Dette er faktisk en ekte Porsche!

Ikke det vi vanligvis forbinder med Porsche, dette er nærmere bestemt en Diesel Junior. Foto: Privat
Ikke det vi vanligvis forbinder med Porsche, dette er nærmere bestemt en Diesel Junior. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geir Arne kjøpte tilbake farens gamle traktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke til å komme ifra at for veldig mange av oss er Porsche synonymt med lav sportsbil og sekssylindret boksermotor, montert bak.

Porschen til Geir Arne Kristiansen fra Rognan er litt annerledes. Den er høy, smal og har dieselmotor med én sylinder montert foran.

Som du allerede har sett på bildet over - det er ikke en Porsche Cayenne heller ... Det er en traktor. Og en sjelden traktor!

Ensylinderet luftavkjølt dieselmotor på 15 hk står for framdriften. Toppfarten er 19,9 (!) km/t. Foto: PrivatEnsylinderet luftavkjølt dieselmotor på 15 hk står for framdriften. Toppfarten er 19,9 (!) km/t. Foto: Privat

Volkstraktor

Nærmere bestemt en Porsche Diesel Junior fra 1958. Den byr på 15 unnselige hestekrefter fra en luftkjølt ensylindret dieselmotor på 822 ccm.

Akkurat som med VW Bobla var det Adolf Hitler som trakk i noen overordnede tråder. Han var jo visjonær (på sin måte...), han så utviklingen og ville mekanisere og dermed effektivisere landbruket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På lik linje med Volkswagen ville han også ha en Volkstraktor. Det var her Ferdinand Porsche kom inn i bildet med utviklingen av traktoren.

Følgende egenskaper skulle prioriteres ifølge Hitler: Den skulle være billig i anskaffelse og vedlikehold. Den skulle være lett å masseprodusere. Den skulle ha tilstrekkelig ytelse for alle bondens oppgaver på gården – og den skulle være robust og enkel å bruke.

Big Bud 16-V 747: Verdens største traktor

Far Arnold (nå 95 år) og to barnebarn får høyet i hus sommeren 1975. På bildet sees også det ekstra setet på bakskjermen som irriterte lensmannen. Foto: Privat.Far Arnold (nå 95 år) og to barnebarn får høyet i hus sommeren 1975. På bildet sees også det ekstra setet på bakskjermen som irriterte lensmannen. Foto: Privat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erstattet hesten - også i Norge

Utviklingen startet i 1937, men den første traktoren var ikke klar for i 1950. Det var jo en krig i mellomtiden. Men, nok om det...

Også i Norge gikk utviklingen sin gang. "Blakken" ble byttet ut med traktor. Så også på en gård i Trøndelag. I 1963 kjøpe Geir Arnes far Porsche-traktoren, som da var brukt og fem år gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tjenestegjorde jevnt og trutt med både henger og svans i mange, mange år. Til slutt var den både gammel og slitt, og ble solgt for en slikk og ingenting...

Men Geir Arne klarte ikke helt å glemme den trofaste traktoren fra barndommen. Han sporet den opp og fikk kjøpt den tilbake. Etter det har det vært mange timer i garasjen. Den har nemlig blitt pusset helt opp. Det var ikke akkurat noen liten jobb.

Jo - dette er faktisk en traktor

Et bilde av Porsche-traktoren under omfattende oppussing. Foto: PrivatEt bilde av Porsche-traktoren under omfattende oppussing. Foto: Privat

Irriterte lensmannen ...

- Heldigvis kom jeg, helt tilfeldig, i kontakt med en svenske, som hadde både deler, peiling og gode råd på veien. Han var til uvurderlig hjelp under restaureringen, forteller Geir Arne.

I dag er traktoren så god som ny og lever en stille og rolig pensjonist-tilværelse på gården. Akkurat slik den har fortjent!

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, den er fritatt for tunge oppgaver. Nå er det mest kosekjøring den brukes til. Den har en helt utrolig rar og koselig motorlyd.

- Min far, som nå er 95 år, synes også at det var stor stas å få den gamle traktoren tilbake hit. Den hører liksom til her og har nesten blitt en del av familien, forklarer Geir Arne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han husker spesielt setet på ene skjermen over bakhjulet.

– Der var det stas å få sitte. Men jeg tror vi ble stoppet av lensmannen hver eneste gang noen satt der. Denne traktoren var visstnok godkjent med dette setet den gangen. Trolig til lensmannens store fortvilelse, mimrer han.

Her setter han en vanvittig rekord – med traktor!

-Sammenliknet med dagens maskiner er ikke Porsche traktoren så veldig stor ... Foto: Privat-Sammenliknet med dagens maskiner er ikke Porsche traktoren så veldig stor ... Foto: Privat

Har sportsbil også ...

Om du nå synes synd på Geir Arne som har en Porsche med bare 15 hestekrefter til rådighet - så behøver du ikke det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er nemlig litt mer enn middels interessert i det som durer, så han har en sportsbil i garasjen også. Ikke Porsche riktignok, men en 1977-modell Chevrolet Corvette som er lakkert i nesten samme farge som traktoren.

Så når han blir lei av å humpe rundt på traktoren så kan han nyte draget og lyden fra en amerikansk V8-er også!

Det må være dette som kalles å få i både pose og sekk ...

Tore (43) skulle kjøpe traktor – se hva han endte opp med

Jo da - Geir Arne har en sportsbil også. Rød Corvette med hvite seter. Samme kombinasjon som på traktoren. Foto Privat.Jo da - Geir Arne har en sportsbil også. Rød Corvette med hvite seter. Samme kombinasjon som på traktoren. Foto Privat.