Privatleasing:

Dette må du vite om privatleasing

FORDEL: For mange kan privatleasing være et alternativ til en eldre bruktbil. Da slipper du usikkerheten et bruktbilkjøp fører med seg. Foto: Petter Handeland
FORDEL: For mange kan privatleasing være et alternativ til en eldre bruktbil. Da slipper du usikkerheten et bruktbilkjøp fører med seg. Foto: Petter Handeland

Frister det med privatleasing av bil? Her får du vite hva du skal ta hensyn til før du inngår en slik avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tenker du å privatlease en bil, er det penger å spare om du får bilen på veien innen årsskiftet. Det sier Christoffer Mack, markedssjef hos Autoarena AS.

Selskapet hører til i Møller Bil-gruppen og har spesialisert seg på import av nyere bruktbiler.

– I statsbudsjettet for 2015 er det vedtatt endringer som gjør privatleasing av biler dyrere fra nyttår. Men det er fortsatt mulig å privatlease bil etter det gamle regelverket, så sant bilen leveres ut innen nyttår, forklarer Mack.

Les også: Leasing kan lønne seg

– På våre nettsider har vi regnet ut hva prisforskjellen blir:

Eksempelvis øker månedsleien for en Audi A3 Sportback 2014 med 122 hk med cirka 350 kroner (fra 1.692 kroner). Det betyr en besparelse på 12.600 kroner over tre år ved å lease bilen nå.

For en Audi A4 Allroad 2014-modell, øker leien med cirka 520 kroner (fra 4.809 kroner), eller 18.720 kroner over tre år.

– Vi tror privatleasing kommer til å overleve som produkt, men skal du ha den mest økonomiske leasingavtalen, er det ingen tvil om at du skal ha bilen på veien før nyttår, avslutter han.

Les også: – Har du først prøvd det, blir du lett hekta

Forutsigbarhet et nøkkelord

Uansett om du skal privatlease før eller etter de nye reglene trer i kraft, er det uansett en del viktige ting du skal tenke gjennom og ta hensyn til.

Norges Automobil-Forbund sier at de viktigste fordelene er at du får en ny og sikker bil, forutsigbarhet på månedlige kostnader, slipper å ta opp lån og binde kapital.

NAF mener de viktigste ulempene at det er dyrt å lease og at du ikke har sitter igjen med noe verdi etter leasingperioden. I tillegg minner NAF om at det koster en del å komme ut av en privatleasingkontrakt i avtaleperioden, om bilbehov eller andre forhold skulle endre seg.

Les også: Snart kan du selge bruktbilen din til utlandet

privatleasing=OVERSIKT: Privatleasing gir deg bedre kontroll på hva bilholdet skal koste og du har tryggheten i en nybilgaranti.

Viktig å lese kontrakten

Hos Forbrukerombudet har de markedsføringen av og avtalevilkårene for privatleasing som et av sine fokusområder:

«Flere forhold ved markedsføringen er problematiske», sier Forbrukerombudet. Og fortsetter: «… flere tilfeller av markedsføring hvor det ikke gis gode nok prisopplysninger» eller «… gis manglende, uriktige eller villedende opplysninger om vesentlige vilkår og betingelser for leien».

Les også:

Det er nemlig slik at privatleasing – i motsetning til alminnelige kredittavtaler – ikke er regulert ved lov, og dermed bestemmer i hovedsak leasingavtalen partenes rettigheter og plikter.

Hvis du er av den typen som ikke orker å lese nøye gjennom kontraktsvilkår med liten skrift, skal du altså uten unntak ta deg tid til det ved privatleasing.

Les også: Høyere årsavgift om du leaser bil

privatleasing=GODT NYTT: Mange bilforhandlere opererer med gunstig månedsleie, særlig nå som renten er lav. Foto: Petter Handeland

Mange meninger om en bulk

Det er noen viktige områder du skal merke deg i kontrakten: Hva er vilkårene om kontrakten må brytes før utløpet av bindingstiden? Hva om du kjører lenger enn avtalt kjørelengde? Og kanskje det vanskeligste: Hva sier avtalen om ditt ansvar for «unormal slitasje»?

Det siste punktet fører ifølge NAF oftest til tvistesaker. Forbrukerombudet sier at «de er gjort kjent med at forbrukere etter endt leasingperiode har måttet betale for forhold de har ansett som normal slitasje ettersom utleier har ansett det som skade på bilen». Leasingkontrakter for forbrukere skal være «rimelige, balanserte og klare», sier Forbrukerombudet.

Les også: Leie feriebil i utlandet - Dette må du vite

Bransjeorganisasjonene var tidlig ute med å utarbeide retningslinjer for hva man skal legge i begrepet «unormal slitasje». Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Finansieringsselskapenes forening (Finfo) har utviklet en «Felles bransjenorm for unormal slitasje». Selv med denne for hånden, oppstår det uenighet om hva som er «unormalt» når bilen skal leveres tilbake.

Derfor er det stadig fler – både innen privat- og firmaleasing som anbefaler at man leverer bilen inn til «vurdering av unormal slitasje» hos en av NAFs teststasjoner.

– Det er mange meninger om en bulk. Det sier Halvor Smukkestad, ansvarlig for salg av NAFs biltekniske vurderinger til næringslivet og offentlig sektor.

– Som en nøytral instans er det derfor vårt ansvar å ha så presise retningslinjer som mulig og at disse er godt forankret hos medarbeiderne som gjennomfører vurderingene. Dette bidrar til å sikre at våre vurderinger blir mest mulig konsistente, uttaler Smukkestad.

– Mange opplever en eventuell påkost som en ekstrakostnad. Det er det ikke. Påkost uttrykker helt konkret at det er en erstatning for unormal slitasje på bilen. Eier og selger du bilen selv, vil denne kostnaden fortsatt være der, men skjult i en lavere oppnådd salgspris for bilen, avslutter han.

Les også: Klagenemnda for bilutleie

privatleasing=PRUTET: Espen Andreassen fikk lavere månedsleie fordi han sjekket pristilbud hos flere forhandlere. Foto: Thomas Bjørnsen

Det hjelper å prute

For mange kan privatleasing være en god måte å dekke bilbehovet på. Espen Andreassen (24) er et typisk eksempel på det:

– Jeg trenger bil i forbindelse med jobb, og syntes privatleasing hørtes ut som en god løsning: Ny bil med fabrikkgaranti, relativt forutsigbare kostnader og jeg slipper å binde opp kapital.

For Espen hadde et alternativ vært å bruke pengene til startleien på en bruktbil, men det synes han ble for risikabelt.

– Da ville jeg endt opp med en vesentlig eldre bil, og sjansene for dyre verkstedsbesøk og perioder uten bil mye større.

Les også: Får trøbbel etter billeie i ferien

I første omgang så Espen på en Audi A3 Sportback . Men i stedet for å hoppe på første og beste tilbud, gjorde han en sjekk på hva en Mercedes-Benz A-klasse ville koste.

– Da jeg satte de to tilbudene opp mot hverandre, opplevde jeg at selgerne satte ned leieprisen med inntil 400 kroner per måned, forteller Espen. Og skjønte at det kunne være mer å spare. I prosessen dukket Mazda3 opp som et interessant alternativ:

– Jeg synes det er en like fin bil som A-klasse og A3, men med en rimeligere inngangsbillett, sier han. Også her varierte pristilbudene, i utgangspunktet fra 2.400 til 3.000 kroner per måned. Men etter nok en forhandlingsrunde, endte han opp med en månedsleie på rett under 2.000 kroner.

– Siden jeg sparte så mye penger på å forhandle frem en best mulig avtale, var det verdt å bruke tid på, avslutter han.

Les også: Billig leiebil kan fort bli dyrt

Jan Ivar Engebretsen NAF=SLITASJE: Du kan få deg en økonomisk nedtur ved tilbakelevering av bilen, om den ikke er holdt i god stand. Her sjekker Jan Ivar Engebretsen hos NAF en bruktbil. Foto: Egil Nordlien (HM Foto)

Hva regnes som unormal slitasje?

Med unormal slitasje menes slitasje utover det som kan forventes i forhold til restverdi som er satt på bilen. Her er et utdrag fra «retningslinjer for unormal slitasje», utgitt av Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Finansieringsselskapenes forening (Finfo):

DEKK

 • Skader på dekk forårsaket av sammenstøt med fortauskant eller lignende
 • Skader på felger/hjulkapsler forårsaket av sammenstøt med fortauskant eller lignende
 • Dekkslitasje sommerdekk samt reservehjul med mindre enn 1,6 millimeter mønsterdybde der dekket er mest slitt.
 • Dekkslitasje vinterdekk med mindre enn tre millimeter mønsterdybde der dekket er mest slitt.

EKSTERIØR

 • Lett synlige riper som må lakkeres (ikke kan poleres bort)
 • Steinsprut i frontrute – En eller flere steinsprut/«rosetter» som kan repareres eller som gjør det nødvendig å skifte rute, og slitasje i rute som gir nedsatt sikt.
 • Skade/sprekk på frontlysglass, blinklysglass, bremselysglass, eventuelt kurvetåkelysglass
 • Antenne defekt, brukket eller mangler
 • Bulker som er synlige på 1–1,5 m og flere bulker på samme karosseridel.
 • Bulker som går gjennom lakken og må lakkeres
 • Oppskrapninger på støtfanger og/eller deformasjon av støtfanger vurderes skjønnsmessig avhengig av synlighet /plassering
 • Omfattende steinsprutskader som går gjennom til metall

INTERIØR

 • Hull i dashbord etter mobiltelefonholder, navigasjonsutstyr eller lignende utstyr
 • Hull eller revner i setetrekk
 • Hull eller revner i tepper
 • Hull eller rifter på paneler, for eksempel dør- og bagasjeromspaneler
 • Skader i taktrekk
 • Skitne setetrekk eller taktrekk som ikke kan rengjøres på vanlig måte, men må renses eller skiftes
 • Skader på sikkerhetsbelter eller beltenes festeanordning
 • Lukt som ikke lar seg fjerne (eks. røyklukt, hund o.l.)

TILLEGGSUTSTYR

 • Manglende eller defekt tilleggsutstyr

(Kilder: Retningslinjer for unormal slitasje, NBF og Finfo)

Les også:

Denne skal du kjøpe brukt

Dette kan spare deg for tusenlapper

Saken er opprinnelig skrevet for Vi Menn og publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Det britiske samveldet er over for lengst12:00 Riving av Y-blokka må vurderes på nytt, mener Fylkesmannen11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Flere personer skadd i trafikkuhell under snøkaos på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Spania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58 Opptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50 Nå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23 Petter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06 Flere drept av bilbombe nord i Syria16:05 Krigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29 Jødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27 Trolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18 Jordan tar tilbake landområder fra Israel13:33 Bolivias president Evo Morales går av13:26 Russland rystet av grusomt drap13:08 Kongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08 Advarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06 Farevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40 Enebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26 Iohannis favoritten ved valget i Romania11:09 Ny kulderekord i Troms10:39 Ap og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30 Flere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15 Merkur foran solen: Neste gang er i november 2032
Siste nytt
13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerDet britiske samveldet er over for lengst12:00KulturRiving av Y-blokka må vurderes på nytt, mener Fylkesmannen11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeFlere personer skadd i trafikkuhell under snøkaos på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkSpania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58SportOpptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50PolitikkNå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23KulturPetter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06VerdenFlere drept av bilbombe nord i Syria16:05VerdenKrigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29VerdenJødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27NorgeTrolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18VerdenJordan tar tilbake landområder fra Israel13:33VerdenBolivias president Evo Morales går av13:26VerdenRussland rystet av grusomt drap13:08NæringslivKongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08MotorAdvarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06NorgeFarevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40NorgeEnebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26VerdenIohannis favoritten ved valget i Romania11:09NorgeNy kulderekord i Troms10:39PolitikkAp og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30VerdenFlere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15VerdenMerkur foran solen: Neste gang er i november 2032
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus