Bilene som får nordmenn til å klikke

ETTERTRAKTET: Finn-annonser for Ford Mustang får svært mange til å klikke. Her en kopi av den legendariske bilen fra filmen "Gone in 60 seconds". © Petter Handeland
ETTERTRAKTET: Finn-annonser for Ford Mustang får svært mange til å klikke. Her en kopi av den legendariske bilen fra filmen "Gone in 60 seconds". © Petter Handeland

Finn.no-statistikk viser at nordmenn er drømmere når det kommer til bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Finn.nos statistikker over visninger av bilannonser kan si noe om et folk, kan det synes lett å felle en dom: Nordmenn er en gjeng med drømmere.

Annonsene vi klikker oftest på, er for biler de fleste av oss aldri vil få råd til å kjøpe, og/eller biler som neppe fyller praktiske hverdagsbehov for folk flest (se listene lenger nede i teksten).

Samtidig er bestselgeren Toyota Auris blant bilene som får færrest visninger per annonse. Forskjellen mellom «drøm» og «hverdag» er påfallende.

- Listene viser hvordan Finn også blir brukt; som et verktøy for underholdning. Det er interessant fordi det viser hvordan forbruksobjekter bærer myter, også for ting Finn-brukerne ikke har tilgang til, sier Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf ved Markedshøyskolen.

Tangen bruker et bilde mange kanskje kjenner seg igjen i. Hvis man før internettets tid skulle lage en skoleoppgave om fylkeskommunen, brukte man leksikon. Men i stedet for å slå opp på nettopp fylkeskommunen, var det fort gjort å lese om De vestindiske øyer i stedet.

Les også: Denne får vi ikke kjøpe lenger

 AUDI RS6: Som brukt blir nyprisen raskt halvert. Kanskje er det noe av grunnen til at den er en Finn-vinner. FOTO: Arkiv AUDI RS6: Som brukt blir nyprisen raskt halvert. Kanskje er det noe av grunnen til at den er en Finn-vinner. FOTO: Arkiv

Muskler fenger

Vi har fått to lister fra Finn. Den ene viser biler med mer enn 500 annonser så langt i år, med andre ord for biler det finnes et visst antall av i Norge. Den andre viser biler med mer enn 30 annonser. De med så få annonser, kan kalles sjeldne.

Klart i tet, med nesten 11.000 visninger for hver av de 44 annonsene hittil i år, er Audi RS6. Et beist av en familiebil som i dagens utgave har 560 hk, 0-100-akselerasjon på 3,9 sekunder og en nypris som starter på 1,8 millioner kroner (les vår prøvekjøring av bilen her).

Som brukt, av forrige generasjon, med fem-seks år på baken og med noen titusen kilometer under hjulene, er prisen mer enn halvert. Det gjør den åpenbart attraktiv blant dem som liker å bruke tid på Finns bilsider.

Les også: Vi elsker motorlyden, men misliker bråket fra dekkene

 SUPERBIL: Audi R8 utløser Finn-drømmer. © Egil Nordlien HM Foto SUPERBIL: Audi R8 utløser Finn-drømmer. © Egil Nordlien HM Foto

Drøm og nostalgi

Trekkene er de samme for begge listene. På topp er det drømmebiler, USA-fascinasjon og klassikernostalgi.

Bak RS6 følger superbilen Audi R8 og den amerikanske muskelbilen Dodge Charger. Så kommer en gammel japansk helt. Toyota Supra-annonser har fått 7277 visninger hver. Kanskje bør Toyota vurdere å bygge en ny Supra-modell, for den gikk ut av produksjon i 2002.

Litt lenger nede ser man at gamle Opel-modeller danker ut de nyere. Hver eneste annonse for Manta og Commodore sanker i gjennomsnitt rundt 6000 klikk.

Les også: Brukt-SUV-en nordmenn helst vil ha

TOPPLISTA, DE «SJELDNE»: Finn.nos visningsstatistikk, sortert etter antall visninger per annonse for biler med mer enn 30 annonser.


Mustang vs. Tesla

Blant bilmodeller som det finnes over 500 annonser av, er det Ford Mustang som er sjefen. Hver av de drøyt 500 Mustang-annonsene så langt i år er blitt vist tett på 5800 ganger. Totalt betyr det at Mustang-annonser har fått nesten tre millioner klikk.

Les også: Bilene med flest og færrest feil

 FINN-FAVORITT: Ford Mustang, her som 1965-modell. FOTO: Arkiv FINN-FAVORITT: Ford Mustang, her som 1965-modell. FOTO: Arkiv

Dermed slår Mustang til og med den mest omtalte bilen i Norge de siste par årene, Tesla Model S. Teslaen har drøyt 4900 visninger for hver av de 609 annonsene som har stått på Finn hittil i år (til og med oktober).

- Mustang har samme mytologi som cowboy og indianer, vill ungdomstid, rock 'n' roll og flukt fra plikter og den kjedelige verden. Den er forlengelsen av krim og action. Folk bruker Finn til å underholdes av det livet de ikke har, sier samfunnsgeograf Tangen om årsakene til Mustangen-annonsenes svært høye klikkrate.

Les også: Når 400 hk blir for vissent

 SUPERSALG: VW Golf er en evig bestselger. På Finns lister over sidevisninger per annonse havner den imidlertid nede på 84. plass. FOTO: Arkiv © FOTO: VW SUPERSALG: VW Golf er en evig bestselger. På Finns lister over sidevisninger per annonse havner den imidlertid nede på 84. plass. FOTO: Arkiv © FOTO: VW

Til sammenligning finner vi Norges nærmest evige bestselger, VW Golf, først på 84. plass. Den har 769 visninger per annonse. Til gjengjeld er det svært mange annonser for Golfen. 18.675 Golf-annonser har Finn tatt inn så langt i år.

Tangen påpeker at sosiale medier kan spille inn når drømme- og superbiler får svært høye visningstall. Det blir bekreftet av PR-rådgiver Henrik Faller i Finn.no AS.

- Slike biler deles vesentlig mer i sosiale medier, sier Faller.

Les også: Her er våre stasjonsvogn-favoritter

TOPPLISTA, DE LITT MER «VANLIGE»: Finn.nos visningsstatistikk, sortert etter antall visninger per annonse for biler med mer enn 500 annonser.

Hverdagsbiler nederst

Felles for samtlige biler i bunnen av Finn-lista, altså modeller som har få visninger per annonse, er at de kan kalles hverdagsbiler. I hovedsak er det snakk om relativt små og rimelige modeller, og det er en liten overvekt av asiatiske biler.

- Dette er kompromissbiler. De kjøpes fordi det er den du har råd til, og fordi du får med vinterdekk på kjøpet, sier Tangen.

Les også: Denne Mercedesen finnes egentlig ikke

 FÅ KLIKK: Toyota Auris (her en 2010-modell) er nesten nederst på Finns lister over visninger per annonse. FOTO: Terje Bjørnsen © FOTO: Terje Bjørnsen FÅ KLIKK: Toyota Auris (her en 2010-modell) er nesten nederst på Finns lister over visninger per annonse. FOTO: Terje Bjørnsen © FOTO: Terje Bjørnsen

Bestselger i bunnen

Tilbake til Toyotas alltid godt selgende Auris, som dessuten har meget godt ry som bruktbil. Den ligger som nummer 188 av i alt 192 bilmodeller på Finns liste over visninger per annonse for biler med mer enn 500 annonser. Kun 270 visninger per annonse får Auris i gjennomsnitt – litt over en tredjedel av det Golf-annonsene får.

Hvorfor får Auris så få klikk på Finn?

- Auris er ikke solgt på interesse, men på at den er noe samfunnet «krever» at folk har. Mange er ikke interessert i bil, men må ha en bil likevel. De har hørt at Toyota er en trygg bil, og de driver ikke og surrer på Finn. Kanskje går de rett i bilbutikken i stedet, sier Tangen.

PR-rådgiver Faller hos Finn sitter også med en del av forklaringen: Bruksbiler som Auris går ut i en fei.

Les også: Dette kan koste deg førerkortet

BUNNLISTA: Finn.nos visningsstatistikk, sortert etter antall visninger per annonse for biler med mer enn 500 annonser.


Les også:

Vil ikke bilen starte?

Den mest sparsommelige og miljøvennlige i S-klassen som produseres nå

Denne skal du kjøpe brukt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Siste nytt
01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus