Oljefondet har saksøkt Volkswagen

<p>Volkswagen (VW) skal allerede ha inngått en avtale i USA om å betale milliarder etter at selskapet forsøkte å jukse med utslippsmålinger. Nå blir Oljefondet med på et søksmål i Tyskland. Foto: Julian Stratenschulte (EPA / NTB scanpix)</p>
Volkswagen (VW) skal allerede ha inngått en avtale i USA om å betale milliarder etter at selskapet forsøkte å jukse med utslippsmålinger. Nå blir Oljefondet med på et søksmål i Tyskland. Foto: Julian Stratenschulte (EPA / NTB scanpix)

– Jeg kan bekrefte at stevningen er levert, sier Thomas Sevang i Oljefondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske Oljefondet har gått til rettslige skritt mot Volkswagen, fremkommer det i en pressemelding fredag.

– Jeg kan bekrefte at stevningen nå er levert. Ut over det har vi ingen kommentar, sier Oljefondets kommunikasjonssjef Thomas Sevang, til ABC Nyheter.

Allerede i midten av forrige måned ble det kjent at Norges Bank Investment Management ville stille seg bak et søksmål mot bilprodusenten som brukte programvare for å lure tester som skulle avdekke utslipp.

Stevningen ble levert inn 20. juni 2016 til den føderale domstolen i Braunschweig, Tyskland.

Feilaktig informasjon

«Vi har tidligere offentliggjort at vi planlegger å ta del i et rettslig krav mot Volkswagen knyttet til selskapets feilaktige informasjon om utslipp fra deres dieselbiler», heter det.

Les også: – Regjeringen bør saksøke Volkswagen

Oljefondet er skeptisk til selskapsledelsen som har hevdet ansatte handlet uten klarering ovenfra da man installerte programvare som var designet for å lure utslippstester.

– VW-ledelsen burde ha visst om innretningene for å manipulere motorene, sa investeringsdirektør Petter Johnsen til Financial Times.

150 milliarder

Søksmålet er en del av et større rettslig krav på vegne av en rekke institusjonelle investorer representert av advokatselskapet Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP.

Volkswagen har satt av 16,2 milliarder euro (rundt 150 milliarder kroner) til å dekke mulige bøter, søksmål og kostnader til tilbakekalling av bilene, melder AFP. VW måtte i 2015 bokføre sitt første underskudd siden 1993.

Les også: Volkswagen kutter over 40 modeller

Oljefondet har tidligere kritisert eierstrukturen i Volkswagen. Fondet eier 1,64 prosent av selskapets ordinære aksjer, ifølge Bloomberg, en aksjepost som ved utgangen av fjoråret var verdt 750 millioner dollar.

Personvernpolicy