Forbrukerrådet advarer: Disse barnesetene bør du holde deg unna

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny stor test av barneseter for bil avslører at flere seter ikke er sikre nok. Skal du kjøpe bilsete til ungene? Da bør du sette deg inn i resultatene i denne testen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke likegyldig hva slags barneseter du velger til bilen. Det har vi i Broom skrevet om mange ganger tidligere. Nå får vi igjen bekreftet dette, via det som er Europas største barnesete-test, gjennomført av ADAC og ICRT.

Forbrukerrådet i Norge går nå ut og advarer mot setene som gjør det dårligst i testen.

18 modeller er testet, bare tre av dem får gode nok resultater til å kvalifisere for Forbrukerrådets lister over de beste barnesetene på markedet.

Slik oppsummerer Forbrukerrådet testen:

Babystol: Cybex Aton Q i-Size

Babystolen Cybex Aton Q i-Size tar opp arven etter rekordholderen Cybex Aton Q. ADAC/ICRT testet Aton Q i-Size både når den festes med bilbelter og når den festes på en egen isofix-base. Begge varianter oppnådde full score i både front- og sidekollisjonstestene og erobret dermed respektable 77 poeng, noe som betyr at Cybex Aton Q i-Size etablerer seg blant de beste babystolene på markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om dette er meget solide resultater, er de litt skuffende. Forgjengeren Cybex Aton Q hentet nemlig henholdsvis 79 poeng (beltefestet) og 81 poeng (isofix-base) da den ble testet i 2014.

Les også: En av to sitter fortsatt feil i barnesete

(Saken fortsetter under)

Det er slett ikke likegyldig hvilket barnesete du velger. Foto: NAF
Det er slett ikke likegyldig hvilket barnesete du velger. Foto: NAF

Ti småbarnstoler

Denne gangen var kun én babystol i ilden. ADAC/ICRT tok imidlertid for seg hele ti småbarnstoler (cirka 1-4 år). Dessverre er ingen av disse rene bakovervendte modeller. I tillegg er halvparten av dem fremovervendte, noe som betyr at de ikke kan anbefales av Forbrukerrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi hopper derfor bukk over disse, men tar en titt på de fem testede kombi-småbarnstolene. Kombistoler kan brukes både bakover- og fremovervendt og vi må derfor understreke at Forbrukerrådet utelukkende anbefaler dem brukt bakovervendt.

Les også: Mange lovbrytere blant farlige sjåfører

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cybex Sirona M2 i-Size

Modellen som oppnår det beste resultatet blant kombi-småbarnstolene er Cybex Sirona M2 i-Size, som henter 68 poeng totalt. Også dette resultatet er litt skuffende, med tanke på at forgjengeren Cybex Sirona oppnådde 72 poeng da den ble testet i 2013. Første utgave av Sirona oppnådde også full score i frontkollisjonstesten, mens den nye i-Size-utgaven må nøye seg med fire av fem oppnåelige poeng.

Les også: Dette er de vanligste feilene på EU-kontroll

Recaro Zero 1

Forbrukerrådet var også spent på hvordan den nye kombistolen Recaro Zero 1 ville klare seg i den store europeiske barnesetetesten. Det ble dessverre ikke noen ny rekord her heller.

I stedet måtte Zero 1 nøye seg med 63 poeng, noe som akkurat holder til å kvalifisere seg for Forbrukerrådets liste over de beste kombistolene. I likhet med Sirona M2 i-Size henter Zero 1 fire poeng både i front- og sidekollisjonstestene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joie i-Anchor Advance

Kombi-småbarnstolen Joie i-Anchor Advance oppnår toppscore i sidekollisjonstesten, men henter kun tre poeng i frontkollisjonstesten.

Dermed må den nøye seg med 58 poeng sammenlagt, noe som ikke holder til en plassering på vår kombistol-liste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette må du vite før du skal fly med småbarn

Katastrofe for Nena Rubl

Joie-stolen gjorde det imidlertid svært godt sammenlignet med kombistolen Nena Rubl, som feilet fullstendig i frontkollisjonstesten.

Dermed ender den opp med 1 av 100 oppnåelige totalpoeng.

Elendig for Diono Radian 5

Den beltefestede kombi-småbarnstolen Diono Radian 5 gjorde det ikke like elendig i frontkollisjonstesten, men må likevel nøye seg med bare to poeng.

I tillegg avdekket testerne svært stor risiko for feilbruk. Dermed ender Radian 5 med bare 5 av 100 totalpoeng.

Katastrofe for Recaro Optia

Selv om vi normalt ikke omtaler fremovervendte småbarnstoler, nevner vi også at Recaro Optia feilet fullstendig i frontkollisjonstesten.

ADAC/ICRTs harde frontkollisjonstesten førte til at Optia løsnet fra basen.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no