Klassikeren er finere enn den var som nybil

Jaguar XJS er ingen vanlig bil i Norge. Og den første kabriolet-versjonen er ingen vanlig bil noe sted – i hvertfall ikke i denne tilstanden, konstaterer den driftige eieren. Foto: Privat
Jaguar XJS er ingen vanlig bil i Norge. Og den første kabriolet-versjonen er ingen vanlig bil noe sted – i hvertfall ikke i denne tilstanden, konstaterer den driftige eieren. Foto: Privat

Uvanlig, takløs XJS med kjøreegenskaper som matcher utseendet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I spalten «Bilen Min» har Broom.no-leserne mulighet til å fortelle litt om sin egen eller sine egne biler, og litt om sin bilinteresse.

Jaguar i Norge var lenge kun forknippet med like status- som tradisjonstunge sedaner. Vanligvis XJ-serien. Så var det da også lenge at XJ var den eneste Jaguar-sedanen på markedet.

Les også: Brukt Jaguar XJ som hobbybil? Sjekk Brooms bruktbilguide!

I de senere årene har Jaguar gått gjennom mange forvandlinger som selskap, som har påvirket modellutvalget ganske sterkt. Dermed har vi i dag også et antall mindre og litt mindre aristokratiske Jaguarer på veiene også i Norge – til og med stasjonsvogner har det blitt.

På feil sted til feil tid

Men fremdeles er det langt mellom sportsversjonene, selv om det en gang så britiske selskapet også har lange tradisjoner for det. Så var nok også en råflott E-type litt sterk kost for det nylig avregulerte bilmarkedet i Norge på 1960-tallet, og det er jo nettopp den som på en måte la grunnlaget for de sportslige modellene som finnes i dag.

Det er også langt mellom eksemplarene av bilen som på 1970-tallet overtok arven etter E-typen, nemlig XJS. Den hadde mange ting mot seg da den kom, og det er nesten utrolig at bilen likevel holdt ut til langt ut på 1990-tallet, da den langt mer moderne XK8 tok over.

Les også: Nå har den klassiske E-typen rundet 50 år

XJS hadde strengt tatt vært mer tradisjonell enn moderne allerede da den kom, men kritikken var likevel på mange måter urettferdig. E-typen hadde blitt et ikon, og var – og er fremdeles – i manges øyne blant de vakreste biler som er skapt. Å ta over etter noe slikt er ingen drømmeoppgave.

Jaguar ville bygge en sikker og tett cabriolet. Kundene ville imidlertid heller ha «full åpenhet», og det fikk de også bare noen år senere. Foto: PrivatJaguar ville bygge en sikker og tett cabriolet. Kundene ville imidlertid heller ha «full åpenhet», og det fikk de også bare noen år senere. Foto: Privat

Mer GT enn sportsbil

Designet fulgte opp tradisjonen, med et enormt panser som skjulte Jaguars jålete V12-motor. Interiøret var typisk jaguarsk, med mer smak av GT-bil enn ren sportsbil. Og dermed kunne man automatisk forvente at både en litt tung linjeføring – sammenlignet med forgjengeren – og et litt «satt» interiør skuffet fansen.

Midten av 1970-tallet var uansett ikke en periode da det var lett å selge digre biler med V12-motor, og det var ingen god tid for britisk bilindustri generelt sett. Men nettopp som en viktig toppmodell for Jaguar solgte XJS tross alt greit, i hvertfall greit nok til at man beholdt modellen og videreutviklet den blant annet med en litt mer rasjonell 6-sylindret utgave.

Les også: Aston Martin V12 Zagato – her er det bare å stille seg i kø

En av videreutviklingene ser vi på disse bildene. Da verden igjen ville ha kabrioleter litt ut på 1980-tallet satset Jaguar i første omgang på en bil som skulle gi kabrioletens fortrinn kombinert med coupeens kollisjonssikkerhet og komfort, med en solid veltebøyle og stabile sidevinduer og tette dørkarmer.

Foto: PrivatFoto: Privat

Godt «innrammet» åpenhet

Resultatet ble denne bilen, som konstruksjonsmessig tilsvarer de litt mer kjente Baur-kabrioletene på BMWs 3-seriebiler.

Man bommet nok likevel litt på markedet – bilen var tross alt bare en fast bakrute unna å kunne kalles en gammeldags cabriocoach, og publikum i dette segmentet ville nok ha «full åpenhet» når de først skulle kjøre åpent. Andre kabrioleter på markedet hadde allerede i flere tiår gitt akseptabel komfort med hensyn til sideruter uten lekkasjer og vindsus, så man forventet at Jaguar også burde kunne klare å levere en helt åpen bil. Ingen ønsket uansett å tenke på at man kanskje skulle velte rundt på taket når man var ute og kjørte.

Les også: BMW 3-serie Baur Topcabriolet er en sjelden bil i Norge

Flere hadde allerede i noen år vist at det var mulig da Jaguar lanserte denne modellen selv. Spesielt i USA saget karosseribyggerne taket av XJS-coupeer og laget tradisjonelle convertible-utgaver med himmelen – og intet annet – som tak som det mest naturlige i verden, og dermed gikk det også bare noen få år før Jaguar selv lanserte en mer «normal», åpen versjon av XJS.

En parentes i Jaguar-historien

Dermed har XJS-utgaven på disse bildene blitt en parentes i modellens historie, og det gjør den selvsagt enda mer interessant for samlerne. Lave produksjonstall og kort produksjonstid er i seg selv positivt sett med samler-øyne, og i tillegg kan man altså nyte de komfortmessige fordelene som Jaguar i sin tid trodde at publikum ville sette pris på.

Slike biler har det i hvertfall aldri vært mange av i Norge, selv om en og annen har dukket opp med årene. Denne har som vi skal se kommet i hende på en virkelig Jaguar-entusiast, som har brukt mange år og mye innsats på å foredle bilen mest mulig innenfor rammene av den utviklingen som Jaguar selv ga modellen før det var slutt på 1990-tallet.

De første årene kom Jaguar XJS kun med V12, men en sekssylindret versjon dukket opp etter hvert. Ove har byttet til nyere motor i bilen sin, og leker med tanken på en kompressor. Foto: PrivatDe første årene kom Jaguar XJS kun med V12, men en sekssylindret versjon dukket opp etter hvert. Ove har byttet til nyere motor i bilen sin, og leker med tanken på en kompressor. Foto: Privat

Les også: Cecilie arvet sin fars Jaguar – men ingen visste hvor den var

Eier: Ove Bakken, (48).

Bosted: Vestfold

Litt om meg selv: Jobber som senioringeniør innen olje, er over middels glad i bil og motorsykler. Får et veldig sterkt forhold til mine kjøretøy. Spesielt glad i kjøreegenskaper når det gjelder bil. Klarer aldri å la være å modifisere eller fikse opp det jeg har. Gjør det meste selv, foruten karosserisveising.

Har startet Jaguar-klubb

Har bygd en Harley chopper, stivramma langgaffel, lakkert selv med JPS-temaet fra F1. Kjører litt bane med Caterhamen. Har en Suzuki GSX 1400 som jeg nylig har kjøpt, nå står den for tur.

Har vært med å starte Jaguarklubb Vestfold, og vært formann i en toårsperiode. Er også med i styret i Caterham Club Norway (CCN). Liker å koble av med Technic LEGO, spesielt i romjulen.

Utstyrsnivået er høyt og materialvalget eksklusivt. Men bilen gjør ikke noe forsøk på å skjule at den er mer «GT-vogn» enn en sportsbil. Foto: PrivatUtstyrsnivået er høyt og materialvalget eksklusivt. Men bilen gjør ikke noe forsøk på å skjule at den er mer «GT-vogn» enn en sportsbil. Foto: Privat

Bilen: Jaguar XJS Cabriolet, 1984-modell.

Les også: Ny Caterham-utgave kan bli en liten prisbombe i Norge

Hvor lenge har du eid den? Siden 26. mai 2005.

Hva har du gjort med den? Restaurert den 100 prosent, det vil si satt i nyere og bedre motor fra Jaguar, hjerne, innsug med trakter, high flow eksos og high flow luftfilter. Har også skiftet girkasse (Getrag 5-trins manuell), Koni justerbare dempere (6 stk), sportsfjærer, 1" tykt krengningstag foran (19 mm orig.), polyuretan foringer til tannstangen og krengningstag-kit bak.

Til og med nye viserkerarmer

Bilen er bygget om til fire-seter med nyere interiør, Nardi signert treratt, doble runde frontlykter, sandblåst og lakkert understell, skiftet alt av lagre og foringer, overhalt og skiftet bremsedeler, mye nytt på karosseriet, nytt treinteriør og nye 17" felger. Til og med vindusviskerarmene er nye.

Lakkeringen er utført av en som har jobbet hos Rolls-Royce, null shimmer i platene og så videre…

Liker best med bilen: Utseendet, kjøreegenskapene og dreiemomentet i motoren.

Liker minst med bilen: Det elektriske (Lucas-anlegg).

Les også: «Tidsmaskinen» De Lorean DMC-12 kan gjenoppstå som elbil

Beste opplevelse med bilen: Det var vel å ha den på EU-kontroll da mekanikeren heiset den, gikk under, kikket og sa «fytti…, bedre og finere enn ny jo!».

Fremtidsplaner for bilen: Sier til meg selv hver vår at jeg skal selge den, da den blir brukt altfor lite... Men hver gang jeg åpner garasjedøra om våren og tar den ut for en vask, får jeg meg liksom ikke til det. Men banker det en på døren som jeg ser virkelig liker den, og vi blir enige om pris, går den tror jeg.

Hvis ikke, blir det å ta den til England for å få finjustert motor og understell.

XJS ble kritisert for et litt tungt design med mye buer, kanter og hjørner – i hvertfall i forhold til forgjengeren E-type. Med årene ble den litt rundere. Foto: PrivatXJS ble kritisert for et litt tungt design med mye buer, kanter og hjørner – i hvertfall i forhold til forgjengeren E-type. Med årene ble den litt rundere. Foto: Privat

Hadde vært gøy med kompressor

Drømmebil: Har en Caterham Super Light R500, men måtte kanskje bli å bytte den ut i Super Light 620 R.

Ellers så er jeg veldig glad i Mercedes som bruksbil, har vel hatt det de siste 15 årene, tenker jeg. Så jeg kunne tenkt meg den nye C-klasse-coupeen med litt røslig motor og selvfølgelig full AMG-styling. Er veldig glad i 190E, så en 3,2 AMG eller en EVO hadde også gått an.

Annet: Hadde vært moro med en kompressor til rekkesekseren i Jaguaren.

Har du en bil du vil dele med oss? Billig, dyr, stygg, pen, gammel, ny, liten eller stor, se info her.

Les også: VW Golf 928 – dette må være det mest spesielle Golf-bygget i verden!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Studie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan
Siste nytt
22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenStudie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus