Feil dekk nå? Det kan virkelig straffe seg!

Vinteren har gjort sin debut flere steder i landet vårt. Samtidig vet vi at mange ennå ikke har skiftet til vinterdekk. De lever farlig nå. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Vinteren har gjort sin debut flere steder i landet vårt. Samtidig vet vi at mange ennå ikke har skiftet til vinterdekk. De lever farlig nå. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

I beste fall dummer du deg ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinteren har latt vente på seg over store deler av landet i år. Men i dag har mange våknet til hvite omgivelser – og glatte veier.

Erfaringsmessig er det slik at veldig mange av oss venter litt for lenge med å legge om dekkene. Vi må ha en skikkelig vinterdag før vi innser at sommerdekkene må av – og vinterdekkene på.

Og akkurat denne overgangsfasen er skummel. Legger du ut med sommerdekk nå, kan du ta store sjanser.

Helt andre egenskaper

– Dessverre vet vi at det er mange som gjør akkurat det. De tar sjansen. Kanskje går det bra, men man skal vite at konsekvensene kan være store hvis det ikke gjør det, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Først og fremst er det slik at sommerdekk og vinterdekk har totalt forskjellige egenskaper. Mitt inntrykk er at mange ikke er tilstrekkelig klar over det, noe jeg tror blant annet har med å gjøre at stadig flere kjører piggfritt på vinteren. Sommerdekkene og vinterdekkene ser kanskje like ut, men oppfører seg helt annerledes når det blir glatt på veien.

Les også: Derfor er slitte vinterdekk mye dårligere enn nye

Store konsekvenser

– Når underlaget er glatt, er sommerdekkene i praksis ubrukelige. Du har svært liten kontroll, både i svinger og når du skal bremse. I beste fall dummer du deg ut – i verste fall kan du sette både eget og andres liv i fare, sier bileksperten.

Konsekvensene med å bruke sommerdekk på vinterføre kan nemlig være store. En ting er om du blir stoppet og får en bot. Men det er naturligvis langt verre om feil dekkutrustning er årsak til en ulykke: Dette bør du sjekke før du skifter dekk

– La bilen stå!

– Personskade er det verste. Men det kan også bli svært kostbart. Forsikringsselskapene er nemlig ganske nådeløse hvis de mener feil dekkutrustning er årsaken til en ulykke. Da blir det avkortning, og det kan være null å hente på forsikringen. Dermed risikerer man å måtte betale alt selv, både på sin egen bil og på eventuelt andre skader, sier Benny og legger til:

– Det er egentlig bare én ting å gjøre hvis du har sommerdekkene på ennå: La bilen stå, hvis det er den minste mulighet for vinterføre på veiene!

Les også: Burde du hatt nye dekk? Disse er best i test i år

SE VIDEO: Er dette verdens glatteste sving?

SE VIDEO: Slik gikk det da russerne glemte å se på værmeldinga

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus