NAF: Livsviktig at barna sitter riktig vei

Det er slett ikke likegyldig hvilket barnesete du velger. Og ikke minst. Det er store forskjeller mellom beskyttelsen i et bakovervendt eller framovervendt sete. Foto: NAF
Det er slett ikke likegyldig hvilket barnesete du velger. Og ikke minst. Det er store forskjeller mellom beskyttelsen i et bakovervendt eller framovervendt sete. Foto: NAF

Store forskjeller i ny test av barneseter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du usikker på hvordan du best fester barna i bilen? Da er en rykende fersk test fra Norges Automobil-Forbund (NAF) interessant lesning.

De har testet ni barneseter, åtte bakovervendte og ett forovervendt. Det forovervendte fra Recaro som har vunnet tester i Europa, kom til kort mot de bakovervendte.

– Testen viser med all tydelighet at det er livsviktig at barn sitter bakovervendt til de er fire år, sier Marlene Engan, småbarnsmor og kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Best i test

Testen er gjort i samarbeid med svenske Testfakta, og den skiller seg fra europeiske tester der de forovervendte setene dominerer.

Barnesetene ble testet i en frontkollisjon i 50 kilometer i timen. I tillegg ble setene utsatt for en sidekollisjon i 24 kilometer i timen. Dukken som ble brukt tilsvarer i vekt og størrelse et barn på 18 måneder. Alle barnesetene med unntak av det fra Biltema, har Isofix-innfesting.

Best i test ble Cybex Sirona M, mens det forovervendte Recaro Monza Nova IS er testens klare taper med svært dårlig sikkerhet i en frontkollisjon.

Les også: Stor bil er tryggest når det smeller

Store forskjeller

– I en frontkollisjon beskytter bakovervendte seter buk og nakke. Sitter barnet forovervendt kan kollisjonskreftene være direkte dødelige, sier Engan, i en pressemelding.

– De små barna har svakere nakkemuskulatur og store hoder i forhold til kroppsvekten. Derfor slynges hodet frem med stor kraft ved en frontkollisjon, hvis de sitter forovervendt. Sitter de derimot bakovervendt vil kraften trykke hodet tilbake i barnesetet og beskytte det mot skader, fortsetter hun.

Det er også store forskjeller mellom de bakovervendte setene. Litt overraskende er det at barnesetene fra Axkid og Biltema gir fem ganger mindre belastning for nakken enn stolen fra BeSafe, som ellers i testen har gode resultater. Forklaringen er hellingen på stolryggen. Biltemas og Axkids seter er rettere i ryggen. Det gir bedre beskyttelse for nakken.

Les også: Krever «svart boks» i selvkjørende biler

Pass på vinkelen

– Vinkelen på seteryggen er viktig for barnets sikkerhet. Selvsagt skal man følge instruksjonene til fabrikanten slik vi gjorde i testen, men man skal være varsom med å justere stolvinkelen slik at hellingen blir for stor, advarer Marlene Engan.

– Stolryggen bør ikke ha en større vinkel enn 30 grader. Så vær forsiktig med å helle barnesetet for mye for at barnet lettere skal kunne sove, fortsetter hun.

Styre unna forovervendte seter

I sidekollisjonstesten ga Biltema og Britax dårligst hodebeskyttelse. Begge er faktisk over farlige grenseverdier. Nakkebeskyttelsen er dårligst i setet fra Concord.

– Variasjonen i resultatene gjør at foreldre må sette seg inn i tester som denne for å velge det setet som gir best sikkerhet for sitt barn, sier Engan.

– Det vi sikkert kan si, er at foreldre bør styre unna forovervendte barneseter frem til barna er fire år, avslutter hun.

Oppfordringen fra NAF er klar: Barn bør sitte bakovervendt i alle fall til de er fire år. Foto: NAF
Oppfordringen fra NAF er klar: Barn bør sitte bakovervendt i alle fall til de er fire år. Foto: NAF

Les også:

Saken ble først publisert på Broom.no

Personvernpolicy