Meny

Den var verdens raskeste – sjekk prisen nå!

Ford gjorde ikke noe forsøk på å skjule musklene under vesten da de laget versting-utgave av sin folkefavoritt F-150 pickupen på 1990-tallet. I dag kan pakkeraketten kjøpes billigere enn du kanskje tror... Faksimile: Finn.no
Ford gjorde ikke noe forsøk på å skjule musklene under vesten da de laget versting-utgave av sin folkefavoritt F-150 pickupen på 1990-tallet. I dag kan pakkeraketten kjøpes billigere enn du kanskje tror... Faksimile: Finn.no

Her snakker vi heftige saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like lenge som det har eksistert biler for transport av mennesker, har det vært biler som har vært spesielt innrettet for å gjøre en jobb. For å frakte gods og gull, og generelt mest for å være til nytte.

Og det var vel aldri i bil-pionérenes tanker, for over 100 år siden, at disse nyttekjøretøyene noen gang skulle bli hverken morsomme eller ettertraktet også blant folk som ikke hadde noe praktisk behov for dem.

Les også: Fant bilsamling til 100 mill. på bestefars bondegård

Morsom pickup – hvem hadde trodd det?

Men slik har det altså blitt. Helt siden andre verdenskrig har små og nyttige pickuper vært foretrukket som transportmiddel for store masser av folk som setter pris på fleksibilitet, og med årene har det også blitt utviklet stadig morsommere utgaver.

Spesielt har pickupene stått sterkt i USA, og det var også der utviklingen startet – først med sportslige SS- og GT-versjoner av El Caminoer og Rancheroer, og senere med riktig kvasse Sycloner, Dakotaer og det som verre er.

En av de aller verste ser du på disse bildene. Lightning-utgaven av USAs mest solgte biler gjennom en årrekke, Fords F-serie pickup, kom som en etterlengtet bil for lekne amerikanere på begynnelsen av 1990-tallet, og holdt det gående i drøyt ti år.

Les også: Denne gromme Toyota-pickupen får ikke vi kjøpe i Norge

 Finmasket grill og skikkelig spoiler integrert i frontfangeren gjorde Lightningen til en obsternasig sak. Foto: Finn.no Finmasket grill og skikkelig spoiler integrert i frontfangeren gjorde Lightningen til en obsternasig sak. Foto: Finn.no

"Special Vehicles Team"

Bilen har tilnavnet SVT, som står for Fords «Special Vehicles Team», som gjennom årene har laget mange artige utgaver av mer moderate modeller fra Fords standard-program. Dermed vet de også godt hva de skal gjøre for å øke blodtrykk og ha-begjær mange hakk hos publikum.

Romslig V8 med masser av ekstra power, et tilpasset understell og tøft utseende slo selvsagt godt an på hjemmebane. Og kuriøst nok gjorde norske avgiftsregler for nyttekjøretøyer at de også lot seg importere og registrere her på berget for langt hyggeligere summer enn man var vant til for såvidt sportslig anlagte biler.

For med 0-100-tider langt ned på 5-tallet var dette nesten for en sportsbil å regne – selv om vi bare ved å antyde det vil få pepper så det holder til julebaksten og litt til i kommentarfeltet…

Les også: GMC Typhoon – dette er faktisk en godt skjult sportsbil

Verdens raskeste i 2003

Dermed finnes det en og annen Ford SVT F-150 Lightning også i Norge, selv om det ikke drøsser av dem på bruktmarkedet. Antagelig fordi de som har både disse – og hovedkonkurrenten i SRT-utgave fra Dodge RAM – vet at disse ikke er å få nye lenger, og at de neppe vil få sjansen til å kjøpe noe like rått i overskuelig fremtid.

Men her er et unntak. Denne 1999-modellen kan du sikre deg rimelig kjapt nesten uansett hvor du bor i Norge - Jessheim ligger kun en flyreise og en liten taxi-tur unna for de aller fleste. Og er du i markedet for en slik bil, så er du vel av typen som ikke akkurat liker å vente.

Les også: Vet du hvor Volkswagen Amarok fikk navnet sitt fra? Vi har svaret...

 Logoen er iøyenfallende – ingen vil være i tvil om at du har en pickup litt utenom det vanlige. Foto: Finn.no Logoen er iøyenfallende – ingen vil være i tvil om at du har en pickup litt utenom det vanlige. Foto: Finn.no

SVT Lightning var i sin tid verdens raskeste pickup-truck. Ikke akkurat da denne var ny, men litt senere – i 2003 skal den ha blitt kåret til nettopp dette av Guinness rekordbok, i det som ble den siste motorkonfigurasjonen før modellen gikk ut i 2005. Da hadde den 5,4 liter store V8-en med kompressor fått 380 hestekrefter og noen detaljutbedringer i forhold til 360-hestersversjonen som denne bilen hadde originalt.

Les også: Klassikeren er finere enn den var som nybil

0 til 97 på 5,2 sekunder

Originalt, ja. For annonseteksten forteller at denne forholdsvis sparsomt kjørte bilen har fått byttet ut motoren i løpet av livet, og når selgeren oppgir effekten til nettopp 380 hester må den altså ha fått en motor fra de aller siste årsmodellene.

Nøyaktig hva som lå i begrepet «verdens raskeste pickup» var for øvrig 5,2 sekunder fra 0 til 60 miles per hour – med standard automatkassen på plass, for øvrig. For på amerikansk vis var det her lagt opp til at bilen skulle ordne giringen selv, uten å bli noen sinke av den grunn.

Les også: Fine, gamle pickuper kan bli gull verdt – i hvertfall nesten

 Lasteplanet er rommelig og praktisk, til tross for at stepside-layouten stjeler litt plass på sidene. Foto: Finn.no Lasteplanet er rommelig og praktisk, til tross for at stepside-layouten stjeler litt plass på sidene. Foto: Finn.no

Bilene syntes godt i trafikken da de var nye, og var da også såvidt kostbare – til tross for fordelaktige avgifter – at eierne nok måtte tåle litt misunnelse. Og uten at vi har fulgt nøye med på prisutviklingen i årene etterpå må vi innrømme at vi ble overrasket da vi snublet over denne bilen på Finn.

Les også: Denne skrothaugen har skapt budkrig

Koster ikke mer enn en Golf

Drøyt 150.000 kroner er ikke mer enn man må betale for en halvgammel og rimelig kjedelig bruksbil, og langt under hva vi hadde regnet med at man måtte ut med for noe som helst som har skaffet seg en plass i den store rekordboken.

Se annonsen her

160.000 kilometer er ikke mye, og nyere motor høres bra ut. Forsterket automatkasse også, selv om disse bilene også originalt hadde automaten som blant annet satt i Ford Excursion med V10 bensin for å tåle momentet som kompressoren bidro til.

Hvit lakk ville vi for noen år siden syntes var litt trist, men de senere årene har vi lært oss å like det igjen – og så snart sommerhjulene med 24 tommers felger kommer på plass vil denne bilen se mye, mye tøffere ut enn den gjør med de triste vinterhjulene på annonsebildene.

Les også: Helt unik filmbil-selges

 2004 ble noe overraskende det siste året for SVT-avdelingens Lightning-versjon av F-150en. Det ble 2004 ble noe overraskende det siste året for SVT-avdelingens Lightning-versjon av F-150en. Det ble "feiret" med ganske friske PR-bilder som ikke la skjul på hvor gøy dette eventyret hadde vært. Foto: Ford

Ingen stor vinterbil...

Selgeren understreker at bilen også kan brukes på vinteren. Det KAN alle biler, men vi røper vel ingen statshemmeligheter ved å antyde at det nok finnes de som er mer velegnet enn akkurat denne.

Uansett er fristelsen stor nok til at vi ville troppet opp på Jessheim ganske snart hvis vi hadde hatt 150.000 kroner til overs. En udiskutabel kommende klassiker og ekstremt grom amcar til denne prisen ville både sammen og hver for seg kunnet forsvare investeringen.

Men lasteplanet til tross ville vi nok brukt en annen bil når vi skulle til skogs etter juletre…

Les også: Hastighetsbegrensere "ødelegger" mange morsomme pickuper i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 Uaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Helikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong
Siste nytt
19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkUaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenHelikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus