Flere snittmålinger kommer likevel

Flere snittmålinger kommer likevel
Flere snittmålinger kommer likevel

Regjeringen må sørge for flere målinger av gjennomsnittsfart i tunneler og på særlig ulykkesutsatte veistrekninger. Venstre og KrF sikrer flertall for et representantforslag fra de tre rødgrønne partiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sammenhengen mellom fart og alvorlige ulykker er godt dokumentert. Derfor er vi fornøyd med at Venstre og KrF er med på å sikre flertall for et av tiltakene for å nærme oss visjonen om null drepte i trafikken, sier Arbeiderpartiets Kjell-Idar Juvik.

I forslaget som det nå er flertall for på Stortinget, bes regjeringen spesielt om å si ja til søknaden fra Statens vegvesen om å innføre gjennomsnittsmåling ved hjelp av fotobokser i Ellingsøytunnelen og Valderøytunnelen i Møre og Romsdal.

Avmålt

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener effekten ved snittmålinger ikke er godt nok dokumentert og er kritisk også av hensyn til personvernet.

I mars avslo statsråden søknaden fra Vegvesenet om snittmålinger i de to aktuelle tunnelene i Møre og Romsdal, noe Trygg Trafikk beklaget på det sterkeste.

– Vi mener samferdselsministeren blokkerer dette svært effektive trafikksikkerhetstiltaket av politiske og ideologiske årsaker, sa direktør Jan Johansen.

Både politiet, faginstanser og lokale myndigheter er positive til fotobokser som måler gjennomsnittshastighet.

Rapport

Transportøkonomisk Institutt (TØI) evaluerte et utvalg av de 23 strekningene som da hadde gjennomsnittsmåling i fjor. Konklusjonen var at antallet dødsfall og hardt skadde er redusert med mellom 49 og 54 prosent.

– Funnene i den norske undersøkelsen samsvarer med funn i andre land som Storbritannia, Italia, Østerrike og Australia, framholdt forsker Alena Høye ved TØI.

– Fortsatt blir altfor mange mennesker drept og hardt skadd i trafikken. Trafikkulykkene fører til ekstreme lidelser for menneskene som rammes, og koster samfunnet store ressurser. Da er det uforståelig at regjeringen stiller seg på sidelinjen, sier Aps Kjell- Idar Juvik.

Personvernpolicy