Meny

Mitsubishi innrømmer juks med alle biler solgt i Japan

Mitsubishis styreformann Osamu Masuko innrømmer at drivstoffjukset er langt større enn tidligere opplyst. Foto: Toru Hanai / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilprodusenten Mitsubishi medgir at det trolig er jukset med drivstoffdata for samtlige modeller som er solgt i Japan.

I forrige måned innrømmet Mitsubishi at de hadde brukt misvisende drivstofftester siden 1991 for flere modeller, men nå medgir de at dette trolig gjelder samtlige modeller solgt i Japan.

Jukset dreier seg om såkalte minibiler, kjent som «kei» i Japan, blant annet de populære modellene eK Wagon og eK Space.

Mitsubishi innrømmer også juks med modellene Dayz og Dayz Roox som de har produsert for Nissan.

Les også: Mitsubishi-juks har pågått i 25 år

Jukset fant sted ved at Mitsubishi-ansatte ganske enkelt diktet opp drivstofforbruket, som for enkelte modeller ligger hele fem ganger høyere enn det de har oppgitt.

Bilprodusenten nekter imidlertid for å ha jukset med drivstoffdata for bilmodeller solgt i utlandet og fastholder at de har rettet seg etter de regler som gjelder testing i andre land.

Les også: Mitsubishi innrømmer juks med utslippstester

Også for 15 år siden var Mitsubishi innblandet i en stor skandale, da det ble kjent at de i årevis hadde dekket over alvorlige feil ved bremser, kløtsj og bensintanker, som i enkelte tilfeller førte til at deler falt av på noen modeller.

Over 1 million biler måtte tilbakekalles etter skandalen i 2000, og det er foreløpig uklart hvordan Mitsubishi har tenkt å kompensere eierne av bilene de nå har jukset med.

Mitsubishi-aksjene har vært i fritt fall siden saken først ble kjent og markedsverdien har falt med flere milliarder dollar.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus