Volkswagen vil gjøre opp for seg etter utslippsjuks

VW: – Vi har «driti» oss ut fullstendig - Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Volkswagens sjef i USA, Michael Horn, føler seg trygg på at den tyske bilprodusenten skal klare å gjenvinne kundenes tillit etter avsløringene om triksing med utslippsdata.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag kveld lovet han at Volkswagen skal gjøre opp for seg mens han spaserte rundt på et råflott arrangement i New York der bilprodusenten promoterte sin 2016-modell Passat.

På arrangementet delte Volkswagen ut tysk øl, kringler og annen mat til forhandlere og pressefolk, som også ble skjemt bort med en konsert av Lenny Kravitz. Langt vanskeligere blir det nå å beholde et godt forhold til kundene.

– Vi har «driti» oss ut fullstendig, innrømmet sjefen for Volkswagens amerikanske avdeling.

– Vi har alle dummet oss ut. Vi må fikse bilene, unngå at dette skjer igjen og rette opp i situasjonen. Vi er forpliktet til å gjøre det som må til for å gjenvinne tilliten, sa Horn ifølge Financial Times.

Les også: Volkswagen avslørt for juks

Omfattende gransking

Det amerikanske miljødirektoratet EPA uttalte før helgen at bilprodusenten har installert programvare i sine dieselbiler som kniper igjen utslippene av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avsløringene har ført til at amerikanske myndigheter innleder etterforskning av både Volkswagen og andre bilprodusenter. Myndighetene i landet sier at bilprodusenten, verdens største målt i salgstall, risikerer bøter på opptil 18 milliarder dollar (148 milliarder kroner).

Også tyske og sørkoreanske myndigheter har bestemt seg for å undersøke Volkswagens dieselbiler.

Unngikk miljøsnakk

Da Horn presenterte den nye Passaten, unngikk han naturlig nok å skryte av de miljøeffektive sidene ved dieselmodellen. Han trakk fram bilens sensorteknologi, som skal hjelpe førerne å parkere og unngå ulykker, og det virket ikke som om alle forhandlerne som var til stede har latt seg skremme av den nylige avsløringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg måtte trekke meg fra et par handler den samme dagen (som avsløringen). Men jeg tror ikke dette vil påvirke oss på lang sikt. Bilen har en vanvittig ytelse, sa en av forhandlerne til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort verditap

Like oppløftende er ikke utsiktene for Volkswagens økonomi etter skandalen. Mandag stupte selskapets aksjeverdi over 17 prosent på børsen i Frankfurt, noe som ifølge FT tilsvarer over 120 milliarder kroner (13 mill. euro).

Selskapets toppsjef Martin Winterkorn har beklaget saken og sier han tar anklagene svært alvorlig.

– Jeg er personlig svært lei meg for at vi har misbrukt tilliten som kundene våre og samfunnet for øvrig har vist oss, sier han.

Toppsjefen opplyser videre at selskapet har igangsatt en gransking for å komme til bunns i saken. Salget av firesylinders dieseldrevne VW og Audi er inntil videre stanset i USA.