Nye helsekrav til førerkort gir konsekvenser for mange

Se video:
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle som ferdes i trafikken er egnet til det, og setter både seg selv og andre i fare. Nå blir det i større grad opp til legen å vurdere om du har god nok helse til å ha førerkort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte berørte grupper:

  • Diabetes: For sjåfører med diabetes (1 og 2) blir regelverket noe strengere enn før. Personer med diabetes har en noe økt risiko for trafikkuhell, særlig ved bruk av legemidler som kan gi hypoglykemi (lavt blodsukker). De nye reglene skjerper kravet til oppfølging av diabetespasienter som har hatt anfall av alvorlig hypoglykemi.
  • Legemidler: Noen legemidler fører til trafikkfarlig atferd. Sjåfører som bruker noen typer vanedannende legemidler må enten slutte eller gå over til et annet legemiddel hvis de fortsatt skal kunne kjøre bil.
  • Søvn: Nesten hvert femte dødsfall i trafikken skyldes at sjåføren har falt i søvn. Noen pasienter med søvnapné eller narkolepsi er mer utsatt for dette. De dette gjelder må derfor vurderes av spesialist for å bestemme om de oppfyller helsekravene. Fastlegene vurderer når henvisning til spesialist er nødvendig.
  • Kols: For pasienter med respirasjonssvikt (først og fremst pasienter med alvorlig kols), er det nå krav til lungefunksjon som fastlegen eller spesialist kan måle og vurdere.
  • Kognitive funksjoner: Legene skal på en mer enhetlig måte undersøke søkernes evne til å tenke og reagere i trafikken. «Kravet til undersøkelse av slike funksjoner gjelder også andre søkergrupper enn de med mulig begynnende demens.»

Se forskriften for flere sykdommer og helsetilstander som er nevnt.

Kilde: Helsedirektoratet

Alle som søker om førerkort fyller ut en egenerklæring om helse. Hvis man har en sykdom eller tilstand som kan virke inn på kjøreevnen, må man i tillegg ha helseattest fra lege. Helsekravene som skal vurderes av lege som nå blir revidert, ifølge Adresseavisen.

– Kravene har blitt noe strengere, fordi de omfatter flere pasientgrupper og ikke minst legemidler, sier konstituert divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Jan Magne Linnsund, til ABC Nyheter.

– Det har blitt mer spesifikke krav, for eksempel om doser ved bruk av vanedannende legemidler.

Linnsund anbefaler publikum å ta en titt på veilederen til forskriften på Helsedirektoratets hjemmesider:

Førerkortveilederen

Fastlege

Personer med en helsetilstand som kan påvirke kjøringen, har hittil kunnet søke om dispensasjon hos Fylkesmannen. Det blir det liten mulighet til med de nye kravene. Årlig har det kommet om lag 18.000 søknader om dispensasjon til landets fylkesmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tidligere var dispensasjonsmulighetene mange, og fylkesmennene måtte gjøre vurderingen. De vil nå få mindre å gjøre, fordi noe av dette blir flyttet til fastlegen, sier Linnsund.

Leger, optikere og psykologer skal bruke det nye regelverket.

– Det er ikke mye nytt i forhold til helsetilstandene som har vært nevnt i forskrift tidligere, men helsekravene har blitt tydeliggjort, sier Linnsund.

– Hva om man har førerkort, men er usikker på de nye bestemmelsene?
– Har du et førerkort i riktig klasse og er ellers frisk og rask trenger du ikke gjøre noe. Er man i tvil om helsetilstand kan ha konsekvenser for kompetansen til å kjøre bil bør man ta kontakt med fastlege, sier Linnsund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eldre frykter å bli alene når de mister lappen

– Enklere for mange

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Bente Moe sier til Adresseavisen at mange av dem som tidligere måtte søke dispensasjon vil oppfylle de nye helsekravene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir nå enklere for legene og førerkortsøkerne å se hvilke krav som gjelder, det vil bli mindre rom for skjønn, og dermed mer lik behandling, uttalte divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie, i en pressemelding om de nye helsekravene tidligere i sommer.

Det blir overgangsordninger for dem som i dag har dispensasjon fra helsekravene.

Les saken: Eldre bilførere mindre farlige enn før