Halvparten aner ikke hva kravet er

Vet du hvor mye mønsterdybde det skal være i sommerdekkene? Hvis ikke, er du langtfra alene.
Vet du hvor mye mønsterdybde det skal være i sommerdekkene? Hvis ikke, er du langtfra alene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du sjekket dekkene dine?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår betyr dekkskift for veldig mange av oss. Nå skal vinterdekkene av – og sommerdekkene på. Med unntak av de tre nordligste fylkene, er det ikke lenger lov å kjøre med piggdekk. I Nordland, Troms og Finnmark skal disse av senest 1. mai.

Og når dekkene skal skiftes, har man også en god mulighet til å sjekke noe som er svært viktig: Nemlig mønsterdybden.

Stor usikkerhet

Men vet du egentlig hva som er kravet her? Hvis svaret er nei, er du slett ikke alene. En ny spørreundersøkelse viser nemlig at det råder stor usikkerhet på hva som er kravet til mønsterdybde.

I en undersøkelse gjort av YouGov for dekkforhandleren Byttdekk.com, svarer så mye som halvparten av de spurte at de ikke kjenner til minstekravet.

Derfor skal de sette de beste dekkene foran på bilen

Må sjekke selv

Verst er kvinnene, der 60 prosent sier de ikke vet. For menn er tilsvarende tall 40 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg blir kanskje ikke veldig overrasket, men likevel: Dette er egentlig litt skremmende. Det er jo fortsatt slik at de fleste av oss skifter dekkene selv. Dermed blir det også opp til oss selv å kontrollere dekkene og sjekke at de har tilstrekkelig mønsterbybde. Og da bør man jo helst vite hva kravene er, sier Brooms bilekspert Benny Christensen, og legger til:

Oslo-folk er latest på dekkskift

Der det er mest slitt

– Bare så det ikke skal være noen tvil her: På sommerdekk skal mønsterdybden være minimum 1,6 millimeter. Hvis dekket er ujevnt slitt, skal du måle der det er mest slitt. En rekke eksperter mener også dette er altfor lite, og at man bør skifte dekk hvis mønsterdyben er under tre millimeter. Det mener jeg også er et veldig greit prinsipp.

– På vinterdekk er minstekravet strengere, her skal mønsterdybden være minst tre millimeter. Hvis vinterdekkene ligger under - eller rundt dette - er det bare å kjøpe nye dekk før neste vintersesong starter, sier Benny.

Les også: Her er noe annet du bør sjekke før du skifter dekk