Meny

Kraftig vekst i biltrafikken

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veksten i biltrafikken på norske veier var i fjor større enn på sju år. Det er dårlig nytt for klimaet.

Samlet var trafikkveksten i Norge fra 2014 til 2015 på 2 prosent, viser Vegtrafikkindeksen , som tar utgangspunkt i 348 tellepunkter landet rundt. For personbiler og andre lette kjøretøy økte trafikken med 1,8 prosent, mens den for tunge kjøretøy økte med 4,2 prosent.

Ifølge Dagsavisen var veksten i biltrafikken den største siden 2007. Klimaeffekten av økningen er større en gevinsten av de 34.000 nye elbilene som kom på norske veier i fjor, opplyser fagsjef Holger Schlaupitz i Naturvernforbundet.

Les også: Oslo-politiet vil ikke prioritere dieselforbud

– Trafikkveksten gjør at utslippene av klimagasser ville vært om lag 280.000 tonn høyere i 2015 enn året før, om ikke noe var blitt gjort for å få ned utslippene. Heldigvis var salget av elbiler høyt i fjor. Hver elbil reduserer CO2-utslippene med om lag to tonn, sett i forhold til andre nye biler, sier Schlaupitz til avisen. Elbilsalget bidrar dermed til at utslippsøkningen blir rundt 70.000 tonn mindre, det vil si 210.000 tonn CO2-ekvivalenter.

Aller mest steg bruken av korte lastebiler mellom 5,6 og 7,6 meter, som økte med 6,3 prosent. En årsak til veksten i denne bilgruppen kan være fortsatt økonomisk vekst med behov for mye varer som skal fram til folk der de bor, sier prosjektleder Oskar Andreas Kleven i Vegdirektoratet.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus