Meny

Slik kan bilen din se ut om 20 år

Mercedes har tatt en titt inn i glasskula. De bygde hva de så .Resultatet er den selvkjørende F 015 Luxury in Motion.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har prøvekjørt framtidens bil allerede nå.

Hva skal egentlig til for å imponere en lettere blasert og noe tilårskommen og muligens litt konservativ motorjournalist?

En som attpåtil har sansen for mekaniske greier som kamaksler med høye løft, doble Weber-forgassere og som i tillegg synes aviser er best på papir?

Jo – en Mercedes! Nei, vi snakker ikke nødvendigvis om en 300 SL fra slutten på 50-tallet. Snarere tvert i mot, selv om SL-en er aldri så flott.

Man sitter bare på – og trykker "Play"

For bare en kort stund siden var jeg i Alameda, en nedlagt militærbase rett utfor San Francisco. Der kjørte jeg bilen du og jeg, etter alle solemerker, kjører rundt i om 20 år.

Eller kjørte og kjørte fru Blom... Det var vel kanskje å ta i litt. Jeg satt på. For det er det man gjør i denne bilen. Sitter på.

Mercedes F 015 Luxury in Motion er en stor bilMercedes F 015 Luxury in Motion er en stor bil

Den kjører nemlig av seg selv. Den har ingen sjåfør.

En stram, men hyggelig tysker, med bakoverkjemmet hår, solbriller og bart står ved siden av meg. Han er prosjektleder for Mercedes sitt konsept F 015, ned det kledelige tilnavnet Luxury in Motion.

Tyskeren fisker opp en iPhone av lomma og gjør et par tastetrykk. Snart kommer den kjørende helt av seg selv. Stille, rolig, majestetisk – ja det er nesten noe litt spøkelsesaklig og mystisk over den stålgrå, store bilen, tilsynelatende uten sideruter og med blå blinkende LED-lys. Men uten en lyd. Bortsett i fra en svak dur av vifter til en av de mange computerne om bord.

Denne Mercedesen er 30 år – men lukter fortsatt nybil

Luksus i bevegelse

Den stopper foran oss. De enorme dørene åpnes med et tastetrykk på døra og åpenbarer en gigantisk, loungeaktig kupe.

Fire lekre, separate stoler i hvitt skinn, som selvfølgelig kan snus. Gulv i mørkt treverk med innslag av teppe og raust med plass. Eksklusivt og luksuriøst, men litt kjølig med lyst skinn og blå LED-striper.

Mercedes har tatt en titt inn i glasskula. De bygde hva de så.

Resultatet er altså den selvkjørende F 015 Luxury in Motion. Fritt oversatt betyr vel det noe sånt som luksus i bevegelse, noe som igjen sier mye om nettopp denne bilen.

Bilen har ingen sjåfør, men en kaptein. Det er han som legger inn kjøreruta og trykker på play-knappen. Hvor denne kapteinen sitter – til høyre eller venstre, eller foran eller bak – spiller ingen rolle.

Noen biler har fått VELDIG uheldige navn ...

Den svært romslige kupeen giren longe-aktig følelse. Her kan du enten jobbe eller slappe av – mens bilen kjører dit du vil av seg selv.Den svært romslige kupeen giren longe-aktig følelse. Her kan du enten jobbe eller slappe av – mens bilen kjører dit du vil av seg selv.

Ta deg en blund og stress ned

De innvendige dørsidene har store touch-skjermer. Der kan du se på bilder av familien, eller se film, jobbe, ha videokonferanse, være på sosiale medier - eller du kan bare rett og slett ta en blund.

Ingeniørene som har jobbet med denne bilen tror at vi om noen år vil ha enda mer å gjøre, at stress og arbeidspress vil øke. Vi har mer vi må rekke.

Samtidig vil tilflyttingen til byene bare øke. Det samme vil da trafikkmengden. Kanskje ikke bare gode nyheter, dette...

F 015 er derfor ment som et fristed hvor man kan virkelig kan slappe av og puste ut mellom slagene. Uten å konsentrere seg om krevende bykjøring eller irritere seg over kø og treg trafikk. Du gjør det du vil. Bilen fikser resten.

Mercedesen som egentlig ikke finnes

Testkjøring i San Fransico med Golden Gate i bakgrunnen.Testkjøring i San Fransico med Golden Gate i bakgrunnen.

Videre utvikling av kjente systemer

Den kommer til og med glidende av seg selv for å plukke deg opp etter endt arbeidsdag. Parkeringsplass og lading fikser den selv, så det slipper du å tenke på.

F 015 er stor – 5,2 meter lang. Omtrent som en lang Mercededs S-klasse i dag. Hjulene er på hele 26 tommer. Det ser ut som om bilen ikke har sidevinduer. Men det har den. Man ser ut, men ikke inn.

Den har ratt og pedaler også, men det brukes altså normalt ikke. Interiøret består stort sett av naturlige organiske materialer, kombinert med en massiv digital verden. Bilen er proppet med elektronikk av alle slag.

Bilen navigerer veldig mye etter systemer vi både kjenner og bruker i dag. Radarstyrt cruisekontroll, filskiftvarsling med styrekorreksjon finnes jo nå, det samme med navigasjon.

Mercedes C 63 AMG: Mercedes vil overgå konkurrentene

F 015 kan lage laser-fotgjengerfelt av seg selv og slipper over fotgjengere.F 015 kan lage laser-fotgjengerfelt av seg selv og slipper over fotgjengere.

Bilen lager fotgjengerovergang

Men her er alt tatt et langt steg videre. Kameraer og radarer følger med og gir beskjed til en rekke sensorer. Dessuten skal den kunne kommunisere med andre biler også. Finner bilen ut at det er kø og kork ett ett sted, så velger den en annen rute. Du behøver ikke bekymre deg.

Når vi alle får slike biler, vil trafikken flyte lettere. Det er i alle fall planen. Bilene vil kjøre med bare centimeters mellomrom, de vil "snakke" med hverandre, glidelås-fletting i trafikken vil forgå uten kynisme og konkurranse slik som i dag. Dessuten vi lokale utslipp og støy reduseres vestentlig.

Antall ulykker vi også reduseres. Ser bilen en fotgjenger den vil slippe over, stopper den og lager en laser-fotgjengerovergang og sier vær så god til fotgjengeren, som kan gå over i full forvissning om at dette er trygt.

Nå skal de skifte navn på flere biler

Noen utfordringer

Som nevnt innledningsvis, blir bilen testet på en nedlagt militærbase. Og den fungerer. Helt utmerket også.

Den har vært testet i blant annet Las Vegas i vanlig trafikk og fungerer der også. Men noen utfordringer gjenstår, for eksempel det juridiske. La oss si et en slik bil kom til å kjøre på en fotgjenger - hvem har da skylden? Han som sitter mot kjøreretningen og leser avisen, fotgjengeren eller bilprodusenten?

Problematikken med is, snø regn eller for dårlig / mangel på veimerking (bilen "leser" de gule og hvite stripene i veibanen) er også en utfordring som må løses.

Se hva Mercedes har funnet på her

Litt betenkt? F 015 har ratt og pedaler også, men det fikk vi ikke lov til å bruke under testen av bilen. Poenget er jo å vise at den kan kjøre av seg selv.Litt betenkt? F 015 har ratt og pedaler også, men det fikk vi ikke lov til å bruke under testen av bilen. Poenget er jo å vise at den kan kjøre av seg selv.

Forbered deg – for dette kommer!

Selvkjørende biler er bare tull og science fiction – det kommer aldri til å komme, tenker du kanskje?Vel – det samme tenkte jeg en dag i forrige århundre da jeg gikk på bilmekanikeriljen på yrkesskolen, som det het den gangen. Vi hadde foredrag av en eller annen elektronikk-fyr som mente at om noen år ville bilene finne veien dit de skulle helt selv, ved hjelp av et slags innebygget kartverk.

Jeg satt på bakerste pult på vindusrekka og tittet ut på min trimmede Volvo 142 med breifelger som sto utenfor. Og jeg tenkte: For en tulling – det kommer aldri til å skje ...

Men hovmod står for fall. De siste 12 årene har mine biler hatt navigasjonsanlegg - og finner veien av seg selv...

Det er bare å forbedre seg på bilframtiden, folkens. Dette er rett rundt hjørnet. Om noen få år så sitter vi bare på. Lik det eller ei!

Dette er den siste bilen på Mercedes-stammen akkurat nå:

Litt annerledes, litt rar og kanskje bitte litt tøff også - eller? Det er i alle fall omtrent slik Mercedes tror bilene vil være om noen år.Litt annerledes, litt rar og kanskje bitte litt tøff også - eller? Det er i alle fall omtrent slik Mercedes tror bilene vil være om noen år.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - evakueringen er satt på vent08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker
Siste nytt
11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - evakueringen er satt på vent08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker
Populært