Meny

Trygg Trafikk krever at førerprøvene endres

Foto: Johnsbråten Anne-stine / NTB Tema

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trygg Trafikk krever at alle spørsmål i teoriprøvene til Statens vegvesen blir endret etter NRKs avsløring om at fasitene er til salgs for noen tusenlapper.

NRK har i flere uker kartlagt et kriminelt nettverk som tilbyr juks på teoriprøvene til Statens vegvesen. For noen tusen kroner får kundene se fasiten for flere av de obligatoriske teoriprøvene til Statens vegvesen, for slik å jukse seg til førerkort for buss og bil.

– Når det kartlegges svindel og juks på dette nivået er det en klar trussel og en fare for trafikksikkerheten, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Les også: Mistet førerkortet etter en time - nå står han frem for å advare andre

Kan kjøre barn

Johansen mener alvorlighetsgraden blir større når det er yrkessjåførutdannelsen det er snakk om.

– De skal kjøre tunge kjøretøyer og frakte mennesker, kanskje barn. Hvis vi ikke kan være sikre på at de som skal ha denne type jobber har de ferdighetene de bør og skal ha, er det en fare for trafikksikkerheten, sier direktøren.

Ved å pugge enkelte ord i spørsmålet og i svaret er det mulig bestå teoriprøven – også for dem med store språkproblemer.

Johansen mener prøvene det jukses med, nå må endres. Han foreslår også at prøvesystemet endres slik at det ikke er mulig å legge ut prøvene for salg.

– Det betyr at man i fremtiden må tenke godt igjennom hvordan man lager prøver, og på et eller annet vis gjør det vanskeligere å få tak i slike prøver og omsette dem.

Les også: Eksamensvakter skal hindre førerkort-juks på teoriprøver

Økt karantenetid på trappene

Vegdirektoratet sendte i midten av april forslag om å øke karantenetiden til inntil ett år ved juks eller forsøk på juks.

Norsk Transportarbeiderforbund støtter forslaget og ønsker strengere straffer for dem som jukser seg til sertifikat på tyngre kjøretøyer, fordi disse førerne har et særlig ansvar for alles trafikksikkerhet.

– At det kan finnes tungtransportsjåfører som har jukset seg til sertifikat for tyngre kjøretøyer er rett og slett en katastrofe for sikkerheten på norske veier, sier andre nestleder, Dag-Einar Sivertsen.

Forbundet mener også at politiet bør sette inn langt større ressurser for å stoppe dem som står bak tilbudet om juks.

– Det er uakseptabelt at kriminelle nærmest uhindret har kunnet gjøre dette over tid, sier han.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus