Museår kan gi kostbart biltrøbbel

De er små - men kan gjøre stor skade. Og i år er musene langt flere enn vanlig. Illustrasjonsfoto.
De er små - men kan gjøre stor skade. Og i år er musene langt flere enn vanlig. Illustrasjonsfoto.

Fire ganger flere mus enn normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nok ikke mus du i utgangspunktet tenker at skal påføre bilen din store skader. Den lille gnageren er mer kjent for å lage trøbbel i hus og hytter.

Men akkurat i år kan det vise seg å bli et større problem enn vanlig. Og det er nå på vinteren at bilen er mest utsatt.

Varm motor fra en parkert bil tiltrekker seg nemlig mus, og i år er det altså fire ganger flere mus enn normalt.

Les også: Nei – pipelyden kom ikke fra panseret

Kostbart

– I verste fall kan mus lage kortslutning i det elektriske anlegget. I et tilfelle kostet museskader 23.000 kroner i reparasjon, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Veien fra motorrommet og inn i bilens kupé er ikke lang for en mus. Alle føringer fra motoren og inn i bilen går gjennom torpedoveggen. En mus trenger bare seks millimeter åpning for å komme gjennom og slå seg til inne i bilen.

Les også: Kjørte på tre elg – samtidig!

– Sjekk isolasjonen

NAF forteller at det er flere ting man kan gjøre for å unngå å få mus inn i bilkupéen: Dører og bagasjelokk må ikke stå oppe lenger enn i den tiden du er der.

– Det er også viktig å ikke ha mat og frukt inne i bilen. Støvsugeren bør være en flittig hjelper siden matrester, kjeksrester, ja rester fra alt spiselig lokker til seg mus, sier Engebresen.

Det en dessuten en god idé å sjekke motorrommet med jevne mellomrom. Isolasjon av skumgummi over ledninger eller rør er en delikatesse for musene.

– Sjekk at all isolasjon er som den skal være. Det er også viktig å se etter muselort og om det er musereir i motorrommet.

Les også: Trimming: Dette kan være morsomt – og bli kjempedyrt

Dette må du IKKE gjøre...

– Det finnes også noen kjerringråd som fungerer. Legger man hvitløk eller greiner av einerbusker i motorrommet, holder man musene unna, sier Engebretsen.

Er ulykken først ute er det flere ting som kan jage musene ut av bilen igjen. Musefeller inne i bilen og i motorrommet er en løsning. En annen er elektronisk museskremmer som kan gå på både batteri og 230-voltsanlegget. Bruker du museskremmer må du la dørene stå oppe og følge med så man ser at mus kommer ut av bilen.

– Det man absolutt ikke må gjøre er å legge musegift inne i bilen. Da spiser musen den for så å gjemme seg. Råtten mus gir definitivt vond lukt i bilen, avslutter Jan Ivar Engebretsen.

Les også: Fant fuglereir på tanken

Denne saken er opprinnelig publisert på Broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus