Derfor oppstår trafikkork «uten grunn»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor er det kø nå?! Ingen ulykker, ikke noe veiarbeid og ingen opplagte flaskehalser. Forskerne mener de har svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kø som oppstår tilsynelatende uten grunn, på brede rette strekninger har vel fått en og annen til å klø seg i hodet. Det må da også være noe mange kommer til å undre seg over i den store utfartshelgen vi har foran oss.

Det har vært flere teorier, men ingen hadde testet det ut i praksis før: Et forskerteam i Japan ville i 2008 forsøke å finne ut av hva som var årsaken til såkalte fantom-trafikkorker.

Se også: – Satan, for en gærning!

Yuki Sugiyama, fysiker ved universitetet Nagoya i Japan, fikk frivillige til å kjøre etter hverandre i en sirkel. De forsøkte med flere og færre kjøretøyer på en gang. Sjåførene fikk beskjed om å kjøre i 30 kilometer i timen, og holde trygg avstand til bilen foran.

Se også: Dette trafikkrysset er et helvete

Som man ser i videoen flyter trafikken fint til å begynne med. Men fordi bilførerne ikke klarer å kjøre i nøyaktig samme fart, blir avstanden mellom bilene varierende og etter hvert tetter det seg til enkelte steder. Det på tross av at det ikke var noen ytre påvirkninger, som veiarbeid, ulykker eller påkjøringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kritiske antallet var 22 i denne sirkelen. Korkene oppstod med 22 eller flere biler.

Danske Vejdirektoratet har tidligere prøvd å forklare bilistene med flere videoer, hvordan man skal takle ulike utfordringer i trafikken. Kanskje greit å ta med seg inn i kø-helgen:

Slik skal du kjøre i rundkjøringen:

Slik skal du flette i trafikken:

Ja, det er slik du skal kjøre på motorveien:

Sikre lasten din, er du snill: