Meny

Pass på! GPS-bandene er tilbake etter vinterferie

Slik så det ut i en av bilene som ble utsatt for innbrudd i Vestfold. Fremgangsmåten er den samme i alle tilfellene. Sideruten er knust og navigasjonsenheten er skrudd ut. Foto: Politiet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet retter mistanken mot mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa.

Etter flere måneders pause er mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa, som har spesialisert seg på bilinnbrudd, tilbake i Norge.

I løpet av de siste dagene har det i Vestfold og Telemark vært minst 13 tilfeller av innbrudd i biler hvor navigasjonsenheten er stjålet.

Ni bilinnbrudd i Vestfold

I området Horten og Borre ble tre biler utsatt for innbrudd mellom midnatt og seks-tiden mandag morgen.

Natt til tirsdag ble fire biler utsatt for samme type innbrudd i et nabolag i Porsgrunn.

Samme tilfeller har skjedd i Tønsberg-området. Senest natt til onsdag ble seks biler utsatt for samme type innbrudd i Stokke og Melsomvik, sør for Tønsberg

Fremgangsmåten er den samme i alle tilfellene. Sideruten på passasjersiden blir knust slik at glasset går innover i bilen, og navigasjonsenheten er skrudd ut og fjernet.

Tyvene går hovedsaklig etter Volkswagen og Skoda, men i Melsomvik er også to BMWer og en Mercedes utsatt for innbrudd. I en av BMW-ene ble også airbagen stjålet.

– Vi er ganske sikre på at det er de samme som står bak de seks innbruddene, sier politioverbetjent Henning Fossaas til TV 2.

Fossaas leder avdelingen for bekjempelse av organisert kriminalitet i Vestfold i nye Sør-Øst politidistrikt.

Politiet undersøker nå om det kan være samme personer som står bak samtlige av bilinnbruddene.

– Vi vil se på disse sakene for å se om det er sammenheng, sier Fossaas til TV 2.

Oppsving i antall innbrudd

Basert på hva politidistriktene på Østlandet har rapportert via operasjonssentralene, har det den siste uken vært et oppsving av antall registrerte innbrudd- og innbruddsforsøk også i boliger og forretninger på Østlandet.

– Sånn historisk sett ser man oppsving av slike innbrudd i oktober og november før det er stille i perioden rundt jul før det tar seg opp igjen i løpet av vinteren, forteller Hosaas.

I Vestfold har politiet hatt relativt få innbrudd i biler og bygninger det siste året, men nå ser det ut til at tyvene igjen har fattet interesse for området.

Senest natt til onsdag ble to rumenere tatt etter et innbrudd i en forretning. Politiet mistenker at de står bak flere lignende innbrudd i samme område.

Stille etter pågripelser før jul

I fjor høst var flere «GPS-bander» på raid rundt om i Norge. På Romerike og i Hedmark etterforsker politiet fortsatt over 200 innbruddstilfeller i biler. En litauisk mann er siktet i saken.

I Oslo ble åtte rumenere tatt på fersken i en campinghytte i Oslo i desember. Inni hytta og i en varebil parkert et annet sted i Oslo fant politiet flere titalls navigasjonsenheter fra Skoda og VW som stammet fra bilinnbrudd i Oslo. Enhetene var pakket og klargjort for å fraktes ut av landet. Totalt ble over 50 biler utsatt for innbrudd i løpet av en toukersperiode.

De åtte er siktet for både bilinnbrudd og butikktyverier.

Etter disse pågripelsene stoppet tyveriraidene helt opp, og det ble stille.

Denne typen spesialiserte bilinnbrudd har forekommet i Norge i flere år, og tendensen er den samme hvert år. I vintermånedene er det svært stille, før innbruddsraidene setter inn igjen rundt påsketider.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus