130 år siden første bil

Mennene som satte verden på hjul

Det var menn som skapte bilen, men bak sto kvinner som Bertha Benz. Her er mannen Karl bak rattet i verdens første bil i 1886. Foto: Produsenten

Du har hørt navnene: Opel, Ford, Porsche, Diesel og Michelin. I dag forbindes de med bilmerker, drivstoff og dekk. Men bak navnene befinner det seg spennende mennesker med store visjoner som i sterk grad bidro til å sette verden på hjul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tror at det var Henry Ford som oppfant bilen. Feil. Den første bilen startet med et smell i garasjen til Carl Benz i Mannheim, Tyskland i 1885. I en sky av støv og røyk la Carl Benz ut på prøvetur i verdens første bil og i 1886 var den første bilen er realitet. Den svimlende toppfarten var 15 km/t.

Les også: Volvo - unnfanget i et krepselag

Henry Ford var alt for seint ute da han startet Ford Motor Company i 1903. Men det var bondesønnen Henry som først satte Amerika, deretter verden, på hjul. Det skjedde godt inne på 1900-tallet, etter at han tok i bruk samlebåndet i produksjonen av T-Ford.

Les også: Henry Ford - en mann for sin bil

KARL FRIEDRICH BENZ (1844-1929) – Den første bilen

Karl Benz var en typisk oppfinner og håndverker, full av ideer om hvordan lage en kjerre som ikke var avhengig av hesten som trekkraft. I januar 1886 registrerte Karl et patent på et kjøretøy med tre hjul og en firetakts bensinmotor på 0,9 hester. Verdens første bil var et faktum.

Noen stor suksess ble bilen likevel ikke før hans kone, Bertha Benz, foretok et PR-stunt. Sammen med sine to sønner kjørte hun 100 kilometer fra Mannheim til Stuttgart. Siden en kvinne kunne klare dette alene, måtte oppfinnelsen være fantastisk, mente folk.

HENRY FORD (1863-1947) - T-Ford og samlebånd

Mens de andre bilprodusentene på begynnelsen av 1900-tallet bygget biler for de få, sørget Henry Ford for at bilen ble allemannseie. Det var verken hornmusikk eller store avisoppslag da Henry Ford startet sitt Ford Motor Company i Detroit i 1903.

Årsaken til at T-Ford-en slo knockout på konkurrentene, var den enkle og geniale konstruksjonen. Men aller viktigst var det at Henry Ford i august 1913, som første bilfabrikant, tok i bruk samlebåndet i sin produksjon. Produksjonstiden på en T-Ford ned fra 12,5 til tre timer og prisen på bilen sank fra 850 til 360 dollar.

FERDINAND PORSCHE (1875-1952) – Folkevogna

Ferdinand Porsche ble født i Maffersdorf i dagens Tsjekkia, men flyttet i 1923 til Stuttgart. Her jobbet han først med Daimlers racerbiler og deretter for Auto Union. På midten av 1930-tallet fikk han i oppdrag av Adolf Hitler og nazistyret å utvikle en billig bil for folk flest. Resultatet ble en av de mest suksessrike bilen i historien - Folkevogna.

I 1939 ble bilen tilgjengelig for vanlige folk og gjennom hele krigen ble den bygget i forskjellige versjoner. Etter krigen ble Porsche arrestert for å ha samarbeidet med nazistene, men etter løslatelsen i 1947 bestemte han og hans sønn seg for å bygge sin egen sportsbil. Resultatet ble Porsche.

ROBERT BOSCH (1861-1942) - Tenningssystemet

Etter teknisk utdannelse i Tyskland, reise Robert Bosch til USA, hvor han i 1884 og 1885 arbeidet sammen med Thomas Edison. Interessen for finmekanikk og elektrisitet var tent. Tilbake i Tyskland startet han sin egen bedrift, men det var først i 1898, da han tilpasset sitt lavspent magnetsystem for bruk i bil, at det ble fart i sakene.

Til nå hadde bilene tenningssystem bestått av en åpen flamme i et rør. Snart hadde Bosch klart et komplett tenningssystem med høy spenning og egne tennplugger som ga gnister. Allerede i 1913 hadde Robert Bosch bedrifter i 20 land.

ADAM OPEL (1839-1895) – Opel

Adam Opel var sønn av en smed, men ble en industribygger av rang. Han døde før hans firma klarte å bygge den første bilen. Hans fem sønner tok imidlertid over og bygget den første bilen på fabrikken i Russelsheim i 1899. I 1914 var Opel blitt en av verdens største bilprodusenter.

RUDOLF DIESEL (1858-1913) - Dieselmotoren

Rudolf ble født i Paris, men studerte i München i Tyskland. Han var lite imponert over at damp-motorene på den tiden bare hadde en effektivitet på ti prosent. Men sitt kjennskap til termodynamiske lover, mente han at det var mulig å lage en mer effektiv motor.

I 1896 presenterte Diesel en motor med selvtenning som hadde en teoretisk effektivitet på 75,6 prosent. Dieselmotoren var født. Store industriforetak tente på motoren og den ble vanlig i alt fra båter til oljerigger. Men bilindustrien var treg. Det var først i 1924 at MAN kom med en lastebil med dieselmotor.

ANDRÉ MICHELIN (1853-1931) – Luftfylte dekk

Sammen med broren Edouard, utviklet André Michelin familiens lille maskin- og gummiforretning til verdens første fabrikk for luftfylte bildekk. Amerikanerne Charles Goodyear hadde allerede oppfunnet vulkaniseringsprosessen i 1839 og John Boyd Dunlop det første luftfylte sykkeldekket i 1888.

I 1895 monterte Michelin-brødrene luftfylte dekk på en bil for første gang. Etter dette brukte brødrene mange år på å overtale bilprodusentene om at luftfylte dekk ville gi betydelig bedre komfort enn datidens kompakte hjulene.

ALEC ISSIGONIS (1906-1988) - Mini og moderne bil

Issigonis-navnet er ikke godt kjent. Årsaken er at hans berømte oppfinnelse, Mini, ikke bærer hans navn. Issigonis, født i Tyrkia, begynte han å jobbe for Morris da han kom til England. Han hadde evnen til å tenke utradisjonelt, så da Suez-krisen og bensinrasjoneringen tok til i 1956, fikk han muligheten til å utvikle en liten bil som skulle ha plass til fire personer.

Issigonis startet med formen av en firkantet kasse og satte små hjul i hvert hjørne slik at de ikke stjal plass i kupeen. Motoren satte han på tvers foran og bilen fikk et nytt, uavhengig hjuloppheng med forhjulstrekk. Måten Mini var konstruert, ble et forbilde for alle moderne biler.

HENRY ROYCE OG CHARLES ROLLS – Rolls-Royce

Henry Royce var en britisk ingeniør med ekstrem sans for kvalitet og detaljer. I 1904 gikk han i kompaniskap med aristokrat og bilentusiast Charles Rolls, som lovet å ta imot alle bilene Royce klarte å bygge og selge dem videre under navnet Rolls-Royce. Allerede i 1906 var den første av bilene som Henry Royce kalte «den beste bilen i verden» på veien.

GOTTLIEB DAIMLER (1834-1900) – Bilindustriens far

Gottlieb Daimler likte ikke å kjøre bil. Likevel blir han sett på som den europeiske bilindustriens far. Han begynte tidlig å forbedre ting andre hadde funnet opp. Daimler bidrag var å lagde bensinmotoren mindre, lettere, sterkere og raskere. Om motoren satt i fly, biler, motorsykler eller trikker, brydde ikke Daimler seg om.

I 1889 lagde han sin første bil sammen med Wilhelm Maybach, en Mercedes oppkalt etter racerbilfører og Daimler-forhandler Emil Jelineks datter. I 1926, 26 år etter sin død, ble Daimlers firma slått sammen med Benz.

NIKOLAUS AUGUST OTTO (1832-1891) - Bensinmotoren

Kjører du en bil med bensinmotor, kan du takke tyskeren Nikolaus Otto for at du flytter deg framover. I 1876 bygget han den første høykomprimerte, firetakts bensinmotoren som var praktisk anvendelig i en bil. Prinsippene i denne motoren er nesten nøyaktig de samme som i dagens bensinmotorer. Derfor kalles den for Otto-motoren.

NILS BOHLIN (1920-2002) – Sikkerhetsbeltet

Svenske Nils Bohlin kan ta æren for å ha reddet tusenvis av menneskeliv etter at han introduserte trepunkts sikkerhetsbelter for bruk i Volvo i 1959. Tidligere hadde han jobbet med katapultseter og firepunktsbelter i Saab-fly og han kjente også de store begrensningene i det topunkts hoftebelte som var montert i noen biler på 50-tallet. I dag brukes disse beltene av alle og Bohlins design er nesten uendret.

Les også:

De nye bilene som skal friste norske bilkjøpere i 2017 - se video

Alle de viktige nyhetene fra Paris-utstillingen

VW, Mercedes og Opel har de tre store stjernene i Paris

Saken er opprinnelig publisert på Motor.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:20 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk
Siste nytt
00:20VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk
Populært