Meny

Tesla bekrefter: Har begynt å lage Model X

I PRODUKSJON: I disse dager bygger Tesla-fabrikken i Silicon Valley utenfor San Fransico beta-modeller av Teslas etterlengtede SUV - Model X. Illustrasjonsfoto

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUV-en ligger an til å bli første elbil i verden med tilhengerfeste.

Tesla har mer enn nok å gjøre etter at de i høst viste at bestselgeren Model S kan leveres med 4x4, 700 hestekrefter og autopilot. Sistnevnte lar bilen kjøre av seg selv under gitte forutsetninger.

Den ferske elbilprodusenten har opplevd eventyrlig suksess så langt - og solgt langt bedre enn en hadde våget å håpe. Og ingen steder i verden er det flere Teslaer per innbygger enn i Norge.

Mange nordmenn gleder seg også til oppfølgeren - SUVen Model X - skal komme. Opprinnelig var planen at den skulle være klar tidlig i neste år - men nå er det slått fast at den blir forsinket. Ikke før i 2016 vil den være klar for norske kunder.

Les også: Nå har de "tidenes beste bil" - og er gjeldfrie

Først i verden med ...

Men på fabrikken er de i alle fall i full gang med å produsere beta-modeller. Disse skal danne grunnlag for blant annet krasjtester i nær framtid. Så prosessen har på ingen måte stoppet opp.

I et nyhetsbrev som akkurat er sendt ut til alle som har reservert en Model X, bekreftes det også en annen svært viktig nyhet. Model X kan leveres med tilhengerfeste!

Det ligger altså an til at Tesla skal bli først med dette på en elbil.

Det bekreftes også at det jobbes med å finne gode løsninger med tanke på transport av ski - og diverse løsninger for takstativ.

Les også: Slik lanserte Tesla seg i Norge

Uhyggelig rask

Etterspørselen på den nye modellen har vært stor - og fortsatt strømmer det inn bestillinger.

Det er for øvrig ikke snakk om å gjøre endringer på Falcon-dørene som vippes oppover. Her poengteres det på nytt fra Teslas side at disse skal med - og at produksjonsmodellen skal overgå konseptbilen som er vist så langt.

Drivlinjen bygges på samme system som det i Model S med 4x4. Det tilsier at Performance-varianten av Model X, med rundt 700 hk, blir en av de aller raskeste SUV-ene på planeten!

Les også: Denne elbilen er historisk

Ikke sidespeil

Model X er forøvrig banebrytende på et annet område også. Planen er nemlig at den ikke skal ha konvensjonelle speil - men i stedet bare noen små kameraer. Disse filmer bakover og viser hva som skjer på den 17" store skjermen som utgjør midtkonsollen i bilen.

I utgangspunktet skulle en tro at videokamera med vidvinkel og HD-kvalitet, slik Tesla også har på ryggekameraet, enkelt og greit bare kunne settes i produksjon. Men fullt så enkelt er det ikke. Skal dette bli lovlig, må det faktisk en lovendring til i USA. Tesla har søkt om dispensasjon, men også om en endring i lovverket.

Det er kunder i Nord-Amerika som står aller først på leveringslisten når Model X endelig er klar for levering. De kan forvente å motta sine biler i tredje kvartal neste år ...

Det er mange som venter utålmodig på sin Model X - også i Norge. Men de som har reservert må belage seg på at ventetiden strekker seg ut i 2016.

Det er mange som venter utålmodig på sin Model X - også i Norge. Men de som har reservert må belage seg på at ventetiden strekker seg ut i 2016.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus