Volvo - unnfanget i et krepselag

Helt siden starten har sikkerhet vært en ledestjerne i utviklingen av Volvos biler. I 1959 innførte Volvo, som første bilprodusent, trepunkts sikkerhetsbelter som standard. Foto: Volvo

Et lystig krepselag var åstedet da Assar Gabrielsson og Gustaf Larson unnfanget ideen om Volvo – den svenske folkebilen. At Volvo noen tiår seinere skulle ha kinesiske eiere og utvikler selvkjørende biler, hadde de neppe sett for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fire år siden var Volvo på kanten av stupet. Da Ford kjøpte Volvo for 6,45 milliarder dollar i 1999, så mange for seg en lysende framtid for den svenske bilprodusenten. Men den gang ei. Volvo sluttet å tjene penger og i 2008 bestemte Ford-ledelsen seg for å kvitte seg med den svenske bilprodusenten. Men kjøperne sto ikke akkurat i kø. Konkursspøkelset kom stadig nærmere.

I 2010 dukket plutselig kinesiske Geely Automobile (offisielt Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd) opp og fikk kjøpt hele greia for 1,8 milliarder dollar. Kjøpesummen sier det meste om hvor dårlig tilstanden i Volvo var på dette tidspunktet. Men Geely-grunnlegger Li Shufu hadde tro på Volvo.

Første halvår i fjor tapte Volvo en halv milliard, men så snudde alt og året under ett ga et lite overskudd. Først og fremst takket være at Volvo-salget i Kina økte med 46 prosent.

Les også: Volvo: Disse stasjonsvognene er aktuelle for Norge

Svensk folkebil

Allerede fra starten i 1927 ble Volvo profilert som en svensk folkebil. Målet var en bil som skulle tåle dårlige svenske veier og iskalde vinterdager. Historien om krepselaget er dårlig dokumentert, men ikke dårligere av den grunn. Svenskene er gode på krepselag og under slike fuktige omstendigheter har det dukket opp enda mer vidløftige ideer enn å starte bilproduksjon. Det som er dokumentert, er at Gabrielsson (1891–1962) og Larson (1887–1968) tilfeldigvis traff hverandre på Urbans Café i Stockholm. I 1924 møttes de igjen og begynte seriøse diskusjoner om å starte bilproduksjon.

Assar Gabrielsson hadde tidligere jobbet for Svenska Kullagerfabriken (SKF), og fikk overta det sovende firmaet AB Volvo. Dermed var navnet Volvo ("jeg ruller" på latin) på plass. Like passende for en bil som for et kulelager. Gabrielsson fikk også kjøpe en nedlagt fabrikk på Hissingen utenfor Göteborg, der hovedkvarteret til Volvo fortsatt er.

Også Volvo-logoen har sin naturlige bakgrunn. Svensk stål var en viktig del av den nye bilen. Derfor ble mars-tegnet, som også symboliserer jern, valgt som logo.

Les også: Duell mellom million-SUVer, Volvo XC90 eller Audi Q7?

(Saken fortsetter under)

ØV4 (Øppen Vagn, 4 sylindrer) var navnet på den første bilen som rullet ut av fabrikken 14. april 1927. Den hadde plass til fire passasjerer under åpen himmel, men ble ingen suksess. Foto: Volvo
ØV4 (Øppen Vagn, 4 sylindrer) var navnet på den første bilen som rullet ut av fabrikken 14. april 1927. Den hadde plass til fire passasjerer under åpen himmel, men ble ingen suksess. Foto: Volvo

Jacok ingen suksess

Etter å ha bygget ni prototyper i 1926, rullet den første serieproduserte Volvo-en ut fra fabrikken 14. april 1927. ØV4 (Øppen Vagn, 4 sylindrer) var navnet, og bilen hadde plass til fire passasjerer under åpen himmel. Motoren var en sideventilert, toliters rekkemotor på 28 hester, som klarte det kunststykket å få bilen opp i 70 km/t. Bremsene var mekaniske og virket bare på bakhjulene. Bremser på forhjulene kunne leveres mot et pristillegg.

Fabrikken gjorde et stor nummer av at dette var robust, svensk kvalitet på sitt beste. Teknikken var velprøvd, beint fram gammeldags, sa noen. At Jakob, som bilen ble kalt på folkemunne, ikke ble noen stor salgssuksess, skyldes først og fremst den stive prisen på 4.800 svenske kroner. Noen stort marked for åpne biler var det heller ikke i vinter-Sverige. Et annet problem var at Sverige på denne tiden var et fattig land, med et begrenset marked. De få som hadde penger til bil, ville ha noe større og bedre. Slik ble det til at Volvo begynte å bygge større, raskere og mer luksuriøse biler.

Les også: Sjekk denne luksusen fra Volvo

Norske favoritter

Assar Gabrielsson hadde fortsatt en drøm om å bygge en bil for folk flest. Drømmen ble virkeliggjort i september 1944, mens Norge fortsatt var okkupert av Nazi-Tyskland. PV 444 ble vist for første gang på en bilutstilling i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Alle var der; Kronprins Gustav Adolf, Prins Carl-Johan, statsminister Per Albin Hansson.

Denne fredsbilen, som den også ble kalt, hadde selvbærende stålkarosseri, en motor på 40 hester og kostet bare 4.800 kroner. Allerede under utstillingen sto folk i kø for å skrive seg på lister for å kjøpe bilen. På grunn av mangel på råvarer, skulle det gå to nye år før de første kundene fikk bilen sin.

Stasjonsvognmodellen Duett og deretter Amazon ble suksesser også i Norge. For ikke å snakke om Volvo 140 og 240. På 60-tallet, etter at bilrasjoneringen av biler i Norge var opphevet, ble Volvo på mange måter den norske folkebilen. Vi kunne endelig kjøpe noe annet enn Wartburg, Pobeda og andre østblokk-biler. Fra begynnelsen av 70-tallet og fremover var Volvo 140 og 240 de mest solgte bilene i Norge 11 år på rad.

Les også: Motor har testet de 15 nyeste firehjulstrekkerne på vinterføre

Norsk design

Han har Amazon, 140, 240, 740 og flere andre Volvo-modeller på samvittigheten og ble kjent for å forklare den enorme suksessen til Volvo 240 på følgende måte: «Det kan være fordi bilen er litt firkantet og treg, akkurat som svenskene selv».

Norske Jan Wilsgaard ble ansatt på Volvos designavdeling i 1950 og var designsjef helt fram til 1990. Dermed var han i stor grad delaktig i Volvos gullalder, der «praktiske stasjonsvogner» og «sikkerhet» var viktige suksessfaktorer.

Da jeg intervjuet Wilsgaard i 1988, forklarte han sin designfilosofi med to ord: Enkel og elegant.

At Volvo 140 og 240 hadde et enkelt og klassisk design er ikke vanskelig å være enig i. Men elegante? De så mer ut til å kunne overleve en middels atomkrig, slik en kritiker sa det. Men bilene var uten tvil praktiske, holdbare og meget sikre – helt i tråd med de kjerneverdiene som grunnleggerne Assar Gabrielsson og Gustaf Larson skisserte på 1920-tallet.

Sikkerhet ble et kjennemerke for Volvo helt fra starten.

– Våre biler kjøres av mennesker og derfor må sikkerhet være det ledende prinsippet bak alle bilene vi bygger her på Volvo

| Assar Gabrielsson.

Resultatet ble at Volvos biler i alle år har vært blant de første med nytt sikkerhetsutstyr. Sikkerhetsbur og den laminert frontrute, som ble introdusert på Volvo PV i 1944, var blant det første, viktige sikkerhetsutstyret. På 50-tallet kom defroster på frontruten og vindusspylere.

(Saken fortsetter under)

Stasjonsvogner ble en merkevare for Volvo, både Duett og Amazon ble suksesser i Norge. Foto: Volvo
Stasjonsvogner ble en merkevare for Volvo, både Duett og Amazon ble suksesser i Norge. Foto: Volvo

Den mest kjente Volvo-oppfinnelsen er trepunkts sikkerhetsbelte, som ble standard i 1959. Fortsatt er dette ansett som den viktigste livreddende oppfinnelsen i bilindustrien. I 1964 startet Volvo de første testene med bakovervendte barnestoler. I 1970 opprettet Volvo sin egen undersøkelseskommisjon, som reiste ut til alle alvorlige ulykker der Volvo-biler var innblandet. Svakheter avslørt i disse undersøkelsene ble umiddelbart tatt inn i konstruksjonen av de nye bilene.

Ikke minst hos sikkerhetsbevisste amerikanske bilkjøpere ble Volvos høye grad av sikkerhet verdsatt. USA ble raskt Volvos største marked. Problemet for Volvo ble at alle bilprodusenter mot slutten av 1990-tallet fokuserte på sikkerhet. Dermed mistet Volvo sitt største konkurransefortrinn og salget dabbet av. I 2004 solgte Volvo 139.000 biler i USA. I 2013 var dette sunket til 60.000. En solid oppgang i Kina siste halvår, reddet litt av resultatet.

Les også: Nesten 1.000 nordmenn har bestilt super-SUV-en til Volvo

Så kom helgenen frem

Med Thomas Ingenlath som ny sjefdesigner, nye motorer og en ny plattform-strategi, ser Volvo nå inn i framtiden. Mesterplanen er at alle bilene i Volvos nye bilgenerasjon, som starter med ny, stor XC90 i år, skal få et utseende som er hentet fra fantastiske Volvo Coupé Concept, som ble vist på Frankfurt-utstillingen i 2013.

Det betyr moderne, skarpe og elegante linjer med et klassisk preg. For det er liten tvil om at Ingenlath har kastet et blikk over skuldrene mot en av Volvos største stjerner noen gang – Helgenen-bilen P1800. Med Roger Moore bak rattet i 60-talls serien om detektiven Helgenen, ble dette samtidig Volvo største PR-kupp noen gang.

Volvo skal ikke lenger bare være det sikreste bilvalget. Den skal også bli et sportslig, elegant og luksuriøst valg. Det har Geely-eier Li Shufu bestemt og da blir det slik.

– De neste fem årene investerer vi 11 milliarder dollar (66 milliarder kroner) i nye produkter og fabrikker. Ny design, nye tre- og firesylindrete motorer og ny teknologi som selvkjørende biler. Dette skal hjelpe oss til å nå målet om null drepte i Volvos biler og et salg på 800.000 biler i året før 2020. Det sa Volvo-sjef Håkan Samuelsson, da han fortalte pressen om Volvos framtidsplaner.

– Volvo skal igjen bli et unikt bilmerke som tar kampen mot de tyske luksusbilene. Pilarene i nye Volvo blir skandinavisk design og lederskap når det gjelder sikkerhet og miljø.

Les også: De første bildene: Her er den nye Volvoen!

Saken ble opprinnelig publisert på Motor.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Tobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit
Siste nytt
13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus