Meny

Nå blir det enklere å avsløre bruktbil-svindlerne

Det er lett å jukse med kilometerstanden på en bil, og dette kan være svært vanskelig å avsløre. En ny tjeneste fra Statens vegvesen er gode nyheter i denne sammenhengen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny tjeneste er helt gratis.

Triksing med kilometerstanden på brukte biler er et stort problem. Hvert år selges tusenvis av bruktbiler, hvor kilometestanden er manipulert og skrudd tilbake.

For kjøperne kan dette være svært kronglete å finne ut av. Det er vanskelig å oppdage, og kan i praksis bety store utgifter man ikke hadde forutsett. En ting er at man kan betale mer for bilen enn man egentlig skulle gjort. Dessuten kan det kommer reparasjoner og kostnader som ikke hadde forutsett, fordi den reelle kilometerstanden er høyere enn selger oppgir.

Les også: Så gode rettigheter har du på bruktbilen – selv uten garanti

Rapporteres på EU-kontrollen

Hos Forbrukerrådet ligger kjøp av bil på toppen blant klagesaker hvert eneste år. Juks med kilometerstanden er en gjenganger her, men nå har det kommet en tjeneste som vil gjøre det langt vanskeligere for jukesmakerne.

Statens vegvesen åpner nemlig nå for å sjekke historikken rundt kilometerstand på brukte biler.

Hver gang en bil er til EU-kontroll blir kilometerstanden rapportert inn til Statens vegvesen. Det er disse tallene som nå er tilgjengelige på nettet.

EU-kontrollen har blitt strengere, og dyrere

Forhindre juks

– Vi er glade for å kunne gjøre disse dataene tilgjengelig på våre hjemmesider. Vi ønsker at informasjon vi sitter på skal kunne komme brukerne våre til gode, sier overingeniør Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen.

– Mange er opptatt av dette, og kilometerstand er jo gjerne noe av det som er utslagsgivende når du skal kjøpe deg ny bil. Vi håper også at denne åpenheten kan føre til at færre forsøker å jukse med dette, sier Halvorsen, i en pressemelding.

Alder eller kilometerstand: Hva er viktigst?

Sjekk på kontrollen

Selve tjenesten finner du på Vegvesenets nettsider, under kategorien "bilinfo". Her ligger også en rekke andre opplysninger om bilen ute, du søker på registreringsnummeret.

– Vi har nok noen tilfeller der plutselig fall i kilometerstanden rett og slett kan skyldes en tastefeil, alt trenger ikke være tilsiktet juks fra selger eller tidlige eieres side. Når du har bilen til EU-kontroll, bør du alltid sjekke at det tallet som står på kontrollseddelen stemmer overens med det som står i bilen, slik at dette unngås, avslutter Halvorsen.

Topp 10: Slik blir bruktbilhandelen en katastrofe

Les også: Du kan gjøre bruktbilkupp på «glemte» modeller

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus