Meny

Nå skal «alle» ha firehjulstrekk

Mange av bilene med firehjulstrekk er SUV-er, men også flere stasjonsvogner er populære med trekk på alle hjul. Foto: Rune Korsvoll

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2007 hadde bare 19 prosent av de nye personbilene som ble solgt i Norge firehjulstrekk. I fjor hadde dette steget til 38 prosent. Innen fem år vil halvparten av alle nye biler ha trekk på alle fire, tror sjefen for VW i Norge.

Av de vel 150.000 nye personbilene som ble solgt i Norge i fjor, hadde nesten 57.000 firehjulstrekk. Og salget fortsetter i samme tempo de første månedene i år. Aller mest populær er Mitsubishi Outlander. Årsaken er blant annet at den ladbare hybrid-utgaven av bilen, som selges i store antall, har trekk på alle fire hjul som standard. Toyota Rav4 er en god nummer to, mens Skoda Octavia, en vanlig stasjonsvogn, kommer på tredje.

Les også: Dette er de beste bilene md firehjulstrekk

Mange av de tradisjonelle firehjulstrekkeren, med mekanisk overføring av drivkraft til bakhjulene, er i ferd med å få konkurranse av ladbare hybridbiler der forhjulene drives på vanlig måte, mens bakhjulene drives av en elektrisk motor. Slike vil vi se mange flere av i årene som kommer.

Les også: SUV-ene som norske bilkjøpere elsker

– Vi har flere modeller som er populære med firehjulstrekk. Det samme har våre andre merker i Møller-gruppen – Audi og Skoda. Her er det flere som allerede selger mer enn 50 prosent firehjulstrekk. I europeisk sammenheng er dagens 38 prosent av totalsalget høyt, men jeg tror det vil fortsette å øke til 50 prosent om noen år. Og med en elektrisk motor uten ekstra drivaksler som trekker det ene hjulsettet, vil firehjulstrekken ikke påvirke bensinforbruk og utslipp i negativ retning heller, sier Ulf Tore Hekneby, som er sjef for VW i Norge.

TI PÅ TOPP

1. Mitsubishi Outlander 1.425

2. Toyota Rav4 730

3. Skoda Octavia 704

4. Tesla Model S 690

5. Mazda CX-5 689

6. Suzuki Vitara 556

7. Volvo XC90 494

8. BMW X5 427

9. VW Golf 408

10. Skoda Superb 392

Antall solgte biler med firehjulstrekk første kvartal 2016

Les også:

Nå får du monsterbilen til langt under halv pris

Familie-SUV-en vi nordmenn ikke får kjøpe

Kia Sorento er rett og slett for dyr

De beste brukte SUV-ene

Saken ble opprinnelig på Motor.no

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus