Den var verdens raskeste – sjekk prisen nå!

Ford gjorde ikke noe forsøk på å skjule musklene under vesten da de laget versting-utgave av sin folkefavoritt F-150 pickupen på 1990-tallet. I dag kan pakkeraketten kjøpes billigere enn du kanskje tror... Faksimile: Finn.no
Ford gjorde ikke noe forsøk på å skjule musklene under vesten da de laget versting-utgave av sin folkefavoritt F-150 pickupen på 1990-tallet. I dag kan pakkeraketten kjøpes billigere enn du kanskje tror... Faksimile: Finn.no

Her snakker vi heftige saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like lenge som det har eksistert biler for transport av mennesker, har det vært biler som har vært spesielt innrettet for å gjøre en jobb. For å frakte gods og gull, og generelt mest for å være til nytte.

Og det var vel aldri i bil-pionérenes tanker, for over 100 år siden, at disse nyttekjøretøyene noen gang skulle bli hverken morsomme eller ettertraktet også blant folk som ikke hadde noe praktisk behov for dem.

Les også: Fant bilsamling til 100 mill. på bestefars bondegård

Morsom pickup – hvem hadde trodd det?

Men slik har det altså blitt. Helt siden andre verdenskrig har små og nyttige pickuper vært foretrukket som transportmiddel for store masser av folk som setter pris på fleksibilitet, og med årene har det også blitt utviklet stadig morsommere utgaver.

Spesielt har pickupene stått sterkt i USA, og det var også der utviklingen startet – først med sportslige SS- og GT-versjoner av El Caminoer og Rancheroer, og senere med riktig kvasse Sycloner, Dakotaer og det som verre er.

En av de aller verste ser du på disse bildene. Lightning-utgaven av USAs mest solgte biler gjennom en årrekke, Fords F-serie pickup, kom som en etterlengtet bil for lekne amerikanere på begynnelsen av 1990-tallet, og holdt det gående i drøyt ti år.

Les også: Denne gromme Toyota-pickupen får ikke vi kjøpe i Norge

 Finmasket grill og skikkelig spoiler integrert i frontfangeren gjorde Lightningen til en obsternasig sak. Foto: Finn.no Finmasket grill og skikkelig spoiler integrert i frontfangeren gjorde Lightningen til en obsternasig sak. Foto: Finn.no

"Special Vehicles Team"

Bilen har tilnavnet SVT, som står for Fords «Special Vehicles Team», som gjennom årene har laget mange artige utgaver av mer moderate modeller fra Fords standard-program. Dermed vet de også godt hva de skal gjøre for å øke blodtrykk og ha-begjær mange hakk hos publikum.

Romslig V8 med masser av ekstra power, et tilpasset understell og tøft utseende slo selvsagt godt an på hjemmebane. Og kuriøst nok gjorde norske avgiftsregler for nyttekjøretøyer at de også lot seg importere og registrere her på berget for langt hyggeligere summer enn man var vant til for såvidt sportslig anlagte biler.

For med 0-100-tider langt ned på 5-tallet var dette nesten for en sportsbil å regne – selv om vi bare ved å antyde det vil få pepper så det holder til julebaksten og litt til i kommentarfeltet…

Les også: GMC Typhoon – dette er faktisk en godt skjult sportsbil

Verdens raskeste i 2003

Dermed finnes det en og annen Ford SVT F-150 Lightning også i Norge, selv om det ikke drøsser av dem på bruktmarkedet. Antagelig fordi de som har både disse – og hovedkonkurrenten i SRT-utgave fra Dodge RAM – vet at disse ikke er å få nye lenger, og at de neppe vil få sjansen til å kjøpe noe like rått i overskuelig fremtid.

Men her er et unntak. Denne 1999-modellen kan du sikre deg rimelig kjapt nesten uansett hvor du bor i Norge - Jessheim ligger kun en flyreise og en liten taxi-tur unna for de aller fleste. Og er du i markedet for en slik bil, så er du vel av typen som ikke akkurat liker å vente.

Les også: Vet du hvor Volkswagen Amarok fikk navnet sitt fra? Vi har svaret...

 Logoen er iøyenfallende – ingen vil være i tvil om at du har en pickup litt utenom det vanlige. Foto: Finn.no Logoen er iøyenfallende – ingen vil være i tvil om at du har en pickup litt utenom det vanlige. Foto: Finn.no

SVT Lightning var i sin tid verdens raskeste pickup-truck. Ikke akkurat da denne var ny, men litt senere – i 2003 skal den ha blitt kåret til nettopp dette av Guinness rekordbok, i det som ble den siste motorkonfigurasjonen før modellen gikk ut i 2005. Da hadde den 5,4 liter store V8-en med kompressor fått 380 hestekrefter og noen detaljutbedringer i forhold til 360-hestersversjonen som denne bilen hadde originalt.

Les også: Klassikeren er finere enn den var som nybil

0 til 97 på 5,2 sekunder

Originalt, ja. For annonseteksten forteller at denne forholdsvis sparsomt kjørte bilen har fått byttet ut motoren i løpet av livet, og når selgeren oppgir effekten til nettopp 380 hester må den altså ha fått en motor fra de aller siste årsmodellene.

Nøyaktig hva som lå i begrepet «verdens raskeste pickup» var for øvrig 5,2 sekunder fra 0 til 60 miles per hour – med standard automatkassen på plass, for øvrig. For på amerikansk vis var det her lagt opp til at bilen skulle ordne giringen selv, uten å bli noen sinke av den grunn.

Les også: Fine, gamle pickuper kan bli gull verdt – i hvertfall nesten

 Lasteplanet er rommelig og praktisk, til tross for at stepside-layouten stjeler litt plass på sidene. Foto: Finn.no Lasteplanet er rommelig og praktisk, til tross for at stepside-layouten stjeler litt plass på sidene. Foto: Finn.no

Bilene syntes godt i trafikken da de var nye, og var da også såvidt kostbare – til tross for fordelaktige avgifter – at eierne nok måtte tåle litt misunnelse. Og uten at vi har fulgt nøye med på prisutviklingen i årene etterpå må vi innrømme at vi ble overrasket da vi snublet over denne bilen på Finn.

Les også: Denne skrothaugen har skapt budkrig

Koster ikke mer enn en Golf

Drøyt 150.000 kroner er ikke mer enn man må betale for en halvgammel og rimelig kjedelig bruksbil, og langt under hva vi hadde regnet med at man måtte ut med for noe som helst som har skaffet seg en plass i den store rekordboken.

Se annonsen her

160.000 kilometer er ikke mye, og nyere motor høres bra ut. Forsterket automatkasse også, selv om disse bilene også originalt hadde automaten som blant annet satt i Ford Excursion med V10 bensin for å tåle momentet som kompressoren bidro til.

Hvit lakk ville vi for noen år siden syntes var litt trist, men de senere årene har vi lært oss å like det igjen – og så snart sommerhjulene med 24 tommers felger kommer på plass vil denne bilen se mye, mye tøffere ut enn den gjør med de triste vinterhjulene på annonsebildene.

Les også: Helt unik filmbil-selges

 2004 ble noe overraskende det siste året for SVT-avdelingens Lightning-versjon av F-150en. Det ble 2004 ble noe overraskende det siste året for SVT-avdelingens Lightning-versjon av F-150en. Det ble "feiret" med ganske friske PR-bilder som ikke la skjul på hvor gøy dette eventyret hadde vært. Foto: Ford

Ingen stor vinterbil...

Selgeren understreker at bilen også kan brukes på vinteren. Det KAN alle biler, men vi røper vel ingen statshemmeligheter ved å antyde at det nok finnes de som er mer velegnet enn akkurat denne.

Uansett er fristelsen stor nok til at vi ville troppet opp på Jessheim ganske snart hvis vi hadde hatt 150.000 kroner til overs. En udiskutabel kommende klassiker og ekstremt grom amcar til denne prisen ville både sammen og hver for seg kunnet forsvare investeringen.

Men lasteplanet til tross ville vi nok brukt en annen bil når vi skulle til skogs etter juletre…

Les også: Hastighetsbegrensere "ødelegger" mange morsomme pickuper i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:08 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder
Siste nytt
01:08VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58VerdenBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus