Dette er nesten ikke til å unngå

Bittesmå små riper i sirkel eller "swirls" er veldig vanlig på mørk lakk – men hva når bilen er ny? Illustrasjonsbilde fra Meguiar's
Bittesmå små riper i sirkel eller "swirls" er veldig vanlig på mørk lakk – men hva når bilen er ny? Illustrasjonsbilde fra Meguiar's
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aller verst er det på mørke og sorte biler – men hva når bilen er helt ny?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei, har nettopp kjøpt meg ny bil. Da jeg skulle hente bilen, la jeg merke til at det var to små hakk i panseret. Jeg konfronterte selger med dette, han tok bilen tilbake og fikk rettet feilen. Da jeg hentet bilen en uke senere, var alt tilsynelatende i orden. Men det var dårlig vær denne dagen, så jeg fikk ikke sett over lakken skikkelig.

Har nå en uke senere lagt merke til masse små riper/swirls i lakken, stort sett over hele bilen. Ripene er ikke synlig med det blotte øyet eller i mørket. Men i sollys er de relativt godt synlig, spesielt når man vet de er der.

Bilen er svart av farge og jeg vet at det derfor kan være vanskelig å holde lakken fri for småriper. Men bilen er helt ny, så synes dette er for dårlig. Kan forhandler ha brukt skittent verktøy ved polering? Hva syns du jeg skal gjøre? Mvh. Jeppe

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Benny svarer:

Hei Jeppe. Leit å høre at du ikke er helt fornøyd med den nye bilen din!

Det er veldig vanskelig å unngå disse bittesmå ripene, eller "swirls" på mørk billakk. Jo mørkere, desto mer synlig - og aller verst er sort.

Jeg har hatt sort bil selv en stund og har opplevd disse ripene på "nært hold". De er til å få fnatt av...

Det som hjalp - i alle fall en stund om gangen, på min ikke helt nye doning, var å polere med en litt "feit" voks... Men de kom skremmende fort tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder din bil, er det veldig vanskelig å uttale seg uten å ha sett bilen. Om det er "innafor" eller ikke.

Men i riktig (eller rettere sagt galt...) lys så kan swirls vises selv på nye biler som er mørke. Det er nesten ikke til å unngå. Dessverre.

Mitt forslag er at du tar kontakt med forhandleren din igjen og hører hva de sier. Det er godt mulig at et proft bilpleiefirma kan klare å gjøre noe med dette på ny og fersk lakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eventuelt kan du ta kontakt med for eksempel NAF eller et velrenommert lakkverksted for å få en vurdering av lakken på din bil.

Men du må nok, ettersom du valgte sort bil, være forberedt på å leve med dette i noen grad uansett. I alle fall litt på sikt.

Nesten alle biler er veldig fine i sort lakk. Det ser både eksklusivt og elegant ut, synes jeg. Slik sett forstår jeg godt ditt fargevalg.

Men det er vanskelig å holde mørke biler rene. De krever ekstra av stell og omtanke.

Jeg bestemte meg i alle fall for at det skulle bli lenge til min bruksbil skulle bli sort igjen. Så nå kjører jeg hvit bil. Den blir også skitten - naturlig nok, men holder seg utrolig mye lengre fin enn en sort. Dessuten slipper jeg disse hvite, små ripene som synes så godt når bilen faktisk er ren - og som irriterte meg grusomt.

Håper du finner ut av dette med bilen din og at du koser deg med nyervervelsen!

Slik skifter du farge på bilen selv

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen.

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under