Lengre fra Tesla kommer du nesten ikke

Teknisk sett har den veldig mye til felles med Leaf, men e-NV200 Evalia er større og har ikke minst mye mer bagasjeplass enn lillebror.
Teknisk sett har den veldig mye til felles med Leaf, men e-NV200 Evalia er større og har ikke minst mye mer bagasjeplass enn lillebror.

Vi har testet elbilen med mye plass – og null snobbefaktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NISSAN e-NV 200 EVALIA:

Motor: Elektrisk

Effekt: 109 hk/254 Nm

0-100 km/t: 14 sekunder

Rekkevidde: Maksimalt 170 km

Lengde/bredde/høyde: 456x175x185 cm

Pris: 242.500 kroner

Nissan har vært en av de store vinnerne i elbilmarkedet her hjemme de siste årene. Leaf ble en bestselger fra dag én, og selv om det rullet inn en rekke konkurrenter gjennom fjoråret, klarte Leaf å holde på posisjonen som Norges mest solgte elbil.

Akkurat det skal nok holde hardt i 2015, men Nissan har etter hvert skaffet seg flere elbilhjul å stå på. I fjor høst kom det to nye modeller: Varebilen e-NV200 og personbilen e-NV200 Evalia. Dette er i praksis samme bil, men sistnevnte har fem seter, i stedet for bare to i kombinasjon med et digert varerom.

Der de fleste ”vanlige elbilene” (sekkeposten vi vanligvis bruker på alt som ikke heter Tesla) er relativt kompakte, er e-NV200 Evalia en ganske stor og rommelig bil. Det er overhodet ikke vanskelig å se at opphavet er en varebil. Her er det funksjonelle og firkantede linjer som gjelder. Fem personer har god plass og bagasjerommet er gedigent. Her er det bare å laste inn!

Les også: Dette er også egentlig en varebil, men...

Hvordan er den å kjøre?

Plassert bak det flate, litt busslignende rattet, er det bare å glemme alt som heter sportslig kjøring. For det er denne bilen absolutt ikke konstruert for. Den krenger i svingene og uvøren kjøring over fartsdumper er ikke særlig hyggelig, verken for fører eller passasjerer. Her er et fort hopp og sprett

Det handler det om å ta på seg den mest fornuftige familiefar-hatten og kjøre trygt og defensivt. Som elbiler flest kommer kreftene kjapt når du trykker gassen i bånn. Den oppleves som små-kjapp i bykjøring.

På vei inn og ut av kollektivfeltet i Oslo, ser jeg den ene Teslaen etter den andre som driver aggressiv slalåmkjøring mellom filene (tydeligvis etter mottoet: ”tenk hvis det går LITT raskere i den andre fila av og til”). Jeg kjenner jeg får litt lyst til å gjøre det vanskelig for dem å smette inn i kollektivfeltet igjen, men besinner meg og tenker at akkurat det skal jeg heve meg over når jeg sitter i en så tvers gjennom fornuftig sak som denne bilen.

Det er ingen tvil når du ser den i trafikken - dette er egentlig en varebil.

Det er ingen tvil når du ser den i trafikken - dette er egentlig en varebil.

Les også: 4 av 5 i kollektivfeltet er en elbil

Hvordan er plassen?

Elbiler som dette duger først og fremst til småkjøring og pendling over ikke altfor lange avstander. Da kan man jo spørre seg om ikke en Leaf har mer enn nok plass til daglig bruk? Jo, det har den sikkert, men samtidig tror jeg denne bilen vil være gull verdt for de som trenger å ha med seg mye, ganske ofte.

For eksempel de som drasser rundt på barnevogner og akebrett og alt som småbarnsforeldre trenger. Her er det bare å putte det rett inn. Du slipper å demontere og pakke sammen og lure på om bakluka lar seg lukke. Det relativt høye bagasjeromsgulvet er også praktisk og lar deg slippe unødvendig bøy og tøy. På praktiske bruksegenskaper er dette rett og slett en veldig smart bil. Nissan oppgir lasterommet til 2,1 m3 med baksetet i bruk.

Baksetet har forresten noe begrenset komfort, med litt følelsen av benk. Sidevindu av glugge-typen, gjør at små passasjerer ikke ser så mye ut. Men de kan til gjengjeld glede seg over klappbord på forseteryggene, alltid kjekt å ha.

Smarte klappbord på forseteryggene, baksetet imponerer ikke med stor komfort.

Smarte klappbord på forseteryggene, baksetet imponerer ikke med stor komfort.

Les også: Norges billigste er overraskende bra

Finest inni eller utenpå?

Du velger neppe denne bilen på grunn av designet. Da skal du i såfall ha meget spesiell smak. E-NV 200 Evalia ser ut som akkurat det den er: En varebil som har fått seter og blitt til en rommelig personbil. Her snakker vi også en ganske liten varebil. Ja, rett og slett et litt puslete eksemplar av arten.

Innvendig er det også først og fremst funksjonelt. Interiøret bærer preg av at kostnadene har blitt holdt nede. Det er hardplast og materialer som gir billigpreg. Men det er på en måte helt greit det også, i en bil som denne.

Du forventer neppe å finne et eksklusivt interiør i en bil som dette (og det får du heller ikke). Men det er funksjonelt og praktisk i daglig bruk.

Du forventer neppe å finne et eksklusivt interiør i en bil som dette (og det får du heller ikke). Men det er funksjonelt og praktisk i daglig bruk.

Les også: Mener elbilene er skattelette for de rikeste

Går den bra?

Vår lille pendlertest tilsier at rekkevidden ligger på opp mot 10 mil på vinterføre, når temperaturen ligger på et par minusgrader og vi kjører økonomisk, men ikke i ekstremt sparemodus.

Dette stemmer da også med tidligere erfaringer. På sommerstid kan du øke dette med rundt 50 prosent, men som vanlig: Dette har veldig mye med kjørestil å gjøre. Heldigvis er det sånn at det fort går sport i det når du kjører elbil, målet blir å presse flest mulig kilometer ut av batteriene.

Teoretisk rekkevidde er på 170 kilometer. Jeg er ikke sikker på om jeg ville våget å legge ut på en så langt tur ... Med vanlig stikkontakt og ladekabelen som følger med, bruker du natten til lade den opp igjen. Hurtiglading er også mulig, på en halv time lader du fra null til 80 prosent.

Evalia er naturlig nok noe tyngre enn de mer kompakte konkurrentene. Det merkes at batteriene har ganske mange kilo å trekke på, men det er ikke noen problemer å holde følge med vanlig trafikk. Den er kjapp i starten, men dabber av over 60 km/t. Det er med på å forklare at øvelsen 0-100 km/t kan så mye som 14 sekunder.

Bagasjeplassen er gedigen. Det som ikke går inn i lengden, bør definitivt gå i høyden!

Bagasjeplassen er gedigen. Det som ikke går inn i lengden, bør definitivt gå i høyden!

Les også: Bare én av ti sier de har gått tom for strøm

... og hva er konklusjonen?

Hvis du bryr deg om hva de statusopptatte fedrene eller mødrene i barnehagen mener om bilvalget ditt, eller synes det er flaut å parkere ved siden av sjefens Tesla med denne, vel da er nok ikke e-NV200 Evalia elbilen for deg.

Dette er nemlig så tvers gjennom fornuftig og folkelig som en bil kan få blitt. Her provoserer du ingen når du kommer kjørende i kollektivfeltet.Slik sett har den mer til felles med biler som Think og Buddy, enn nyere og mer fancy konkurrenter.

Samtidig har du en svært anvendelig familiebil. Bleiepakker, barnevogner, rattkjelker og ski, det er bare å stappe inn. Det eneste du trenger å tenke på er rekkevidden, den setter en klar begrensning for hvor lange turene blir.

Nissan tilbyr bare én utgave, den er til gjengjeld godt utstyrt og kommer på 242.500 kroner. I forhold til hva du får igjen, er det slett ingen avskrekkende pris.

Vi har testet den med dieselmotor også - les mer her:

Med utgangspunkt i en kompakt og ganske enkel varebil, har Nissan laget en elbil som passer perfekt for blant andre småbarnsforeldre.

Med utgangspunkt i en kompakt og ganske enkel varebil, har Nissan laget en elbil som passer perfekt for blant andre småbarnsforeldre.

Dette er den beste elbilen i kulda

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord
Siste nytt
00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord
Populært