En av de smarteste påskebilene du kan kjøpe

Skal du ha gedigen plass og 4x4? Da er det ikke mye å velge mellom, og prisene blir fort svært høye. Ford Galaxy AWD er ett unntak fra den regelen.
Skal du ha gedigen plass og 4x4? Da er det ikke mye å velge mellom, og prisene blir fort svært høye. Ford Galaxy AWD er ett unntak fra den regelen.

Her får du 4x4 og mye plass – til gunstig pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ting er viktigere enn andre når du skal på påskefjellet med familien. 4x4 er høyt på lista for mange, i alle fall hvis du en hyttevei som både kan være bratt, kronglete og dårlig brøytet.

Plass er også viktig. Ski og skiutstyr, kanskje en pulk, klær, utstyr, mat og drikke. Her er det luksus å bare kunne laste inn. Dessuten skader det naturligvis ikke å starte påskeferien komfortabelt.

For å få alt dette blir det som regel dyrt. Ja ofte veldig dyrt. Skal du attpåtil ha muligheten for sju seter, er det fint lite å velge mellom, med mindre du kjøper SUV av det virkelig røslige slaget. Men noen unntak finnes, som bilen vi har dratt på tur med: Nye Ford Galaxy.

Les også: Så dyrt er det å kjøre for fort

Tre separate seter, mye plass og klappbord på forseteryggene. Da trives små passasjerer!
Tre separate seter, mye plass og klappbord på forseteryggene. Da trives små passasjerer!

Noen henger ikke med

Med bagasjen stablet inn og ski på taket, legger vi av gårde. Galaxy imponerer med svært god landeveiskomfort. Kjørefølelsen er tung og solid. Det merkes at Ford har investert store summer i dette understellet. Her er Galaxy nesten på nivå med premiumbilene i klassen, det samme gjelder for støydempingen.

Bussfølelsen som var litt til stede i forgjengeren er nå borte. Dette kjennes som å kjøre en stor stasjonsvogn. Styringen gir passe motstand og god kontakt med underlaget. Her leverer Ford varene!

Baksetene er også et bra sted å være. Jeg har to små unger og har kjørt flerbruksbil privat i noen år. Da har jeg også lært forskjellen mellom de som er gjennomførte og smarte – og de som ikke helt henger med i konkurransen.

Les også: Lillebror S-Max har også fått 4x4, les mer om den her:

Tung og solid kjørefølelse, kombinert med 4x4. Da føler du deg trygg på vinterveiene.
Tung og solid kjørefølelse, kombinert med 4x4. Da føler du deg trygg på vinterveiene.

Tre barneseter

Galaxy er helt klart i første kategori. Ungene sitter høyt, i separate seter. Klappbord på forseteryggene er som vanlig en stor suksess. Tegnesaker og leker der gjør turen mye kortere. Her er det også flust av kopp- og flaskeholdere, strømuttak (fem stykker, pluss en tradisjonell stikkontakt!) og smarte oppbevaringsrom. Akkurat som det skal være.

Store vindusflater gir også et lyst og trivelig interiør. De fem baksetene er alle separate. De tre i midten kan justeres i alle retninger, inkludert selve ryggvinkelen. Kjempesmart hvis du har unger i bakovervendte bakseter. Her kan du tilte ryggen bakover, dermed blir det bedre plass til beina og ungene kan sitte bakovervendt lenger.

Alle de tre setene har isofix-fester. Bredden er god nok til at du får inn tre store barneseter side-om-side, det er det ikke mange vanlige familiebiler som klarer.

Les også: Hvordan ungene sitter har mye å si for sikkerheten

Dashbordet sladrer litt om at dette er en relativt rimelig bil. Her er det mye hardplast.
Dashbordet sladrer litt om at dette er en relativt rimelig bil. Her er det mye hardplast.

Litt partytriks

De to bakerste setene duger også for voksne, i alle fall over kortere avstander. Lav sittepute begrenser sittekomforten noe, men plassen ellers er grei så lenge de i baksetene foran deler på plassen. Inn- og utstigningen går også veldig greit.

Med alle setene i bruk, er det naturlig nok begrenset bagasjeplass, men litt får du inn helt bakerst Så øker plassen på etter hvert som du feller ned ett, to, tre, fire eller fem bakseter.

Som sjuseter svelger den 300 liter bagasje. Med de to bakerste setene felt ned, vokser dette til 700 liter. Og bruker du den som toseter, er det 2.300 liters bagasjerom. Varebil neste!

Apropos bakseter: Her har Galaxy også en nyhet. Krysser du av for en såkalt ”familiepakke” (til hyggelige 2.600 kroner) får du elektrisk nedfelling også av de to bakerste setene. Dermed er det fem små knapper i bagasjerommet som styrer alle baksetene. Litt partrytriks, men også en grei ting å ha.

Les også: Denne bilen får deg til å smile

Den vinner ingen designkonkurranser. Det overrasker oss at ikke Ford-designerne har sprudlet litt mer da denne bilen ble til.
Den vinner ingen designkonkurranser. Det overrasker oss at ikke Ford-designerne har sprudlet litt mer da denne bilen ble til.

Skal være gjerrigknark

Familiepakken inneholder for øvrig også bagasjeromsmatte og –nett, solgardiner i baksetet, bord på forseteryggene og 220V strømuttak. Du skal virkelig være en gjerrigknark for å ikke ta med denne pakken når du kjøper Galaxy. Det er også utstyr som gjør bilen ekstra attraktiv i bruktmarkedet.

Litt om motoriseringen: Under panseret her finner vi en 2-liters dieselmotor på 180 hestekrefter. Den føles ganske sterk, men spesielt kjapp er den ikke. Det offisielle tallet på 0-100 km/t sier 10,6 sekunder.

Dette er en tung bil, og utnytter du all plassen, blir den naturligvis enda tyngre. Mer motor ville helt klart også gitt mer kjøreglede, men også en annen pris.

Les også: Denne vil – men får det ikke helt til!

Redde naboens Tesla

Etter å ha slukt mange E6 mil, svinger vi av hovedveien et stykke opp i Gudbransdalen, og klatrer til fjells. Dette er en av dagene da det virkelig er godt å ha 4x4. Flere biler har stoppet for å legge på kjettinger. Det har vært uvær og stort snøfall i fjellet. Skavlene ligger ute i veien flere steder.

På plass i hytteveggen. Her trenger du ikke være veldig nøysom når du pakker til tur!
På plass i hytteveggen. Her trenger du ikke være veldig nøysom når du pakker til tur!

Du kommer som regel opp bratte og smale veier også med tohjulstrekk. Men må du stoppe der. Ja, da er det særdeles behagelig å ha firehjulstrekk. Det går på skinner. det gjelder bare å huske at de fysiske lovene fortsatt gjelder, ikke minst når du trenger å bremse.

Dette er ikke noe veldig avansert 4x4-system og noen offroader er Galaxy absolutt ikke. Men de aller, aller fleste av oss har neppe noen gang behov for noe mer. Du kommer deg opp og fram dit du vil. Og hvis han ikke har havnet altfor langt ut i grøfta, klarer du nok også dra opp hyttenaboens Tesla med bakhjulstrekk, hvis det skulle bli aktuelt.

Les også: Ny Tesla kan snu bilmarkedet på hodet

Kort og butt front

En litt merkelig sak: Det finnes ikke et eneste 4x4- eller AWD-merke på Galaxyen. Designet er heller ikke egnet til å imponere særlig i hyttegrenda. Ford har gått for en veldig forsiktig videreføring av forrige generasjon Galaxy. Fronten er riktignok helt ny, og i tråd med det Ford har rullet ut på en rekke modeller i det siste.

Der den fungerer veldig bra på en bil som Mondeo, ser det ikke like bra på Galaxy. Det er noe med høyreist bil og kort, butt front som ikke helt sitter. Designet er ellers preget av at plass og praktiske hensyn trumfer det meste. Men Ford kunne – og burde – dratt på litt mer her. Det er neppe mange som kjøper denne bilen på grunn av designet. Men det er nok fort noen som ikke gjør det, av den grunn.

Les også: Med dette kan du slappe av i påske-køen

Du vekker ikke akkurat oppsikt i hyttegrenda med denne bilen, men under et ganske anonymt skall skjuler det seg en kjempesmart familiebil. Nå også med 4x4.
Du vekker ikke akkurat oppsikt i hyttegrenda med denne bilen, men under et ganske anonymt skall skjuler det seg en kjempesmart familiebil. Nå også med 4x4.

Ford Galaxy

Modell: Titanium 2,0 TDCI AWD

Motor: 2-liter diesel

Effekt: 180 hk / 400 Nm

Forbruk: 0,56 l/mil

0-100 km/t: 10.6 sek.

Toppfart: 203 km/t

Bagasjerom: Fra 300 liter

Lengde x Bredde x Høyde: 484 x 191 x 174 cm

Pris fra: 587.000 kroner

Pris testbil: 670.700 kroner

Kinder-påskeegg

Etter snaue fire timer er vi framme. Ungene er midt i lek og spill, vi voksne er fortsatt opplagte og kunne gjerne kjørt mye lenger. Det er et kompliment til bilen, og et bevis på at Ford har lært hvordan man lager flerbruksbil.

Startprisen på Galaxy AWD i velustyrt Titanium-utgave er på 587.000 kroner. Da har den 2-liters dieselmotor og ikke minst: Automatgir. Det er et opplagt valg på en bil som dette.

Med veldig mye utstyr innabords klokker testbilen inn til 670.700 kroner. Det er mye penger for en sjuseters Ford, men ser vi bak tallene, er dette likevel veldig mye bil for pengene. Ekstrautstyret som du her betaler drøye 80.000 kroner, ville garantert kostet det dobbelte hos en av premium-konkurrentene, sannsynligvis enda mer.

I tillegg får du altså høy komfort, sju seter, veldig mye plass og mange smarte løsninger. Da står vi igjen med en bil som er smartere og rimeligere enn de aller fleste bilene vi kan sammenligne med. Du reiser på påsketur på første klasse, men har betalt mye mindre enn naboene som flotter seg med premium-SUVer. Det er et aldri så lite Kinder-påskeegg, det!

Les også: Volvo - unnfanget i et krepselag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten
Siste nytt
21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus