Dette har du lov til om du ser en hund innelåst i en varm bil

Når rutene er igjen, blir det fort ekstremt varmt for en hund (her bulldogen Shelby) som er innelåst i bilen.
Når rutene er igjen, blir det fort ekstremt varmt for en hund (her bulldogen Shelby) som er innelåst i bilen. Foto: Lord Arnstein Landsem
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette dilemmaet bør du være forberedt på i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste synes det er hyggelig med sol og varme. Men ikke alle har det like lett når temperaturen stiger. Ambulansesjåfører kan fortelle deg at antallet eldre som får hjerteproblemer øker i takt med gradestokken, og for våre firbente venner er det mye verre.

Hunder svetter ikke som mennesker, og blir fort overopphetet. Det er heller ikke så mye som skal til før situasjonen blir kritisk. Med lukkede vinduer i en parkert bil, stiger temperaturen ekstremt fort, og hunden kan raskt få heteslag og dø.

Heteslag skyldes at kroppen ikke klarer å kvitte seg med varme til å holde en kroppstemperatur, som sørger for å opprettholde de nødvendige og vitale funksjonene i kroppen. Dette inntreffer når kroppstemperaturen til hunden passerer 41 grader. Hunden vil da få unormalt høy puls og rask pust, deretter blir den dehydrert og slapp, og den kan få diare og oppkast (ofte blodig), før den får kramper og dør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ikke la hunden sitte igjen i bilen

Handler om minutter

Det er verdt å merke seg at temperaturen hos hunden og inne i bilen stiger ekstremt fort. Hvis du ser en hund som sitter alene i en bil med stengte vinduer, og den åpenbart har det varmt, er det ikke bare fare på ferde, men en reell fare for at hunden kan få heteslag i løpet av svært kort tid. Ofte handler det bare om noen få minutter.

Les også: Her får du SUV-luksus til hyggelig pris

Den åpenbare løsningen er derfor å slå inn ruten på bilen. Det handler tross alt om å redde liv. Men hvordan stiller det hele seg rent juridisk? Har man egentlig lov å slå inn ruten på en bil, selv om det er for å redde et liv? Hva om bileieren etterpå sier at det ikke var nødvendig å slå inn ruten, og krever erstatning for den ødelagte ruten?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Advokat Tore Tøtdal jobber i advokatfirmaet Økland på Lillestrøm. Foto: Lord Arnstein Landsem
Advokat Tore Tøtdal jobber i advokatfirmaet Økland på Lillestrøm. Foto: Lord Arnstein Landsem

Hva skal man gjøre?

Loven er i utganspunktet klar. I følge straffeloven paragraf 47 står det at man ikke kan straffes for handling som er nødrett. For at det skal regnes som nødrett må det foreligge en alvorlig fare, og faren må ikke kunne avverges på annen måte enn ved en redningshandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så da bør man vel slå inn ruten hvis man ser en hund i fare? Eller må politiet kontaktes først? Og hva med eieren? Må han kontaktes? Kan det bli bråk i ettertid? Kan det oppstå erstatningsansvar, selv om vilkårene for nødrett er oppfylt, hvis bileieren hevder hunden aldri var i fare? Kort og godt: Hva skal man gjøre?

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Så varm blir bilen etter en halvtime i sola:

Les også: Pass på hunden i varmen

Også en plikt

Advokat Tore Tøtdal i advokatfirmaet Økland på Lillestrøm svarer slik på spørsmålstillingene:

– Hvis du ser en hund som er innelåst i en varm bil, bør du først forsøke å få tak i eieren. Dette kan du stort sett enkelt gjøre ved å sende bilens reg.nr. på SMS til 2282. Når du mottar navnet på bileieren, kan du enten ringe eller sende SMS til en nummeropplysning for å få nummeret til eieren, og så ringe vedkommende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet med denne fremgangsmåten er at det er relativt mange biler som er leaset, og for disse vil finansieringsselskapet komme opp som eier av bilen. Det kan derfor være nødvendig å ringe politiet og be om assistanse, og politiet har 02800 som landsdekkende nummer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne skal bygges i bare 500 eksemplarer

En oversikt som viser hvor varmt det blir i bilen når vinduene er igjen.
En oversikt som viser hvor varmt det blir i bilen når vinduene er igjen.

– Da kommer du til nærmeste politivakt. Fremgangsmåten jeg har beskrevet her kan jo unektelig ta noe tid, og dersom hundens liv står i fare, er det like greit å knuse en rute. I henhold til lov om dyrevelferd har man ikke bare en rett, men også en plikt, til å gripe inn i slike situasjoner. Dersom det blir nødvendig å knuse en rute for å gi hunden frisk luft, så vil du ikke kunne holdes ansvarlig for den utgiften dette påfører bileieren.

– I tillegg til at vel de fleste hundeeiere ønsker det beste for dyrene sine, så vil en hundeier kunne bli straffet for å etterlate en hund inne i en varm bil. På bakgrunn av dette vil jeg tro at kun de færreste hundeeiere vil finne på å reagere negativt på at noen har knust en rute for å berge hunden deres, avslutter Tore Tøtdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så raskt stiger temperaturen

Den svenske Djurambulansen har laget en fin oversikt, over hvor fort temperaturen stiger inne i bilen. Hvis det f.eks er 14 grader ute, og overskyet klokken 08.30 på morgenen vil temperaturen inne i bilen være 19 grader. En time senere er det fortsatt overskyet, og temperaturen ute har steget med fire grader til 18 grader. Men inne i bilen betyr det at temperaturen er blitt 38 grader. Det vil snart være kritisk for hunden.

Klokken 10.30 er så temperaturen ute blitt 20 grader, og solen begynner å ses bak skyene. Inne i bilen er det nå 47 grader. Så kommer solen frem. Gradestokken viser fortsatt 20 grader, men på grunn av solen er det nå 57 grader i bilen. Klokken 12 er det full sol og 23 grader ute. Inne i bilen er det 62 grader. Uutholdelig for både folk og fe, og døden for en hund. Klokken 13.30 er temperaturen ute 22 grader. Inne i bilen er det 85 grader. Det er ufattelig varmt, og for et dyr som ikke kan svette, er selvsagt alt håp ute for lengst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Forbipasserende nølte ikke – reddet hund:

Spisse objekter er bra

Derfor er det viktig å knuse ruten i tide. De fleste går for en stor stein, murstein eller lignende, men dette er egentlig dårlige objekter for ruteknusing. Kaster du for svakt kan nemlig steinen bare sprette tilbake, og i verste fall skade deg selv. En enkel huskeregel er: Jo spissere objekt jo bedre. En stang av stål, eller f.eks en hjulvinne vil være ypperlig egnet til oppgaven. Har du muligheten, gjerne noter navn på et vitne som kan bekrefte at ruteknusingen var nødvendig.

Men hva skjer etter at ruten er knust? En dehydrert hund trenger hjelp, og din primære oppgave må være å få tak i vann til hunden, samtidig som du flytter den til et sted med skygge. Vær obs på at en overopphetet hund kan være for slapp til å drikke vann. Du kan derfor prøve å kjøle den ned med å la vann renne over den. Her er hodet og selve overkroppen viktigst. Is må ikke brukes, da det vil føre til at blodårene trekker seg sammen, slik at blodet går saktere inn til kroppskjernen, noe som igjen medfører at nedkjølingen går saktere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Din plikt å hjelpe

Avhengig av situasjonen bør du også ringe veterinær så fort som mulig, for å få instruksjoner derfra. Veterinær vil fortelle deg hva du bør gjøre angående nedkjøling, og når du bør kjøre med hunden til veterinæren. Dette kan være en vanskelig vurdering hvis hunden har blitt overopphetet. Kjøre direkte til veterinær, eller prøve å kjøle den ned mest mulig først? Her må man nesten la veterinær ta avgjørelsen over telefonen.

Til slutt er det bare å minne om hva ekspertisen sa. Det er din plikt å hjelpe hunden (eller et annet dyr for den saks skyld), i en situasjon hvor den er innelåst i en varm bil.

Les også: Volkswagen kutter over 40 modeller

VIDEO: Skulle bare handle – forlot hund i varm bil i fire timer: