Kom kjørerende med to mobiler - på Pokemon-jakt

Bilkjøring er ikke forenelig med å mobilspillet Pokémon Go. Likevel er det mange som gjør det. Nå advarer forsikringsselskapet Tryg, om at det kan medføre lavere utbetaling om det skjer et uhell. Illustrasjonsofoto
Bilkjøring er ikke forenelig med å mobilspillet Pokémon Go. Likevel er det mange som gjør det. Nå advarer forsikringsselskapet Tryg, om at det kan medføre lavere utbetaling om det skjer et uhell. Illustrasjonsofoto

Nå går forsikringsbransjen ut og advarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilene blir stadig tryggere, og ambisjonene til myndighetene stadig mer ambisiøse, med tanke på trafikksikkerhet.

Problemet er at det også dukker opp stadig nye, potensielle farer. Mobilbruk trekkes fram som en av de største truslene mot nordmenns trafikksikkerhet. Akkurat nå er risikoen forsterket av mobilspillet «Pokémon Go».

– Vi har fått flere historier om folk som har opplevd å møte spillende sjåfører. En bilist kom kjørende med to mobiler i hendene. Han stanset for å spørre om noen hadde sett Pokemons i nærheten, og var ute for å fange dem med både sin egen- og sønnens mobil, sier pressekontakt i Tryg Forsikring, Arvid Steen.

Advarer

Uoppmerksomhet i trafikken er vurdert å ha medvirket til minst tre dødsulykker i 2015, ifølge tall fra Statens vegvesen. Men mørketallene er trolig store.

Nå går Tryg forsikring ut og advarer mot sjåfører som spiller «Pokémon Go».

Les også: Vil kaste Pokémon Go ut av svenske togstasjoner

Kan gi lavere utbetaling

Steen tror ikke de rapporterte hendelsene de har fått inn, er unike. Mange har også reagert på at det er lagt såkalte Pokestops midt i et veikryss eller andre steder det kreves at en er ekstra observant.

– Ikke bare er det forbudt å bruke telefon uten handsfree bak rattet, men skulle det skje en ulykke hvor en Pokémon-spillende bilist har skylden, vil vedkommende få mindre utbetalt på sin forsikring.

Syklister

Det er ikke bare bilistene som gjør trafikken farligere – de på to hjul er også med å bidra.

– Jeg har sett noen vinglete syklister på jakt etter Pokémoner. Slik oppførsel er ofte en fasit til knall og fall, og i verste fall kan man skade andre, sier Steen.

Les også: 62-åring havnet i gjørme til livet som følge av Pokémon Go

56 meter på fire sekunder

– Det er rett og slett ikke enkelt å ha tilfredsstillende oversikt på hva som skjer i trafikken rundt deg, om oppmerksomheten er rettet mot skjermen, sier Steen. Han oppfordrer bilister til å la mobil og spill ligge mens man kjører:

– Husk på at om du kjører i 50 kilometer i timen og ser på mobilen i fire sekunder, tilsvarer det å kjøre 56 meter med en pose over hodet, sier han.

VIDEO: Auschwitz går ut mot besøkende på Pokemon-jakt

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Personvernpolicy