Her tilbyr de egne parkeringsplasser for kvinner

Du skulle kanskje ikke tro at det var nødvendig – men i Tyskland er det flere steder helt egne parkeringsplasser for kvinner. Det er ikke helt ukontroversielt. Foto: JG-NF/Creative Commons/Wikimedia
Du skulle kanskje ikke tro at det var nødvendig – men i Tyskland er det flere steder helt egne parkeringsplasser for kvinner. Det er ikke helt ukontroversielt. Foto: JG-NF/Creative Commons/Wikimedia

Slikt blir det naturligvis bråk av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tanken har sikkert vært god, men hovedflyplassen i Frankfurt har opplevd kritikk fra flere hold, etter at de åpnet sine parkeringsplasser for kvinner. På hjemmesiden til flyplassen er det en egen melding til kvinnelige sjåfører, der sistnevnte anbefales å sikre seg en parkeringsplass i "Kvinneavdelingen" – der parkeringsplassene er større, nærme gaten og lett å finne.

Kritikken har ikke latt vente på seg.

Forsterker fordommer

– Det er nedlatende for kvinner å bli skilt ut på denne måten. Det eneste en oppnår, er å forsterke de stereotype oppfatningene som finnes om kvinnelige sjåfører, sier redaktøren av bilmagasinet Wheels for women, Geraldine Herbert, til The Local.

Hun mener at en i stedet for å lage noen utvalgte parkeringsplasser større og lettere tilgjengelig, burde gjøre alle parkeringsplassene lettere å bruke. Hun synes rett og slett at det i mange tilfeller er så små parkeringsplasser, at det ikke er plass til en moderne bil. Uansett hvilket kjønn sjåføren måtte være.

Se video: Dette er verdens råeste parkering

Ikke uvanlig

Det skal sies at flyplassen i Frankfurt ikke er det eneste stedet med egne parkeringsplasser for kvinner. Det er faktisk lovpålagt flere steder i Tyskland at 30 prosent av parkeringsplassene skal være forbeholdt kvinner.

Denne politikken startet på 90-tallet. Det handlet ikke så mye om praktiske årsaker, men mer om sikkerhet. Kvinner skulle få spesielle parkeringsplasser som skulle minske risikoen for overfall.

Dermed ble parkeringsplassene for kvinner plassert nærme utgangen, i godt opplyste arealer og i områder som var dekket av overvåkingskameraer.

Det er imidlertid ingen som krever at det er kvinner som parkerer på disse plassene. Og det er heller ingen som hindrer menn i å bruke dem.

Les også: Superbil i parkeringshus - det er ikke lett

– Handler ikke om ferdigheter

En talsmann for flyplassen forsvarer de kontroversielle parkeringsplassene. Det pekes på at lovverket i området tilsier at minst fem prosent av offentlige parkeringsplasser være spesielt rettet mot kvinner.

Det er ikke slik at en ikke tror kvinner klarer å parkere på vanlige parkeringsplasser. Tanken er altså ikke bare at de skal være lettere å finne og å bruke, men også at de er godt opplyste og i områder som er TV-overvåket.

Les også: Dette kaller vi ekte 4x4-parkering

Sikkerhet – også for menn

ADAC på sin side er enige med redaktøren i Wheels for women, og mener atalle parkeringsplasser burde være lette å bruke, godt opplyste, overvåket og i nærheten av nødsentraler.

Og selv om tanken bak handler om sikkerheten for kvinnelige sjåfører, er det fortsatt flere som mener egne parkeringsplasser for kvinner er og blir feil.

HVA SYNES DU? BRUK KOMMENTARFELTET UNDER:

Les også: Derfor trenger du SUV i byen

Personvernpolicy