Meny

Trafikklærer slår alarm om eldre i trafikken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har ikke et godt nok system for å fange opp de farlige bilførerene, sier trafikklærer Terje Solbakken.

Det er fremdeles ungdom mellom 18 og 24 år som topper ulykkesstatistikken på norske veier i Norge.

Men eldre over 75 år utgjør en stor risikogruppen i trafikken.

Nå slår trafikklærer Terje Solbakken fra Bergen, alarm om eldre bilister som begir seg ut i trafikken.

– Mange ganger har jeg sett eldre folk som har kjørt utfor veien, eller kollidert i rundkjøringer. Fordi det stadig blir flere eldre, er det ingen tvil om at dette er et eskalerende problem. Og myndighetene er allerede på etterskudd, sier Solbakken til Bergens Tidende.

– Pålagt med prøve

En rapport fra Statens vegvesen i 2013 viser at ulykkesrisikoen for bilførere er tre til fire ganger høyere for eldre over 75 år enn gjennomsnittet for yngre førere.

Solbakken mener myndighetene må handle raskt.

– Vi har ikke et godt nok system for å fange opp de farlige bilførerne, kanskje burde det være pålagt med en ny førerprøve etter fylte 75 år, foreslår Terje Solbakken.

Rundkjøringer, venstresving i kryss, og evne til å oppfatte trafikksituasjoner raskt nok er eldre bilføreres svake sider bak rattet.

– Ta kurs!

Statens vegvesen anbefaler eldre å melde seg på et kurs som heter «Bilfører 65+».

– Det har skjedd store endringer i trafikken siden mange av de eldre tok lappen. Av denne grunn anbefaler vi alle over 65 år å ta dette kurset for å friske opp de teoretiske og praktiske kunnskapene, uttalte Vibeke Grimstad, seniorrådgiver i Statens vegvesen, til Smaalenene Avis i sommer.

Omlag halvparten av dem som omkom i trafikkulykker i Norge i 2015 var under 25.

– Eldre er også utsatt, men ofte er ikke skadene like store. Dette kan ha noe med at de kjører mer forsiktig. Statistisk sett er det eldre som er mest involvert i forsikringsmeldte skader som skraper og bulker, sa Grimstad.

Motor
Populært