ESA: Norge må endre avgiftsreglene på EØS-kjøretøy

LEIEBIL: Det særnorske regelverket om leiebil er ikke i samsvar med det overnasjonale regelverket i Europa.
LEIEBIL: Det særnorske regelverket om leiebil er ikke i samsvar med det overnasjonale regelverket i Europa. Foto: Paul Sakuma / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske avgiftsreglene for norske innbyggere som leier eller leaser et EØS-registrert kjøretøy strider mot avtalen om fri bevegelse av kapital og tjenester, mener EFTAs kontrollorgan ESA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I henhold til norsk rett kan personer som bor i Norge bare leie eller lease et kjøretøy som er registrert i utlandet og bruke det midlertidig i Norge dersom de betaler norsk registreringsavgift.

Norge endret nylig regelverket for å åpne for tilbakebetaling av overskytende registreringsavgift. Bakgrunnen for endringen er å sikre forholdsmessig registreringsavgift basert på tida kjøretøyet har vært i bruk i landet.

ESA har konkludert med at det nye systemet er mangelfullt, blant annet fordi «det ikke åpner for en forventet reduksjon av registreringsavgiften i visse tilfeller, spesielt når tidsbruken kan beregnes presist.»

– Videre mener ESA at nasjonal lovgiving ikke sikrer at den overskytende skatten er tilbakebetalt med rentekompensasjon som EØS-avtalen krever, heter det i en pressemelding fra EFTA.

Norske myndigheter er villig til å gå i dialog om mulige løsninger.