Meny

Klassikeren er finere enn den var som nybil

Jaguar XJS er ingen vanlig bil i Norge. Og den første kabriolet-versjonen er ingen vanlig bil noe sted – i hvertfall ikke i denne tilstanden, konstaterer den driftige eieren. Foto: Privat
Jaguar XJS er ingen vanlig bil i Norge. Og den første kabriolet-versjonen er ingen vanlig bil noe sted – i hvertfall ikke i denne tilstanden, konstaterer den driftige eieren. Foto: Privat

Uvanlig, takløs XJS med kjøreegenskaper som matcher utseendet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I spalten «Bilen Min» har Broom.no-leserne mulighet til å fortelle litt om sin egen eller sine egne biler, og litt om sin bilinteresse.

Jaguar i Norge var lenge kun forknippet med like status- som tradisjonstunge sedaner. Vanligvis XJ-serien. Så var det da også lenge at XJ var den eneste Jaguar-sedanen på markedet.

Les også: Brukt Jaguar XJ som hobbybil? Sjekk Brooms bruktbilguide!

I de senere årene har Jaguar gått gjennom mange forvandlinger som selskap, som har påvirket modellutvalget ganske sterkt. Dermed har vi i dag også et antall mindre og litt mindre aristokratiske Jaguarer på veiene også i Norge – til og med stasjonsvogner har det blitt.

På feil sted til feil tid

Men fremdeles er det langt mellom sportsversjonene, selv om det en gang så britiske selskapet også har lange tradisjoner for det. Så var nok også en råflott E-type litt sterk kost for det nylig avregulerte bilmarkedet i Norge på 1960-tallet, og det er jo nettopp den som på en måte la grunnlaget for de sportslige modellene som finnes i dag.

Det er også langt mellom eksemplarene av bilen som på 1970-tallet overtok arven etter E-typen, nemlig XJS. Den hadde mange ting mot seg da den kom, og det er nesten utrolig at bilen likevel holdt ut til langt ut på 1990-tallet, da den langt mer moderne XK8 tok over.

Les også: Nå har den klassiske E-typen rundet 50 år

XJS hadde strengt tatt vært mer tradisjonell enn moderne allerede da den kom, men kritikken var likevel på mange måter urettferdig. E-typen hadde blitt et ikon, og var – og er fremdeles – i manges øyne blant de vakreste biler som er skapt. Å ta over etter noe slikt er ingen drømmeoppgave.

Jaguar ville bygge en sikker og tett cabriolet. Kundene ville imidlertid heller ha «full åpenhet», og det fikk de også bare noen år senere. Foto: PrivatJaguar ville bygge en sikker og tett cabriolet. Kundene ville imidlertid heller ha «full åpenhet», og det fikk de også bare noen år senere. Foto: Privat

Mer GT enn sportsbil

Designet fulgte opp tradisjonen, med et enormt panser som skjulte Jaguars jålete V12-motor. Interiøret var typisk jaguarsk, med mer smak av GT-bil enn ren sportsbil. Og dermed kunne man automatisk forvente at både en litt tung linjeføring – sammenlignet med forgjengeren – og et litt «satt» interiør skuffet fansen.

Midten av 1970-tallet var uansett ikke en periode da det var lett å selge digre biler med V12-motor, og det var ingen god tid for britisk bilindustri generelt sett. Men nettopp som en viktig toppmodell for Jaguar solgte XJS tross alt greit, i hvertfall greit nok til at man beholdt modellen og videreutviklet den blant annet med en litt mer rasjonell 6-sylindret utgave.

Les også: Aston Martin V12 Zagato – her er det bare å stille seg i kø

En av videreutviklingene ser vi på disse bildene. Da verden igjen ville ha kabrioleter litt ut på 1980-tallet satset Jaguar i første omgang på en bil som skulle gi kabrioletens fortrinn kombinert med coupeens kollisjonssikkerhet og komfort, med en solid veltebøyle og stabile sidevinduer og tette dørkarmer.

Foto: PrivatFoto: Privat

Godt «innrammet» åpenhet

Resultatet ble denne bilen, som konstruksjonsmessig tilsvarer de litt mer kjente Baur-kabrioletene på BMWs 3-seriebiler.

Man bommet nok likevel litt på markedet – bilen var tross alt bare en fast bakrute unna å kunne kalles en gammeldags cabriocoach, og publikum i dette segmentet ville nok ha «full åpenhet» når de først skulle kjøre åpent. Andre kabrioleter på markedet hadde allerede i flere tiår gitt akseptabel komfort med hensyn til sideruter uten lekkasjer og vindsus, så man forventet at Jaguar også burde kunne klare å levere en helt åpen bil. Ingen ønsket uansett å tenke på at man kanskje skulle velte rundt på taket når man var ute og kjørte.

Les også: BMW 3-serie Baur Topcabriolet er en sjelden bil i Norge

Flere hadde allerede i noen år vist at det var mulig da Jaguar lanserte denne modellen selv. Spesielt i USA saget karosseribyggerne taket av XJS-coupeer og laget tradisjonelle convertible-utgaver med himmelen – og intet annet – som tak som det mest naturlige i verden, og dermed gikk det også bare noen få år før Jaguar selv lanserte en mer «normal», åpen versjon av XJS.

En parentes i Jaguar-historien

Dermed har XJS-utgaven på disse bildene blitt en parentes i modellens historie, og det gjør den selvsagt enda mer interessant for samlerne. Lave produksjonstall og kort produksjonstid er i seg selv positivt sett med samler-øyne, og i tillegg kan man altså nyte de komfortmessige fordelene som Jaguar i sin tid trodde at publikum ville sette pris på.

Slike biler har det i hvertfall aldri vært mange av i Norge, selv om en og annen har dukket opp med årene. Denne har som vi skal se kommet i hende på en virkelig Jaguar-entusiast, som har brukt mange år og mye innsats på å foredle bilen mest mulig innenfor rammene av den utviklingen som Jaguar selv ga modellen før det var slutt på 1990-tallet.

De første årene kom Jaguar XJS kun med V12, men en sekssylindret versjon dukket opp etter hvert. Ove har byttet til nyere motor i bilen sin, og leker med tanken på en kompressor. Foto: PrivatDe første årene kom Jaguar XJS kun med V12, men en sekssylindret versjon dukket opp etter hvert. Ove har byttet til nyere motor i bilen sin, og leker med tanken på en kompressor. Foto: Privat

Les også: Cecilie arvet sin fars Jaguar – men ingen visste hvor den var

Eier: Ove Bakken, (48).

Bosted: Vestfold

Litt om meg selv: Jobber som senioringeniør innen olje, er over middels glad i bil og motorsykler. Får et veldig sterkt forhold til mine kjøretøy. Spesielt glad i kjøreegenskaper når det gjelder bil. Klarer aldri å la være å modifisere eller fikse opp det jeg har. Gjør det meste selv, foruten karosserisveising.

Har startet Jaguar-klubb

Har bygd en Harley chopper, stivramma langgaffel, lakkert selv med JPS-temaet fra F1. Kjører litt bane med Caterhamen. Har en Suzuki GSX 1400 som jeg nylig har kjøpt, nå står den for tur.

Har vært med å starte Jaguarklubb Vestfold, og vært formann i en toårsperiode. Er også med i styret i Caterham Club Norway (CCN). Liker å koble av med Technic LEGO, spesielt i romjulen.

Utstyrsnivået er høyt og materialvalget eksklusivt. Men bilen gjør ikke noe forsøk på å skjule at den er mer «GT-vogn» enn en sportsbil. Foto: PrivatUtstyrsnivået er høyt og materialvalget eksklusivt. Men bilen gjør ikke noe forsøk på å skjule at den er mer «GT-vogn» enn en sportsbil. Foto: Privat

Bilen: Jaguar XJS Cabriolet, 1984-modell.

Les også: Ny Caterham-utgave kan bli en liten prisbombe i Norge

Hvor lenge har du eid den? Siden 26. mai 2005.

Hva har du gjort med den? Restaurert den 100 prosent, det vil si satt i nyere og bedre motor fra Jaguar, hjerne, innsug med trakter, high flow eksos og high flow luftfilter. Har også skiftet girkasse (Getrag 5-trins manuell), Koni justerbare dempere (6 stk), sportsfjærer, 1" tykt krengningstag foran (19 mm orig.), polyuretan foringer til tannstangen og krengningstag-kit bak.

Til og med nye viserkerarmer

Bilen er bygget om til fire-seter med nyere interiør, Nardi signert treratt, doble runde frontlykter, sandblåst og lakkert understell, skiftet alt av lagre og foringer, overhalt og skiftet bremsedeler, mye nytt på karosseriet, nytt treinteriør og nye 17" felger. Til og med vindusviskerarmene er nye.

Lakkeringen er utført av en som har jobbet hos Rolls-Royce, null shimmer i platene og så videre…

Liker best med bilen: Utseendet, kjøreegenskapene og dreiemomentet i motoren.

Liker minst med bilen: Det elektriske (Lucas-anlegg).

Les også: «Tidsmaskinen» De Lorean DMC-12 kan gjenoppstå som elbil

Beste opplevelse med bilen: Det var vel å ha den på EU-kontroll da mekanikeren heiset den, gikk under, kikket og sa «fytti…, bedre og finere enn ny jo!».

Fremtidsplaner for bilen: Sier til meg selv hver vår at jeg skal selge den, da den blir brukt altfor lite... Men hver gang jeg åpner garasjedøra om våren og tar den ut for en vask, får jeg meg liksom ikke til det. Men banker det en på døren som jeg ser virkelig liker den, og vi blir enige om pris, går den tror jeg.

Hvis ikke, blir det å ta den til England for å få finjustert motor og understell.

XJS ble kritisert for et litt tungt design med mye buer, kanter og hjørner – i hvertfall i forhold til forgjengeren E-type. Med årene ble den litt rundere. Foto: PrivatXJS ble kritisert for et litt tungt design med mye buer, kanter og hjørner – i hvertfall i forhold til forgjengeren E-type. Med årene ble den litt rundere. Foto: Privat

Hadde vært gøy med kompressor

Drømmebil: Har en Caterham Super Light R500, men måtte kanskje bli å bytte den ut i Super Light 620 R.

Ellers så er jeg veldig glad i Mercedes som bruksbil, har vel hatt det de siste 15 årene, tenker jeg. Så jeg kunne tenkt meg den nye C-klasse-coupeen med litt røslig motor og selvfølgelig full AMG-styling. Er veldig glad i 190E, så en 3,2 AMG eller en EVO hadde også gått an.

Annet: Hadde vært moro med en kompressor til rekkesekseren i Jaguaren.

Har du en bil du vil dele med oss? Billig, dyr, stygg, pen, gammel, ny, liten eller stor, se info her.

Les også: VW Golf 928 – dette må være det mest spesielle Golf-bygget i verden!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52 Botswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51 Molde-seier over Ranheim19:50 Brann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49 34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue18:41 Demonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39 I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28 Sælid fikk skuespiller-Hedda18:06 Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05 Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Hongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå
Siste nytt
22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52PolitikkBotswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51SportMolde-seier over Ranheim19:50SportBrann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49Verden34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue18:41NorgeDemonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39VerdenI 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28SportSælid fikk skuespiller-Hedda18:06PolitikkGrønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05SportChristiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenHongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus