Strømnettet er klar for elbilene

Elbil lades opp i Bjørvika, Barcode. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Elbil lades opp i Bjørvika, Barcode. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømnettet kan levere strøm til 1,5 millioner elbiler i 2030, viser beregninger NVE har utført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En forutsetningene for at ladingen skal kunne skje smertefritt, er at mange av bilene lades om natten, når øvrig forbruk er lavt, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

– For å redusere utslippene fra veitrafikk, er det nødvendig med langt flere nullutslippsbiler på veiene enn vi har i dag, sier avdelingsdirektør Anne Vera Skrivarhaug.

Hun sier beregninger NVE har gjort viser at strømnettet vil klare å levere strøm til å lade 1,5 millioner elbiler, som Nasjonal Transportplan har som ambisjon

1,5 millioner elbiler vil til sammen bruke rundt fire TWh strøm, noe som tilsvarer 3 prosent av det norske strømforbruket.

En viktig forutsetning for at elbilene ikke skal føre til problemer for strømnettet eller til høye nettkostnader for strømkundene, er at ladingen fordeler seg utover døgnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har et kraftsystem som takler elbilene vi har i dag, og vi er godt rustet for en ytterligere overgang til elektriske person- og varebiler. Tall NVE har hentet inn, viser at mye av elbil-ladingen i dag skjer på natten. De nye smarte målerne som skal installeres hos alle strømkunder, gjør det mulig å lade bilen når strømmen er rimelig og belastningen på kraftsystemet lav, sier Skrivarhaug.

Les også: Så lett er det å stjele tusenvis av norske biler