GPS-bande går etter ett bilmerke

Tyvene opererer svært profjesjonelt og er ute etter én ting: Navigasjons- og multimedia-enhetene på biler fra Volkswagen-konsernet.
Tyvene opererer svært profjesjonelt og er ute etter én ting: Navigasjons- og multimedia-enhetene på biler fra Volkswagen-konsernet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå organiserer politiet seg for å ta dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere måneder har et stort antall Volkswagen-biler på Østlandet vært målet for det som etter alt å dømme er organisert kriminalitet.

Det handler om en bande som har fått tilnavnet GPS-banden. De bryter seg inn i bilene, og tar med seg navigasjons- og multimedia-enhetene i dashbordet. Tyvene har særlig operert i Akershus, Hedmark og Oppland. Det gjør at politiet nå har etablert en sentral etterforskningsgruppe i håp om å finne gjerningspersonene og stoppe dette.

Koster mye penger

Måten innbruddene gjøres på, tyder på at dette absolutt er folk som vet hva de driver med. Fremgangsmåten er som regel at et av sidevinduene foran blir tatt ut, ikke knust. Deretter brukes egnet verktøy for å ta ut selve multimedia-enhetene.

Dette er utstyr som koster mye penger hvis man skal kjøpe det «løst». En navigasjonsenhet kan fort koste over 30.000 kroner. Svært mye tyder på at utstyret forsvinner ut av Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske skilter fungerer som magneter på tyvebandene

Avhengig av tips

Bare i Romerike er det snakk om over 100 saker. Seksjonsleder Harald Engøy ved etterforskningsseksjonen i Felles kriminalenhet ved Romerike politidistrikt, forteller at de nå er i full fang med å etterforske og samordne sakene.

– Den beste detektiven er media og publikum, vi er avhengig av tips og observasjoner av disse gjerningspersonene. Dette er proffe folk som har funnet seg en nisje på Volkswagen-modeller. De har funnet en enkel måte å gjennomføre tyveriene på, sier Engøy til Romerikes Blad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kaller seg selv «Norges nest beste biltyv»

Alarm

Hva kan så bileierne gjøre for å beskytte seg mot dette? Brooms bilekspert Benny Christensen har disse rådene:

– Hvis man har mulighet til det, er det beste helt klart å parkere i en låst garasje. Har man ikke garasje, er det i det minste lurt å sørge for at utelys står på om natten, slik at bilen og området rundt er opplyst. Da blir det kanskje ikke like fristende for tyvene å slå til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En alarm er også veldig god forsikring mot innbrudd i bilen. Mange tenker kanskje at det ikke er så viktig når startsperrer gjør at det er svært vanskelig å stjele bilen. Men en startsperre hjelper ikke mot innbruddstyver, sier Benny.

Ofte blitt henlagt

– Hva med selve forsikringen?

– De aller fleste vil nok få dette dekket på forsikringen sin, man slipper unna med en egenandel. Men innbrudd som dette medfører også mye kjedelig ekstraarbeid. Man må anmelde og bilen må leveres til verksted. Ofte er det gjort ganske store ødeleggelser også på ting rundt selve enhetene. Deler må bestilles og jobben kan fort være tidkrevende, alt dette er ting vi bileiere veldig gjerne vil være foruten.

– Tidligere har vi sett at mange slike saker bare har blitt henlagt. Derfor synes jeg det er svært gledelig at politiet løfter det opp og gjør det til et samarbeidsprosjekt. Jeg håper og tror at det vil føre til at man fort får satt en stopper for disse tyveriene, sier Benny.

Les også: Så lett er det faktisk å stjele bilen din