Meny

Nå er det 10 år siden dette bilmerket gikk konkurs

75 ble den siste nye modellen fra Rover. Den ble utviklet på store budsjetter da BMW eide merket, men ble likevel ingen salgsuksess.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan være et kupp i bruktmarkedet.

Noen hadde ventet på det lenge, andre trodde det aldri skulle skje: Men i april 2005 var det over og ut for den siste britiskeide volumprodusenten av personbiler: MG Rover Group.

Dermed var også en epoke over for britisk bilproduksjon. En historie preget av både oppturer og mange nedturer. Av streiker og elendig kvalitetsrykte, men også en historie preget av innovative ingeniører og dyktige designere. Men slutt var det ingen nåde, Rover endte i skifteretten.

"If you can't beat them ..."

Rover-historien går helt tilbake til 1904.

De siste tiårene ble tradisjonsrike merker som Austin, Morris og Triumph innlemmet under Rover-paraplyen. Britisk bilindustri slet allerede før japanerne for alvor begynte å ta markedsandeler i Europa, og utover på 70- og 80-tallet var kampen bare tøffere og tøffere.

Rover svarte på det ved å følge et velkjent ordtak: "If you can't beat them, join them"! I praksis ved å inngå nært samarbeid med Honda, der eksisterende Honda-modeller fikk nye logoer og en litt annerledes staffasje for å gjøre dem "britiske".

Rover 400 er i praksis en Roverifisert Honda. Senere ble den  faceliftet og omdøpt til 45 - bilen var solid på overtid da den forsvant.

Rover 400 er i praksis en Roverifisert Honda. Senere ble den faceliftet og omdøpt til 45 - bilen var solid på overtid da den forsvant.

Dette er noe av det mest macho du kan finne

Kjøpt opp av BMW

Det fungerte faktisk ganske godt. Litt treverk her og litt mykt skinn der, gjorde at Rover-modellene skilte seg fra de mer folkelige bilmodellene på markedet. Det ble lagt merke til også av konkurrentene, og i 1994 skjedde det noe som gjorde at mange trodde at Rovers framtid virkelig var lys.

Da kom nemlig BMW på banen og kjøpte hele selskapet, inkludert Land Rover, Mini, Triumph og Austin Healey.

Hos BMW var man overbevist om at framtiden var å stå på flere bein, og ha flere merkevarer under samme paraply. Det skulle vise seg å bli en svært kostbar overbevisning.

Her brukte BMW også mye penger

Ikke bare idyll

Det er ikke til å stikke under en stol at det er kulturforskjeller mellom Tyskland og Storbritannia. Det gjelder nok også måten å bygge biler på. Etter overtagelsen av Rover, var BMW svært bevisste på at engelskmennene skulle få stor grad av selvstyre. De skulle ikke overkjøres fra München, men få få lov til å rendyrke det de var gode på.

BMW tilførte selskapet det de trengte av ressurser, og investerte betydelige beløp i den første nye Roveren, den retro-stylede 75.

Det gikk imidlertid ikke lang tid før ryktene begynte å komme om at alt ikke var like idyllisk i dette "samarbeidet". Om Rover-delegasjoner som fløy over til Tyskland, ble enige med sine tyske eiere som hvordan ting skulle gjøre – og så fløy hjem til England og gjorde det stikk motsatte.

Her snakker vi virkelig sjelden bruktbil

Gammeldagse biler

Til slutt satte BMW-styret ned foten. De tok kontrollen og satte inn sine egne folk i de viktige posisjonene. Men da var det nok allerede for sent. Rover 75 fikk gode kritikker, men oppnådde aldri salgsmålene selskapet hadde for den.

Stasjonsvogn kunne satt virkelig fart i 75-salget, men kom nok for sent på markedet. Dette er for øvrig modellene etter at de fikk en facelift.

Stasjonsvogn kunne satt virkelig fart i 75-salget, men kom nok for sent på markedet. Dette er for øvrig modellene etter at de fikk en facelift.

Troen på at de skulle lykkes med Rover, ble stadig mindre hos BMW. Det førte igjen til at de kuttet investeringene. Bortsett fra 75, var modellutvalget til Rover gammeldags, og det var altfor tynt. Modellene var også i mange tilfeller overpriset.

Rover mente selv de solgte premiumbiler, markedet var tydeligvis av en annen mening.

Solid medgift

I 2000 var det så slutt. BMW beholdt Mini, de solgte Land Rover til Ford, og MG Rover havnet igjen på britiske hender.

Denne gangen hos en konsortium som interessant nok kalte seg Phoenix. De kjøpte selskapet for 10 pund, samtidig som de fikk med seg en betydelig "medgift". I BMWs siste hele eierår skal Rover ha tapt rundt 800 millioner kroner. Nå fikk de nye eierne med seg over 400 millioner kroner, for å ta over selskapet.

Mye penger, men langtfra nok til å kunne snu selskapet. Her var det klart at nye eiere eller samarbeidspartnere med frisk – og stor – kapital ville være helt nødvendig om Rover skulle overleve.

Roveren nektet å starte da kjøperen kom for å hente den

Lang seigping

I 2000 kom stasjonsvognutgaven av 75. En bil som fikk mye positiv kritikk, men som strengt tatt kom for sent.

Desperasjonen hos Rover skinte gjennom da de kom med denne bilen: CityRover er i praksis en lett kamuflert Tata Indica. Folk sto ikke akkurat i kø for å kjøpe indisk billigbil med Rover-merker på ...

Desperasjonen hos Rover skinte gjennom da de kom med denne bilen: CityRover er i praksis en lett kamuflert Tata Indica. Folk sto ikke akkurat i kø for å kjøpe indisk billigbil med Rover-merker på ...

Og etter det var det fint lite av nye modeller. Rover hentet riktignok inn den indiske billigbilen Tata Indica, og omdøpte den til CityRover. Det ble sett på som et temmelig desperat grep, og bilen floppet også fullstendig.

De siste årene av Rovers historie var i praksis en eneste lang seigpining, ikke ulikt det vi opplevde med Saab noen år senere.

Forsvant til Kina

15. april 2005 var kassen bunnskrapt, og eierne så ingen andre alternativer enn å slå selskapet konkurs. 6.000 ansatte mistet jobben, en æra var over innenfor britisk bilindustri.

Konkursboet forsvant til Kina, der både Rover og MG har levd videre. MG er nå i ferd med å slå seg opp igjen i Storbritannia, denne gangen som lavprisbiler der det aller meste av deler er produsert i Kina.

Rester fra konkursboet, sjekk denne!

Bruktbiler fra 15.000 kroner

Her hjemme solgte særlig Rover 75 bruktbart rundt årtusenskiftet, noen nordmenn gikk også for de mindre modellene 25 og 45. Dessuten kom det mot slutten inn MG-utgaver av disse, der særlig ZT (som var en litt mer sporty 75) markerte seg litt.

I skrivende stund er det rundt 20 eksemplarer til salgs i bruktmarkedet. Den rimeligste er en 25 Streetwise (i praksis en 25 med offroadstyling) som blir din for 15.500 kroner.

Dyrest er en 75 Exclusive Premium (fint skal det være!) fra 2005, her er prisforlangende 70.000 kroner.

Klassiker

Generelt er det tungt å selge brukt Rover, og som regel er det bare én ting som gjelder: Nemlig lavest mulig pris. De fleste potensielle kundene skal bare ha en billigbil, og bryr seg ikke om merket.

Men Rover 75 har helt klart potensiale til å bli en klassiker. Det retroinspirerte designet har tidløse kvaliteter, og gjør at bilen skiller seg fra mengden.

Deler kan fort bli litt trøblete her hjemme, men i England får du alt du måtte trenge til bilen. Å sikre seg et pent eksemplar av denne til en fornuftig pris, kan derfor være en smart investering.

Klikk her for å lese mer om Rover 75 i Brooms bruktbilguide

Rover 75 er breddfull av særpreg, og mange fine detaljer. Se bare på disse instrumentklokkene.

Rover 75 er breddfull av særpreg, og mange fine detaljer. Se bare på disse instrumentklokkene.

Sjelden bil i Norge, og det er IKKE en Audi!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:16 Knivstikking på fest i Sørumsand21:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»21:07 Evakueringen av cruiseskipet på Hustadvika vil ta hele natten20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:47 Et frakteskip har fått motorstans og slagside i Hustadvika19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:14 Massemønstring mot brexit i London19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet
Siste nytt
21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:16NorgeKnivstikking på fest i Sørumsand21:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»21:07NorgeEvakueringen av cruiseskipet på Hustadvika vil ta hele natten20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:47NorgeEt frakteskip har fått motorstans og slagside i Hustadvika19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:14VerdenMassemønstring mot brexit i London19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet
Populært