VW har ikke oversikt over norske biler med juksemotor

Volkswagen Norge har ikke oversikt over hvor mange norske biler som kan ha jukseprogramvare installert.
Volkswagen Norge har ikke oversikt over hvor mange norske biler som kan ha jukseprogramvare installert. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Volkswagen Norge vet ikke hvor mange biler som kan være solgt i Norge med programvare som skal skjule utslippsjuks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vet ikke hvilke av motorene som har denne programvaren installert. Det er det kun fabrikken som har. Men så snart vi har fått oversikt fra fabrikken i Tyskland, vil vi kontakte våre kunder om veien videre, sier informasjonssjef Anita Svanes for Volkswagen hos den norske importøren Harald A. Møller til NTB.

Ikke tidsplan

Hun sier at de foreløpig ikke vet mer enn det Volkswagen gikk ut med i en pressemelding tirsdag. Her sa selskapet at det dreier seg om 11 millioner biler som har dieselmotor med typebetegnelse EA 189.

– Dette er svært beklagelig og utrolig trist for våre kunder. Men vi vet ikke mer enn det som ble opplyst i pressemeldingen tirsdag, og jobber på spreng med å få informasjon fra fabrikken. Når vi har fått informasjon, vil vi som importør til Norge ta vårt ansvar og gjøre det Volkswagen har kommet opp med som løsning overfor hver enkelt kunde, sier Svanes som ikke kan angi noen som helst tidsplan for når kundene kan bli informert.

Les også: – USA åpner kriminaletterforskning av Volkswagen

Ikke nye motorer

Det amerikanske miljødirektoratet EPA har ifølge Chicago Tribune oppgitt at i alle fall disse amerikanske Volkswagen-modellene er utstyrt med juksemotoren:

* Jetta (årsmodellene 2009-2015)

* Beetle (2012-2015)

* Beetle Convertible (2013-2015)

* Audi A3 (2010-2015)

* Golf (2010-2015)

* Golf Sport Wagen TDI (2015)

* Passat (2012-2015).

Volkswagen opplyste i sin uttalelse at nye modeller med såkalte Euro 6-dieselmotorer som selges i EU skal overholde både juridiske krav og miljøkrav. I Norge har Volkswagen i en årrekke vært det mest solgte personbilmerket, med Golf som den mest populære personbilen.

Les også: Volkswagen avslørt for juks

Personvernpolicy