Teslas store plan møter skepsis

Elon Musks framtidsplan for Tesla blir ikke nådig mottatt i finansbransjen. Skepsisen går både på hva dette vil koste, og hvor realistisk det er å gjennomføre et så stort løft på kort tid. Foto: Scanpix.
Elon Musks framtidsplan for Tesla blir ikke nådig mottatt i finansbransjen. Skepsisen går både på hva dette vil koste, og hvor realistisk det er å gjennomføre et så stort løft på kort tid. Foto: Scanpix.

– Utenfor vår fatteevne hvor mye penger Tesla må skaffe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist uke kom Tesla-sjef Elon Musk med sin plan for selskapet de kommende årene. I det han selv kaller «Master Plan, Part Deux», skisserer han en fremtid der Tesla skal komme med en rekke nye modeller, også nyttekjøretøyer som busser og lastebiler.

Musk vil også integrere solenergiselskapet SolarCity i satsingen, målsetningen er blant annet at Tesla-eierne skal få sin egen strøm fra solceller på taket.

I praksis ønsker han å løfte hele Tesla-prosjektet til å bli mye mer enn bare en produsent av elbiler. Dette er ikke noe nytt fra Musk' side, men det er første gang han har vært så konkret rundt planene sine.

Lite konkret

Det som er helt klart, er at dette vil kreve voldsomme investeringer. Det er også stor skepsis rundt realismen i det Musk vil gjennomføre.

Aksjekursen til Tesla falt etter kunngjøringen fra Musk, men har siden styrket seg igjen. Flere analytikere har regelrett slaktet planen. Det går på kostnader, men også at Musk er svært lite konkret på hvordan han skal kunne gjennomføre alt dette.

Les også: Dette får ikke Tesla lov til i vår del av verden

(Saken fortsetter under)