Topp 10: De er minst fornøyde med bilen sin

Eierne av Fiat (øverst), Kia og Hyundai er blant dem som er minst fornøyde med bilen sin.
Eierne av Fiat (øverst), Kia og Hyundai er blant dem som er minst fornøyde med bilen sin.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse merkene kommer dårligst ut i ny, norsk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bil er en stor investering for de fleste av oss. Derfor gjelder det å velge riktig, å finne en bil du blir fornøyd med, og som heller ikke gir deg mange ubehagelige overraskelser.

Å vite hva man bør kjøpe eller ikke, er imidlertid ikke enkelt. Men et godt og viktig parameter her, er hva andre bileiere mener om sin bil.

Det er nettopp det som måles i den store tilfredshetsundersøkelsen Autoindex 2015. 7.344 norske bileiere har her gitt en detaljert vurdering av en rekke aspekter rundt bilholdet sitt.

Lexus til topps

Et av de viktigste punktene her gjelder selve bilen. Alt fra design, kjøreegenskaper og kvalitet/holdbarhet til drivstofforbruk, verditap og anerkjennelse blant andre bilister.

En skikkelig «selvangivelse» for bilen, altså. Vi har allerede avslørt hvilket merke som går helt til topps i år, Det gjør Lexus, på samme måte som de også har gjort de tre foregående årene. Lexus endte med en score på 912 av maksimalt 1.000. Det er også ny rekord i denne undersøkelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne er kåret til beste bil de siste 15 årene

Søstermerker i bunnen

Men hva med merkene vi finner i andre enden av skalaen? Nederst blant de 23 bilmerkene som er rangert, finner vi koreanske Hyundai. Det er for øvrig også samme plassering som de hadde i 2014.

Hyundai har slitt tungt i det norske markedet det siste årene. Det gjenspeiler seg også i denne undersøkelsen. De får en score på 775, og er med det klart sist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går tross alt litt bedre med søstermerket Kia, men heller ikke de har særlig grunn til å juble. Kia ender nemlig nest sist i undersøkelsen, med 790. Med det er også Kia på stedet hvil sammenlignet med fjoråret.

Les også: De støvsuger Europa for elbiler

Mer fornøyde Fiat-eiere

Tredje sist ligger Opel, som faller én plass fra 2014-undersøkelsen. En score på 792 er man neppe fornøyd med hos den norske importøren, som er i gang med en langsiktig plan for å snu Opel-utviklingen her hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjerde sist ligger så Nissan, også de faller en plass fra i fjor. 794 i score sier sitt om at Nissan-eierne ikke er så fornøyde som man skulle tro ut fra salgstallene til merket her hjemme.

På plassen over finner vi et merke som sliter tungt med salget, men som i det minste kan glede seg over at kundene har blitt mer fornøyde. Fiat kom sist i fjor, nå har de altså klart å legge fire merker bak seg.

Les også: Visste du at Fiat har Norges rimeligste firehjulstrekker?

Smitter over på kundene

– Disse resultatene er nok et stykke på vei som ventet. Huyndai i bunnen reflekterer at merket virkelig sliter i Norge, i fjor falt salget med nesten 50 prosent. Slike ting har en lett for å virke selvforsterkende. Når både importør og forhandlere kjemper i motvind, har det en tendens til å smitte over på kundene også, sier Brooms bilekspert Benny Christensen, som har mange år bak seg i bilbransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nissan har hatt kraftig vind i seilene de siste årene og selger veldig bra med biler. Derfor overrasker det meg litt at de kommer såpass dårlig ut her. Dette viser bare at godt salg ikke nødvendigvis betyr at alle eierne er veldig godt fornøyd, legger Benny til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– God pekepinn

– Ett fransk merke i denne oversikten, tre fra Japan. Er ikke det overraskende?

– Jo, i alle fall hvis vi sammenligner med de mange kvalitetsundersøkelsene, der franske biler ofte sliter og de japanske nesten alltid kommer best ut. Men da skal vi huske at AutoIndex ikke er en ren kvalitetsundersøkelse. Du kan være fornøyd med bilen din, selv om den har endel feil og problemer. Og du kan nok også være misfornøyd med den, selv om kvalieten er god. Her handler det også om mer subjektive ting, om totalopplevelsen av bilen, mener Benny og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg anbefaler alltid å ta de ulike undersøkelsene med en god klype salt. Alle bileiere er forskjellige, og de fleste av oss har ulike forventninger. Men som pekepinn betraktet, synes jeg Autoindex er svært relevant, særlig fordi tallgrunnlaget er så stort og at den speiler hva norske bileiere mener om bilene sine.

Citroën er eneste franske bilmerke som er med i denne oversikten. Her er deres C5 stasjonsvogn.Citroën er eneste franske bilmerke som er med i denne oversikten. Her er deres C5 stasjonsvogn.


Les også: Mange drømte om denne – men her går det ikke særlig bra

Disse kommer dårligst ut i AutoIndex 2015

1. Hyundai - 775
2. Kia - 790
3. Opel - 792
4. Nissan - 794
5. Fiat - 800
6. Mitsubishi - 802
7. Suzuki - 806
8. Citroën - 811
9. Ford - 812
10. Mini - 816

(Alle tall fra AutoIndex 2015)

God til å kjenne igjen biler? Sjekk Brooms bilquiz her