Snart blir det helt stille i 2,2 millioner norske biler

Når FM-nettet stenges fra årsskiftet må du ha radio med DAB+ for å kunne høre favorittprogrammet ditt.
Når FM-nettet stenges fra årsskiftet må du ha radio med DAB+ for å kunne høre favorittprogrammet ditt.

Vet du hvordan det ligger an med din bil?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har nok hørt om det. Men har kanskje ikke helt klart å ta det inn over seg ennå – og langt mindre forberedt seg på hva som skjer når prosessen med å skru av FM-nettet starter fra årsskiftet av.

– Bare her i Norge vil radioen i så mange som 2,2 millioner biler rett og slett bli helt stille. Ikke så mye som en lyd vil komme ut av høyttalerne om du forsøker å tune inn en radiofrekvens. Det sier Benny Christensen, som er bilekspert i Broom.no.

Mer stabil og mindre skurring med DAB+

– Radioen har samlet nordmenn i mange tiår og er fremdeles viktig for veldig mange. Enten den er i stua, på kjøkkenet eller i bilen, sier Benny, som selv er ivrig radiolytter når han kjører bil.

Men radio utfordres daglig av andre digitale medier, og yngre lyttergrupper går i økende grad over til nettbaserte strømmetjenester. Å utvikle radioen i takt med lytterne krever en teknologi som gir flere lyttervalg.

– Nye DAB-nett gjør lyttingen enklere, lyden er mer stabil, uten skurring og gir flere muligheter. Man må heller ikke lengre bygge hundrevis av nye radio-sendere for å opprette én ny kanal, forklarer Benny videre.

Fire av fem bilradioer blir ubrukelige

Ikke bare i Norge

– Men Norge er det eneste landet i hele verden som innfører dette?

– Mange sier så, men det er ikke helt riktig. Norge er et av mange land som omstiller seg til digital radio. Mer enn 40 land i verden har DAB-sendinger allerede. Samtidig som flere land i Europa også vurderer om de skal gjennomføre en utfasing av FM-nettet, forklarer bileksperten.

– Men ikke alle biler har DAB-radio som standard?

– Det stemmer. I Norge finnes det langt over 2 millioner biler uten DAB-radio. Det blir en utfordring, for de radioene kommer til å bli stille.

– Så jeg vil oppfordre alle som ikke vet i hvilken grad de blir berørt av dette, til sette seg litt inn i det nå, sier Benny.

Slik kan du "fornye" bruktbilen din

Må oppgraderes

– Hvordan løser man det?

– Alle biler med en FM eller DAB-radio (altså ikke DAB+) kan oppgraderes til DAB+ ved hjelp av et adapter.

– Her finnes det finnes mange typer, i flere prisklasser, å velge blant. Noen er synlige med strømuttak fra sigarettenneren og et eget panel. Noen, gjerne de litt dyrere, er helt usynlige. Der er tilkoblingen bak på bilens originale radio.

– Eller man kan rett og slett bytte hele radioen. Det siste er kanskje mest aktuelt i eldre biler uten radio fra fabrikk, men med standard "radiohull" i dashbord eller midtkonsoll.

– Og hvis man ikke er sikker på om man har FM, DAB eller DAB+ radio, hva gjør man da?

– Det er enkelt å undersøke. Tar radioen inn kanaler som NRK Sport og NRK P13, ja så har du allerede DAB+ i bilen, forklarer Benny.

Les også: Test av DAB-adaptere

Personvernpolicy