Meny

Lengre fra Tesla kommer du nesten ikke

Teknisk sett har den veldig mye til felles med Leaf, men e-NV200 Evalia er større og har ikke minst mye mer bagasjeplass enn lillebror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet elbilen med mye plass – og null snobbefaktor.

NISSAN e-NV 200 EVALIA:

Motor: Elektrisk

Effekt: 109 hk/254 Nm

0-100 km/t: 14 sekunder

Rekkevidde: Maksimalt 170 km

Lengde/bredde/høyde: 456x175x185 cm

Pris: 242.500 kroner

Nissan har vært en av de store vinnerne i elbilmarkedet her hjemme de siste årene. Leaf ble en bestselger fra dag én, og selv om det rullet inn en rekke konkurrenter gjennom fjoråret, klarte Leaf å holde på posisjonen som Norges mest solgte elbil.

Akkurat det skal nok holde hardt i 2015, men Nissan har etter hvert skaffet seg flere elbilhjul å stå på. I fjor høst kom det to nye modeller: Varebilen e-NV200 og personbilen e-NV200 Evalia. Dette er i praksis samme bil, men sistnevnte har fem seter, i stedet for bare to i kombinasjon med et digert varerom.

Der de fleste ”vanlige elbilene” (sekkeposten vi vanligvis bruker på alt som ikke heter Tesla) er relativt kompakte, er e-NV200 Evalia en ganske stor og rommelig bil. Det er overhodet ikke vanskelig å se at opphavet er en varebil. Her er det funksjonelle og firkantede linjer som gjelder. Fem personer har god plass og bagasjerommet er gedigent. Her er det bare å laste inn!

Les også: Dette er også egentlig en varebil, men...

Hvordan er den å kjøre?

Plassert bak det flate, litt busslignende rattet, er det bare å glemme alt som heter sportslig kjøring. For det er denne bilen absolutt ikke konstruert for. Den krenger i svingene og uvøren kjøring over fartsdumper er ikke særlig hyggelig, verken for fører eller passasjerer. Her er et fort hopp og sprett

Det handler det om å ta på seg den mest fornuftige familiefar-hatten og kjøre trygt og defensivt. Som elbiler flest kommer kreftene kjapt når du trykker gassen i bånn. Den oppleves som små-kjapp i bykjøring.

På vei inn og ut av kollektivfeltet i Oslo, ser jeg den ene Teslaen etter den andre som driver aggressiv slalåmkjøring mellom filene (tydeligvis etter mottoet: ”tenk hvis det går LITT raskere i den andre fila av og til”). Jeg kjenner jeg får litt lyst til å gjøre det vanskelig for dem å smette inn i kollektivfeltet igjen, men besinner meg og tenker at akkurat det skal jeg heve meg over når jeg sitter i en så tvers gjennom fornuftig sak som denne bilen.

Det er ingen tvil når du ser den i trafikken - dette er egentlig en varebil.

Det er ingen tvil når du ser den i trafikken - dette er egentlig en varebil.

Les også: 4 av 5 i kollektivfeltet er en elbil

Hvordan er plassen?

Elbiler som dette duger først og fremst til småkjøring og pendling over ikke altfor lange avstander. Da kan man jo spørre seg om ikke en Leaf har mer enn nok plass til daglig bruk? Jo, det har den sikkert, men samtidig tror jeg denne bilen vil være gull verdt for de som trenger å ha med seg mye, ganske ofte.

For eksempel de som drasser rundt på barnevogner og akebrett og alt som småbarnsforeldre trenger. Her er det bare å putte det rett inn. Du slipper å demontere og pakke sammen og lure på om bakluka lar seg lukke. Det relativt høye bagasjeromsgulvet er også praktisk og lar deg slippe unødvendig bøy og tøy. På praktiske bruksegenskaper er dette rett og slett en veldig smart bil. Nissan oppgir lasterommet til 2,1 m3 med baksetet i bruk.

Baksetet har forresten noe begrenset komfort, med litt følelsen av benk. Sidevindu av glugge-typen, gjør at små passasjerer ikke ser så mye ut. Men de kan til gjengjeld glede seg over klappbord på forseteryggene, alltid kjekt å ha.

Smarte klappbord på forseteryggene, baksetet imponerer ikke med stor komfort.

Smarte klappbord på forseteryggene, baksetet imponerer ikke med stor komfort.

Les også: Norges billigste er overraskende bra

Finest inni eller utenpå?

Du velger neppe denne bilen på grunn av designet. Da skal du i såfall ha meget spesiell smak. E-NV 200 Evalia ser ut som akkurat det den er: En varebil som har fått seter og blitt til en rommelig personbil. Her snakker vi også en ganske liten varebil. Ja, rett og slett et litt puslete eksemplar av arten.

Innvendig er det også først og fremst funksjonelt. Interiøret bærer preg av at kostnadene har blitt holdt nede. Det er hardplast og materialer som gir billigpreg. Men det er på en måte helt greit det også, i en bil som denne.

Du forventer neppe å finne et eksklusivt interiør i en bil som dette (og det får du heller ikke). Men det er funksjonelt og praktisk i daglig bruk.

Du forventer neppe å finne et eksklusivt interiør i en bil som dette (og det får du heller ikke). Men det er funksjonelt og praktisk i daglig bruk.

Les også: Mener elbilene er skattelette for de rikeste

Går den bra?

Vår lille pendlertest tilsier at rekkevidden ligger på opp mot 10 mil på vinterføre, når temperaturen ligger på et par minusgrader og vi kjører økonomisk, men ikke i ekstremt sparemodus.

Dette stemmer da også med tidligere erfaringer. På sommerstid kan du øke dette med rundt 50 prosent, men som vanlig: Dette har veldig mye med kjørestil å gjøre. Heldigvis er det sånn at det fort går sport i det når du kjører elbil, målet blir å presse flest mulig kilometer ut av batteriene.

Teoretisk rekkevidde er på 170 kilometer. Jeg er ikke sikker på om jeg ville våget å legge ut på en så langt tur ... Med vanlig stikkontakt og ladekabelen som følger med, bruker du natten til lade den opp igjen. Hurtiglading er også mulig, på en halv time lader du fra null til 80 prosent.

Evalia er naturlig nok noe tyngre enn de mer kompakte konkurrentene. Det merkes at batteriene har ganske mange kilo å trekke på, men det er ikke noen problemer å holde følge med vanlig trafikk. Den er kjapp i starten, men dabber av over 60 km/t. Det er med på å forklare at øvelsen 0-100 km/t kan så mye som 14 sekunder.

Bagasjeplassen er gedigen. Det som ikke går inn i lengden, bør definitivt gå i høyden!

Bagasjeplassen er gedigen. Det som ikke går inn i lengden, bør definitivt gå i høyden!

Les også: Bare én av ti sier de har gått tom for strøm

... og hva er konklusjonen?

Hvis du bryr deg om hva de statusopptatte fedrene eller mødrene i barnehagen mener om bilvalget ditt, eller synes det er flaut å parkere ved siden av sjefens Tesla med denne, vel da er nok ikke e-NV200 Evalia elbilen for deg.

Dette er nemlig så tvers gjennom fornuftig og folkelig som en bil kan få blitt. Her provoserer du ingen når du kommer kjørende i kollektivfeltet.Slik sett har den mer til felles med biler som Think og Buddy, enn nyere og mer fancy konkurrenter.

Samtidig har du en svært anvendelig familiebil. Bleiepakker, barnevogner, rattkjelker og ski, det er bare å stappe inn. Det eneste du trenger å tenke på er rekkevidden, den setter en klar begrensning for hvor lange turene blir.

Nissan tilbyr bare én utgave, den er til gjengjeld godt utstyrt og kommer på 242.500 kroner. I forhold til hva du får igjen, er det slett ingen avskrekkende pris.

Vi har testet den med dieselmotor også - les mer her:

Med utgangspunkt i en kompakt og ganske enkel varebil, har Nissan laget en elbil som passer perfekt for blant andre småbarnsforeldre.

Med utgangspunkt i en kompakt og ganske enkel varebil, har Nissan laget en elbil som passer perfekt for blant andre småbarnsforeldre.

Dette er den beste elbilen i kulda

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Dykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen
Siste nytt
21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeDykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen
Populært