Meny

Denne setter ny standard i klassen

Denne Mercedesen setter en ny standard. Men den koster mer enn konkurrentene, og det er èn ting som er skikkelig irriterende.
Denne Mercedesen setter en ny standard. Men den koster mer enn konkurrentene, og det er èn ting som er skikkelig irriterende.

Men én ting er nesten litt trist. Les testen:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mercedes sin siste generasjon av storbilen E-klasse er endelig på plass i Norge. Og vi kan like godt slå det fast først som sist: For en bil!

Her vises det fram ingeniørkunst av toppklasse. Og det kan ikke være noen tvil om at denne modellen setter en ny og høy standard både i denne klassen og faktisk også til dels i klassen over. Altså blant direktørbilene.

Så bra er den.

Hvorfor blir jeg litt trist da? Jo, det skyldes en annen helt ypperlig del av denne bilen. Nemlig motoren. Testbilen er en 220d – en 194 hesters dieselmotor.

Denne motoren er ganske enkelt et lite mesterverk. Problemet er at den får en tøff oppvekst. Den er akkurat litt for sent ute. For nå er diesel fy-fy. Og det er pokker så trist – for aldri har en oljebrenner vært bedre, mer miljøvennlig og effektiv enn dette.

Dette er rett og slett terningkast 6 fra Mercedes

Mercedes tilbyr utallige farge- og listekombinasjoner. Brunt og trverk fungerer faktisk ganske bra. De to store skjermene på dashbordet kan styres av knapper på rattet.
Mercedes tilbyr utallige farge- og listekombinasjoner. Brunt og trverk fungerer faktisk ganske bra. De to store skjermene på dashbordet kan styres av knapper på rattet.

Hvordan er den å kjøre?

Som en drøm! Om vi måtte oppsummert opplevelsen i tre ord, ville det vært disse. Komforten er i en egen klasse. Velger du komfort-modus, nærmest flyter du over ujevnhetene i veien. Her lever Mercedes opp til ryktet sitt.

Støydempingen overgår det meste, også blant direktørbilene. Det er som om du stenger andre biler og lyd ute når du lukker dører, vinduer og takluke.

Setene er komfortable, kjørestillingen og oversikten er god. Setene i testbilen kunne hadde litt mer sidestøtte, men det er kun et savn når bilen presses litt ekstra i svingene.

Velger du en modell med justerbart understell, kan du nemlig velge å kjøre den sportslig. Mer enn vi er vant med i gamle E-klasser. En hyggelig bonus!

Og for første gang får du head up-display i en E-klasse! Der har Mercedes lenge vært på etterskudd. Men når de først gjør det, er det veldig bra.

Topp 10: Disse har mest plass

Det er ingen nedtur å sitte i baksetet – med mindre man er tre voksne. Da får den i midten en heller traurig opplevelse.
Det er ingen nedtur å sitte i baksetet – med mindre man er tre voksne. Da får den i midten en heller traurig opplevelse.

Hvordan er plassen?

E-klasse er jo kjent for å være en romslig bil. Det er den nye også.

Den kan ikke måle seg med bakseteplassen i Skoda Superb, men likevel er det plass så det holder for de på andre seterad også. Det midterste setet er imidlertid høyst symbolsk, og nærmest umulig å bruke om alle skal ha sikkerhetsbelte på seg.

Bagasjerommet er på solide 540 liter. Det er meget bra for en sedan. Stasjonsvogna, for de som virkelig skal ha med seg mye, kommer til høsten.

Foran er det ingenting å klage på. Bortsett fra én viktig ting. Koppholderne! De er nemlig bortimot ubrukelige om du plasserer helt vanlige halvlitersflasker med brus der. Da danser de rundt og velter og krasjer med hverandre. Rett og slett helt håpløst.

Merkelig, når en bil blir bygget med så sterkt fokus på detaljer og kvalitet, at man bommer på slike ting ...

Bakfra skal du være Mercedes-ekspert for å se forskjell på E-, S- og C-klasse.
Bakfra skal du være Mercedes-ekspert for å se forskjell på E-, S- og C-klasse.

Penest utenpå eller inni?

Siste generasjon av flaggskipet S-klasse satte standarden for design da den kom i 2013. Både C- og E-klasse følger opp i mer eller mindre samme støpeskjeen. Du skal være godt over middels interessert for å skille de fra hverandre på litt avstand. Det enkleste tegnet du kan se forskjell på er LED-signaturlysene. E-klasse har to striper som går i en bue oppover.

Forøvrig er det runde former, få detaljer og kanter, rett og slett rent og pent. Kanskje til og med litt kjedelig.

Men jeg synes det funker. Bedre enn det gjorde på forrige E-klasse. Her sitter det på første forsøk.

Interiøret er en helt egen historie. Her setter E-klasse de fleste andre i skammekroken. Det nye infotainmentsystemet er like genialt som det er enkelt å bruke. De nye knappene på rattet, som styrer hver sin skjerm, fungerer utmerket. Innimellom er det lettere å bruke hjulet i midtkonsollen, men stort sett trenger du ikke å flytte hendene fra rattet.

Ellers er det som i de andre nye Mercedesene: Elegant, høy kvalitetsfølelse og funksjonelt.

Den omfattende stemningsbelysningen som kan velges i 64 farger er ikke alles kopp med te, men det kan jo skrus av.

Interiøret vinner. Med god margin.

Sjekk hva som bli politibil nå!

AMG-pakken gir E-en et litt mer sportslige uttrykk.
AMG-pakken gir E-en et litt mer sportslige uttrykk.

Går den bra?

194 hk i en såpass stor bil trenger ikke å være en garanti for friskt fraspark. Men her er det det. Den lille, firesylindrete 2-literen med turbo har et dreiemoment på 400 nm.

Den knappe fem meter lange bilen skyves fra 0-100 km/t på 7,3 sekunder med automatgir. Det er kjapt! Mye kjappere til og med enn konkurrentene BMW 520d (190 hk) og Audi 2,0 TDI (190 hk), som trenger henholdsvis 7,9 og 8,7 sekunder.

Girkassen er dessuten ypperlig. Etter litt prøving og feiling, har Mercedes endelig knekt koden. Nå er automatgirkassen på nivå med de beste.

Dessuten er forbruket ganske enkelt forbløffende. Oppgitt forbruk ved blandet kjøring er 0,39 l/mil! Det er kanskje noe optimistisk ved vanlig kjøring. Men vi klarte fint å få den godt under halvliteren, uten å kjøre i Eco-innstilling. Så at forbruket er gunstig er det ingen tvil om.

Det er også vesentlig lavere enn både Audi A6 og BMW 5-serie med sammenlignbare motorer (begge med 190 hk og et oppgitt blandet forbruk på 0,43 l/mil).

Støynivået er også svært lavt.

Det er i møte med slike dieselmotorer, at det er trist å tenke på disse motorene trolig er på vei inn i historiebøkene. For nå begynner de nemlig å bli virkelig bra!

NB: Vi forsøkte å bruke den selvkjørende cruise controlen, der bilen skal gjøre alt selv. Men måtte gi opp. Det fungerte ikke godt nok på annet enn motorveier. Så ikke overlat skjebnen din til teknikken, sånn helt uten videre ...

Her har bankdirektøren tatt verditapet

Du skal være ganske sær, for å ikke trives bak rattet i en E-klasse.
Du skal være ganske sær, for å ikke trives bak rattet i en E-klasse.

Og konklusjonen er ...

Det er neppe vanskelig å skjønne hvor vi vil her. Bilen, og motoren, er bunnsolid. Designet er bra, ikke minst med AMG-pakke, slik det er på testbilen. Bagasjerommet er størst i klassen – og forbruket er i særklasse lavest.

Men det koster. Startprisen på E 220d er faktisk drøyt 45.000 mer enn på 520d og nesten 55.000 kroner mer enn A6 2.0 TDI. En del skyldes at E-klasse kun leveres med automatgir, mens de to andre kan leveres med manuell gir. Men uansett blir prisen høyere om du skal ha Mercedesen.

Det som imidlertid er dårlige nyheter for BMW og Audi, er at vi tror den er verdt de ekstra pengene. Den er SÅ bra...

Bare pass på å være litt streng med deg selv når det kommer til ekstrautstyr. Standardutstyret er nemlig ganske tynt.

Er du litt rundhåndet med hva du sier ja til, risikerer du en prislapp som kan ligne den som fulgte testbilen. 892.500 kroner! Det er mye penger, selv for en E-klasse.

E-klasse leveres kun med automatgir. Den fungerer forøvrig helt ypperlig.
E-klasse leveres kun med automatgir. Den fungerer forøvrig helt ypperlig.

Mercedes E 220d


Motor: 2-liter, 4-syl, diesel

Effekt: 194 hk / 400 Nm

Forbruk: 0,69 l/mil

0-100 km/t: 7,3 sek.

Toppfart: 240 km/t

Bagasjerom: 540 liter

Lengde x Bredde x Høyde: 492 x 185 x 146 cm

Startpris: 530.000 kroner

Pris testbil: 892.500 kroner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 Jysk-gründer Lars Larsen er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Greta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland
Siste nytt
10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41PengerJysk-gründer Lars Larsen er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17Verden5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30PolitikkFrp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29NorgeDette skjedde i natt05:26NorgePrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenGreta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus