MDG: – Det er ingen menneskerett å kjøre bil

Byråd Lan Marie Berg (MDG) vil innføre en rekke tiltak for å redusere høy luftforurensing i Oslo.
Byråd Lan Marie Berg (MDG) vil innføre en rekke tiltak for å redusere høy luftforurensing i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Miljø- og samferdselsbyråden i Oslo, Lan Marie Berg, vil innføre en rekke tiltak for å sikre nedgang i luftforurensingen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette handler om folks helse. Det er en menneskerett med godt luft. Det er ingen menneskerett å kjøre bil, sier Miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg i Miljøpartiet De Grønne, til TV2.no som først omtalte saken.

Torsdag i forrige uke innførte byrådet i Oslo at det kan innføres dieselforbud, datokjøring og stengte parkeringsplasser på dager med høy luftforurensing i vinter.

Nå vil byråden innføre enda flere tiltak i hovedstaden.

Les hele saken: Dieselforbud i Oslo på dager med høy forurensing

Flere forbud i vente

Her er tiltakene Berg vil innføre ifølge TV2.no.

Dieselforbud: Forbudet ble innført torsdag i forrige uke. Dette vil føre til at eiere av dieselbiler ikke vil kunne kjøre på kommunale veier innenfor Ring 3 i hovedstaden. Forbudet gjelder ikke riksveier enn så lenge, men byråden ønsker at staten også skal vurdere dette.

Datokjøring: Byråden sier til TV 2 at de nå også har muligheten til innføre datokjøring ved akutt forurensing. Dette vil gjelde alle biler.

Parkeringsforbud: På enkelte dager med høy luftforurensing vil det bli forbudt å parkere på cirka 1200 kommunale p-plasser i Oslo sentrum. Fra før av har byrådet utvidet betalingstiden med tre timer, fra klokka fem til klokka åtte, flere steder i Oslo.

Lavere fartsgrense: Fra 1. oktober 2016 vil det ble innført maksgrense på 60 kilometer i timen på riksveiene.

Stengte gater for trafikk: Byråden ønsker å stenge flere sentrumsgater i Oslo sentrum. Ifølge TV 2 er det ikke bestemt hvilke gater det er snakk om.

Økt piggdekkgebyr: Berg ønsker å øke piggdekkgebyret i Oslo.

Økte bompengepriser: I et samarbeid med Akershus vil MDG øke bompengeavgiften inn til Oslo.

Les også: Ap vil ha utslippsfritt nybilsalg fra 2030

Spår mer kø

NAF sier til TV 2 at de tror dieselforbudet vil føre til mer kø på riksveiene rundt Oslo.

– Tiltakene gjør at vinningen kan gå opp i spinningen, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF til kanalen.

– Mye av luftproblematikken skyldes også vedfyring, utslipp fra industri og skipstrafikk. Dette tiltaket skaper problemer for folk i hverdagen. Byråden er faktisk både miljø- og samferdselsbyråd. Men det ser ut som hun konsentrer seg mest om miljø, sier Sagedal videre.

Ifølge TV2 har Ruter ingen mulighet til å sette inn ekstra busser og avganger på dager med dieselforbud. Ei heller har NSB blitt kontakter av byrådet for å finne løsninger.

Les også: Været avgjør om dieselforbudet gjennomføres i Oslo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus