nedover jevnt og trutt. Det er ikke rart, så lenge det snakkes om kjøreforbud og ekstra høye bomavgifter i storbyer.

Hva du skal mene om å kjøpe en ny dieselbil i 2016, må du finne ut av selv (men vi tviler vel på at diesel vil gjøre et kraftig comeback). Det vi derimot kan fortelle, er hvordan det står til med forbruket.

I vår faste testrunde på 20 mil, der vi kjører bilene samtidig og bytter sjåfør halvveis, ender Tiguan med et forbruk på 0,57 l/mil. Det er et av de beste resultatene for en SUV i denne nisjen med tolitersdiesel og firehjulsdrift.

RAV4, som altså har et oppgitt forbruk som er lavere enn dieselbilen, bruker 0, 61 l/mil. Den relativt marginale forskjellen holder seg på omtrent samme nivå også på annen type kjøring utenfor testrunden. Slik sett kan man si at dieselmotor fortsatt passer godt til biltypen.

Les også: Test Audi A4 Avant: – Holder ikke dette – da har du kanskje et potensproblem...

Artikkelen fortsetter under bildet.

For samme totalpris får du skinninteriør og et par andre ting i tillegg i RAV4. Likevel henger Toyotaen etter i kvalitetsopplevelse.

Familievenner

Innvendig retter begge seg mot familier. Salgsmessig har SUV-er på denne størrelsen i stadig større grad danket ut det som tidligere var det opplagte familievalget, nemlig en stasjonsvogn i mellomklassen. Målingene vi gjør i kupeen, viser at mange mål er temmelig identiske. Begge har sjenerøs beinplass i baksetet, og begge bør ha plass til et bakvendt barnesete uten at det går for mye ut over plassen til den voksne som sitter foran (avhengig av barnesetemodell og høyden til den voksne, naturligvis).

VW har skyvbart baksete, slik at en kan velge å øke bagasjeplassen om de i baksetet ikke trenger all beinplassen som finnes. Med setet i bakre stilling er bagasjerommet betydelig kortere enn i RAV4. Det er ikke uventet, for Tiguan er 12 cm kortere utvendig enn RAV4. Til gjengjeld er bagasjerommet mye dypere om man senker bagasjeromsgulvet til det nederste av to trinn (ekstrautstyr til 1700 kroner). Toyotaens bagasjerom er også bredest og har lavest lasteterskel, og tross en kant innerst i rommet (på grunn av hybridbatteriet) framstår RAV4s bagasjerom som enklest å utnytte.

De to testbilene koster, med noen små tusenlappers differanse, det samme. Vi snakker om tett på en halv million kroner i totalpris.

Toyotaen er den dyreste RAV4 du kan få, mens det ikke er noe problem å bruke en hel del tusenlapper til på ekstrautstyr i Tiguanen, som er en Businessline med ekstrautstyr for 40 000 kroner.

Det som mangler i Tiguan målt mot RAV4, er grovt oppsummert elektriske skinnseter, ryggekamera og takluke. Vi savner egentlig bare ryggekameraet, for skinnsetene i RAV4 er litt glatte og klamme og den vesle takluka greier vi oss fint uten. Vi synes betjeningen er best i Tiguan, blant annet fordi noen taster er gjemt under en kant i dashbordet i RAV4.

Les også: Test av Ford Focus RS og Honda Civic R: Rasende moro

Artikkelen fortsetter under bildet.

VW har skyvbart baksete, slik at en kan velge å øke bagasjeplassen om de i baksetet ikke trenger all beinplassen som finnes.

Tiguan gir oss mest

Med ganske lik pris og utstyrsnivå, og noenlunde tilsvarende plassforhold, er det klart for å bedømme kjøreopplevelsen. Her er det på noen områder klasseforskjell.

Støynivået i Tiguan er på det nivået det bør være i en bil til nesten en halv million. Det er det ikke i RAV4, der det er mye hjulstøy straks asfalten blir middels grov. Vi tok en støytest på et stykke ekstra grov asfalt, og her viste støymåleren oppsiktsvekkende forskjeller. I tillegg til hjulstøyen er det mer understellslyd og mye mer resonanslyd i Toyotaen. Dette har vi merket oss også ved tidligere tester av RAV4. Toyota sier at støydempingen ble forbedret ved faceliften sist vinter, men dette er fortsatt ikke godt nok.

Videre er det tydelig forskjell i det vi kan kalle komfortfart. Dette er hastigheten der en ikke opplever at en tøyer grensene i svingene – bilen gjør akkurat det den skal, uten noe drama og med trygge marginer.

Grensen for komfortfart nås først i RAV4. Den krenger mer og føles tyngre, og du kan føle og høre at hjulene sliter med grepet lenge før det samme skjer i Tiguan. Den tyske bilen framstår med egenskaper som ligger mye nærmere en vanlig lavere bil. Den kjennes kvikkere og mer håndterbar.

Vi finner også forskjeller i utstyrsfunksjonalitet. I RAV4 er filskiftsvarslingen mest av alt irriterende, og styringsassistansen virker tilsynelatende bare når den selv vil. Begge deler virker bedre i Tiguan, som vi også synes har den beste adaptive cruisekontrollen. Alt dette bidrar til vår oppfatning om at Tiguan på flere områder virker mer forseggjort enn RAV4. Og til å avgjøre hvilken vi ville ha valgt.

Les også: Test: Tre status-stasjonsvogner med firehjulsdrift

Artikkelen fortsetter under bildet.

Målingene vi gjør i kupeen, viser at mange mål er temmelig identiske. Begge har sjenerøs beinplass i baksetet, og begge bør ha plass til et bakvendt barnesete uten at det går for mye ut over plassen til den voksne som sitter foran.

Konklusjon:

I egenskaper er det ingen tvil. Tiguan kjører bedre og virker mer moderne. Den framstår også som mer forseggjort – den store forskjellen i støynivå på rufsete underlag er et tegn på det. Derfor ville vi valgt SUV-en fra VW, forutsatt at den ikke skulle brukes primært til pendling inn til en storby med dieselbilrestriksjoner.

Les også:

Årets store Volvo-nyhet får skryt i første test

Test avslører: Ingen hybridbil bruker mindre bensin

Gikk konkurs i 1961 – nå gjør Borgward comeback

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes
Siste nytt
14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes
Populært