Nå skal det bli vanskeligere å slippe fotoboks-boten

<p>Hvert år slipper 50.000 uann den fotoboks-boten de har gjort seg fortjent til. Nå skal det bli vanskeligere. Foto: Rune Korsvoll</p>
Hvert år slipper 50.000 uann den fotoboks-boten de har gjort seg fortjent til. Nå skal det bli vanskeligere. Foto: Rune Korsvoll

Hvert år slipper rundt 50.000 bilister unna fotoboks-boten, blant annet fordi politiet ikke klarer å identifisere føreren. Nå ønsker politiet å få tilgang til Statens Vegvesens register med førerkort-bilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Justisdepartementet som nå sender på høring et forslag om at politiet, og dermed politiets ATK-kontor i Møre og Romsdal, skal få tilgang til bilde og signatur i vegvesenets førerkortregister. Hensikten er «effektivt politiarbeid» som det heter i høringen.

Les også: 198.000 tav oss att for lovbrudd i trafikken

Det er flere oppgaver politiet kan bruke dette til, for eksempel for å kartlegge førers identitet ved ileggelse av gebyr eller anmeldelse for straffbare forhold i trafikken. Det kan også være snakk om raskt å avklare hvem som disponerer et kjøretøy der det utgjør en ekstraordinær trussel, for å verifisere data ved mottak av anmeldelse av stjålet kjøretøy eller opplysninger ved registrering av stjålne skilt eller førerkort.

Les også: Dobling av rus-tatte bilførere

Når det gjelder bruken i forbindelse med ATK-saker (automatisk trafikkkontroll), så innbefatter saksbehandlingen blant annet å identifisere hvem som kjører bilen og om vedkommende har gyldig førerkort. Politiet tror selv at flere saker kan ferdigbehandles raskere og med mindre bruk av ressurser, dersom saksbehandlerne får tilgang til å se bildene i vegvesenets førerkortregister.

«Flere kan få tilbud om å gjøre opp for seg gjennom tilbud om forenklet forelegg framfor at politiet skal måtte straffeforfølge på vanlig måte», heter det i høringen.

I fjor ble i overkant av 90.000 bilister tatt av fotoboksene for å kjøre for fort. Men mange slipper altså unna den boten de har gjort seg fortjent til. Noen spekulerer i dette og forsøker blant annet å skjule deler av ansiktet.

Les også:

Nå skal svenskene få 60.000 i elbil-rabatt

Lovlige sommerdekk er farlig dårlige

En klar vinner, fem har dårlige bremser, to tåler ikke vann

Saken ble opprinnelig publisert på Motor.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus