Meny

Vil du redde denne klassikeren?

Det er åpenbart at her er det lite å hente, selv for en dyktig bilmekaniker. Spørsmålet er om det er NOE – men du får i hvertfall sjelen til en klassisk Thunderbird for drøyt 20.000 kroner... Foto: eBay
Det er åpenbart at her er det lite å hente, selv for en dyktig bilmekaniker. Spørsmålet er om det er NOE – men du får i hvertfall sjelen til en klassisk Thunderbird for drøyt 20.000 kroner... Foto: eBay

Dette er et restaureringsobjekt for VIRKELIGE optimister...

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skam på den som gir seg, heter det. Og mange er flinke til å holde håpet i live også, selv når det virkelig røyner på. Men sjelden har vi sett maken til optimismen som ligger til grunn for denne annonsen på eBay.

En 1957 Ford Thunderbird er selvsagt en klassiker som får tennene til å løpe i vann for svært mange av oss. Og mange skulle nok gjerne strekke seg langt i forhold til å gå på vanskelige restaureringsprosjekter om de bare kunne få tak i en som de hadde råd til.

Les også: Denne bilbrannen fikk uvanlig stor oppmerksomhet i USA - og Norge...

Men «prosjektet» på disse bildene vil vi tro at svært, svært få vil være optimister nok til å øyne noe håp for. Faktisk er vi rimelig overrasket over at noen er optimister nok til å forsøke å selge den, også…

Rester etter garasjebrann

Bakgrunnen sies det ikke noe om, men faktaene synes helt åpenbare. Her har det vært brann, og garasjerestene har falt ned over bilen og klemt i stykker det som ikke flammene selv klarte å varme opp så mye at det vred og slo seg i alle retninger.

En tragisk historie, selvsagt, uansett om bilen var en strøken premiesanker eller bare en bil som tross alt hadde overlevd og kanskje trengte en komplett restaurering.

Nå trenger den uansett mer. Mye mer – for ikke å si «alt»…

Se eBay-annonsen her

Mye spesielt for denne årsmodellen

1957 var den tredje og siste årsmodellen av den opprinnelige Thunderbirden - den litt mer luksuriøse toseteren som skulle ta opp kampen med Chevrolets simplere og mer sportslig orienterte Corvette. Sammenlignet med de to foregående årene fikk 1957-modellen litt rundere former, og ble en unik ettårs-modell før Ford ombestemte seg og relanserte Thunderbird som en større, fireseters personal luxury car i 1958.

Les også: Denne Thunderbirden ble "glemt" i garasjen i en mannsalder

Og nettopp i det unike, ettårige designet ligger det som gjør hele denne annonsen såvidt kuriøs:

Det er rimelig å anta at de aller fleste restaurerbare Thunderbirdene av de tre første årsmodellene som finnes rundt om i låver, på bilskroter og i skogen allerede er funnet og restaurert – eller i det minste satt «på vent». Skal du ha noen nytte av denne helstekte birden, betinger det nok dermed at du må skaffe så godt som hele bilen i deler. Og det kan bli et problem.

Den litt mer skulpturerte 1957-modellen er kommet litt i skyggen av de opprinnelige 1955- og 1956-modellene, men er helt klart en av de bilene som har gjort verden litt vakrere.

Den litt mer skulpturerte 1957-modellen er kommet litt i skyggen av de opprinnelige 1955- og 1956-modellene, men er helt klart en av de bilene som har gjort verden litt vakrere.

Finner du en delebil – så bruk den...

Brent stål kan i noen tilfeller reddes, men når det gjelder denne bilen virker det som at karosseriet er langt forbi det stadiet hvor det kan pustes nytt liv i stålet.

Kanskje kan noe være brukbart i motorrommet, selv om vi strengt tatt tviler på det også – men her sitter det en 312 kubikktommers Ford «Y-blokk» som nok uansett ikke er vanskelig å finne maken til. Ergo antar vi at det eneste som er brukbart på bilen er rammeidentiteten – og i beste fall selve rammen.

Les også: Ford forsøkte seg på en "retro-bird", men gikk på en skikkelig smell

Men; hvis du i det hele tatt klarer å finne et komplett og unikt 1957-karosseri som reservedel, vil det trolig også ha en ramme under seg, og en identitet man kan bruke videre.

Plagsom "salvage title"...

Det som imidlertid finnes i et visst antall i USA etter de siste årenes tornadoer og flommer er klassikere som på ett eller annet tidspunkt har vært vannskadet, men som har blitt erstattet av forsikringsselskapene og dermed også fått en «salvage»-status på eierdokumentene hvis de i det hele tatt har overlevd.

Mange slike biler kjøres videre i USA, fullt lovlig, med «salvage»-statusen som en evig tatovering i historikken.

For eierne betyr det at bilene normalt ikke kan forsikres med kaskodekning da de per definisjon er verdiløse, og de kan heller ikke registreres uten videre i andre delstater enn den som har utstedt salvage-registreringen. De er også ganske uinteressante for eksport til andre land i verden som normalt ville vært et salgsmarked, da myndighetene i de fleste land – deriblant Norge – normalt ikke vil la en bil som har en slik vraking i historikken bli registrert på vanlig måte, uansett om den er aldri så restaurert i ettertid.

Les også: Kjørte Veyron i vannet – så ble det kostbare vraket solgt på auksjon

Noen biler kan reddes etter brann, gjerne de som har blitt slukket raskt. Her har ventildekslene begynt å smelte, og alt tyder nok på at denne bilen brant både godt og lenge. Foto: eBay

Noen biler kan reddes etter brann, gjerne de som har blitt slukket raskt. Her har ventildekslene begynt å smelte, og alt tyder nok på at denne bilen brant både godt og lenge. Foto: eBay

20.000 kroner – men for hva?

På grunn av alt dette blir slike biler heller aldri påkostet stort i ettertid – de som kommer på veien igjen gjør det som billige slitebiler for noen med lavt budsjett, eller kanskje som entusiastbiler hos den opprinnelige eieren som kjøper den ut og beholder den av ren affeksjonsverdi etter en skade.

Bilen som her annonseres til 3.000 dollar, eller drøyt 20.000 kroner, kunne altså kanskje i beste fall hatt en ramme og/eller en brukbar identitet å by på. Men siden det åpenbart sitter en stakkars tidligere eier et sted i USA og tørker tårene samtidig som han eller hun teller pengene fra brannforsikringen, har selvsagt også denne bilen fått en «salvage»-title.

Les også: Sjekk de flotte hobbybilene som ble ødelagt av stormen i USA

En «clear» title kunne kanskje vært denne bilens siste håp om å komme på veien igjen – om enn med «alt» nytt...

Alt er forvridd og skadet av takkonstruksjoner som har falt over bilen i brannen. Hadde det ikke vært for den særpregede bakfangeren ville mange hatt problemer med å skjønne hvilken bil dette er. Foto: eBay

Alt er forvridd og skadet av takkonstruksjoner som har falt over bilen i brannen. Hadde det ikke vært for den særpregede bakfangeren ville mange hatt problemer med å skjønne hvilken bil dette er. Foto: eBay

Vi håper på det beste

Vi skal selvsagt ikke se bort fra at det ett eller annet sted i USA sitter en eller annen som har et komplett delelager til en 1957 Thunderbird liggende, inklusive et komplett karosseri og alle andre små spesialiteter som var unike for 1957-modellen, og bare ønsker seg en registrerbar identitet – om enn med «salvage»-status. Men vi tillater oss å tro at markedet er lite – for å si det forsiktig.

I så fall håper vi at vedkommende også er full av arbeidslyst, hvis rammen fra denne brente stålklumpen skal reddes ut og klargjøres for ny innsats under et annet karosseri. 1957 Thunderbird er så avgjort en av de bilmodellene gjennom tidene som har gjort verden litt vakrere, så vi skal være de første til å applaudere den som måtte ta på seg utfordringen…

Les også: Ford tok ingen sjanser – ba kundene parkere SUV etter branntilfeller

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:44 Enighet om ny regjering i Danmark00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»
Siste nytt
01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:44VerdenEnighet om ny regjering i Danmark00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41PolitikkMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus