Meny

Lovlige sommerdekk er farlig dårlige

Med slitte, men lovlige sommerdekk, kan du vannplane og miste alt veigrep i 30 km/t lavere hastighet enn med et nytt dekk på bilen. Foto: Rune Korsvoll

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er det tillatt å kjøre med sommerdekk som har ned mot 1,6 millimeters mønster. Men slike dekk er farlige. De gir opptil ti meter lengre bremsestrekning og kan vannplane i 30 km/t lavere hastighet enn nye dekk.

Det er magasinet Motor som har testet bremse- og vannplaningsegenskapene til to sett med brukte dekk mot nye. Alle testene har foregått på våt asfalt, som er det mest kritiske underlaget for sommerdekk.

Les også: Her sjekker du alderen på sommerdekkene dine

I vannplaningstesten på en rett vei med 7 millimeter vann, er nye Goodyear Eagle Ventura best og klarer en hastighet på 98 km/t. Et Nokian-dekk med 3,2 millimeter vannplaner i 73 km/t, mens Nokian-dekket med 1,7 millimeter mister alt veigrep allerede ved 68 km/t. Det siste er altså et dekk som holder lovlig standard i Norge. Egenskapene mot vannplaning i sving er om mulig enda dårligere. Og når dekket vannplaner i en sving betyr det rett og slett at du drar av veien eller havner over i motgående kjørebane.

Les også: Dette er de beste og dårligste sommerdekkene i 2016

Bremsing på våt vei er et annen kritiske område hvor de slitte dekkene taper. Fra 80 km/t stopper Pirelli på 30 meter. Nokian (3,2 mm) bruker 37 meter og Nokian (1,7 mm) 39,5 meter. Umiddelbart høres kanskje ikke forskjellen på ni meter så ille ut, men virkeligheten ved en bråstopp foran et fotgjengerfelt er en annen: Når bilen med Pirelli-dekkene står stille, vil bilen med de mest slitte Nokian-dekkene fortsatt ha en hastighet på 35 km/t når den treffer fotgjengeren.

Les også: Tipset som gjør at du ikke mister hjulet

Vannplaning rett fram hastighet [km/t]

De beste nye:

  • Goodyear 98
  • Barum 96
  • Continental 93
  • Dunlop 92
  • Nokian 91

De brukte:

  • Nokian 3,2 millimeter 75
  • Nokian 1,7 millimeter 68

Les også:

Her sjekker du hvor gamle dekkene dine er

Det er størrelsen som teller

NAF foreslår 60 km/t og eget kjørefelt for tungtransport

Saken ble opprinnelig publisert på Motor.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus