Bilene som får nordmenn til å klikke

ETTERTRAKTET: Finn-annonser for Ford Mustang får svært mange til å klikke. Her en kopi av den legendariske bilen fra filmen "Gone in 60 seconds". © Petter Handeland
ETTERTRAKTET: Finn-annonser for Ford Mustang får svært mange til å klikke. Her en kopi av den legendariske bilen fra filmen "Gone in 60 seconds". © Petter Handeland

Finn.no-statistikk viser at nordmenn er drømmere når det kommer til bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Finn.nos statistikker over visninger av bilannonser kan si noe om et folk, kan det synes lett å felle en dom: Nordmenn er en gjeng med drømmere.

Annonsene vi klikker oftest på, er for biler de fleste av oss aldri vil få råd til å kjøpe, og/eller biler som neppe fyller praktiske hverdagsbehov for folk flest (se listene lenger nede i teksten).

Samtidig er bestselgeren Toyota Auris blant bilene som får færrest visninger per annonse. Forskjellen mellom «drøm» og «hverdag» er påfallende.

- Listene viser hvordan Finn også blir brukt; som et verktøy for underholdning. Det er interessant fordi det viser hvordan forbruksobjekter bærer myter, også for ting Finn-brukerne ikke har tilgang til, sier Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf ved Markedshøyskolen.

Tangen bruker et bilde mange kanskje kjenner seg igjen i. Hvis man før internettets tid skulle lage en skoleoppgave om fylkeskommunen, brukte man leksikon. Men i stedet for å slå opp på nettopp fylkeskommunen, var det fort gjort å lese om De vestindiske øyer i stedet.

Les også: Denne får vi ikke kjøpe lenger

 AUDI RS6: Som brukt blir nyprisen raskt halvert. Kanskje er det noe av grunnen til at den er en Finn-vinner. FOTO: Arkiv AUDI RS6: Som brukt blir nyprisen raskt halvert. Kanskje er det noe av grunnen til at den er en Finn-vinner. FOTO: Arkiv

Muskler fenger

Vi har fått to lister fra Finn. Den ene viser biler med mer enn 500 annonser så langt i år, med andre ord for biler det finnes et visst antall av i Norge. Den andre viser biler med mer enn 30 annonser. De med så få annonser, kan kalles sjeldne.

Klart i tet, med nesten 11.000 visninger for hver av de 44 annonsene hittil i år, er Audi RS6. Et beist av en familiebil som i dagens utgave har 560 hk, 0-100-akselerasjon på 3,9 sekunder og en nypris som starter på 1,8 millioner kroner (les vår prøvekjøring av bilen her).

Som brukt, av forrige generasjon, med fem-seks år på baken og med noen titusen kilometer under hjulene, er prisen mer enn halvert. Det gjør den åpenbart attraktiv blant dem som liker å bruke tid på Finns bilsider.

Les også: Vi elsker motorlyden, men misliker bråket fra dekkene

 SUPERBIL: Audi R8 utløser Finn-drømmer. © Egil Nordlien HM Foto SUPERBIL: Audi R8 utløser Finn-drømmer. © Egil Nordlien HM Foto

Drøm og nostalgi

Trekkene er de samme for begge listene. På topp er det drømmebiler, USA-fascinasjon og klassikernostalgi.

Bak RS6 følger superbilen Audi R8 og den amerikanske muskelbilen Dodge Charger. Så kommer en gammel japansk helt. Toyota Supra-annonser har fått 7277 visninger hver. Kanskje bør Toyota vurdere å bygge en ny Supra-modell, for den gikk ut av produksjon i 2002.

Litt lenger nede ser man at gamle Opel-modeller danker ut de nyere. Hver eneste annonse for Manta og Commodore sanker i gjennomsnitt rundt 6000 klikk.

Les også: Brukt-SUV-en nordmenn helst vil ha

TOPPLISTA, DE «SJELDNE»: Finn.nos visningsstatistikk, sortert etter antall visninger per annonse for biler med mer enn 30 annonser.


Mustang vs. Tesla

Blant bilmodeller som det finnes over 500 annonser av, er det Ford Mustang som er sjefen. Hver av de drøyt 500 Mustang-annonsene så langt i år er blitt vist tett på 5800 ganger. Totalt betyr det at Mustang-annonser har fått nesten tre millioner klikk.

Les også: Bilene med flest og færrest feil

 FINN-FAVORITT: Ford Mustang, her som 1965-modell. FOTO: Arkiv FINN-FAVORITT: Ford Mustang, her som 1965-modell. FOTO: Arkiv

Dermed slår Mustang til og med den mest omtalte bilen i Norge de siste par årene, Tesla Model S. Teslaen har drøyt 4900 visninger for hver av de 609 annonsene som har stått på Finn hittil i år (til og med oktober).

- Mustang har samme mytologi som cowboy og indianer, vill ungdomstid, rock 'n' roll og flukt fra plikter og den kjedelige verden. Den er forlengelsen av krim og action. Folk bruker Finn til å underholdes av det livet de ikke har, sier samfunnsgeograf Tangen om årsakene til Mustangen-annonsenes svært høye klikkrate.

Les også: Når 400 hk blir for vissent

 SUPERSALG: VW Golf er en evig bestselger. På Finns lister over sidevisninger per annonse havner den imidlertid nede på 84. plass. FOTO: Arkiv © FOTO: VW SUPERSALG: VW Golf er en evig bestselger. På Finns lister over sidevisninger per annonse havner den imidlertid nede på 84. plass. FOTO: Arkiv © FOTO: VW

Til sammenligning finner vi Norges nærmest evige bestselger, VW Golf, først på 84. plass. Den har 769 visninger per annonse. Til gjengjeld er det svært mange annonser for Golfen. 18.675 Golf-annonser har Finn tatt inn så langt i år.

Tangen påpeker at sosiale medier kan spille inn når drømme- og superbiler får svært høye visningstall. Det blir bekreftet av PR-rådgiver Henrik Faller i Finn.no AS.

- Slike biler deles vesentlig mer i sosiale medier, sier Faller.

Les også: Her er våre stasjonsvogn-favoritter

TOPPLISTA, DE LITT MER «VANLIGE»: Finn.nos visningsstatistikk, sortert etter antall visninger per annonse for biler med mer enn 500 annonser.

Hverdagsbiler nederst

Felles for samtlige biler i bunnen av Finn-lista, altså modeller som har få visninger per annonse, er at de kan kalles hverdagsbiler. I hovedsak er det snakk om relativt små og rimelige modeller, og det er en liten overvekt av asiatiske biler.

- Dette er kompromissbiler. De kjøpes fordi det er den du har råd til, og fordi du får med vinterdekk på kjøpet, sier Tangen.

Les også: Denne Mercedesen finnes egentlig ikke

 FÅ KLIKK: Toyota Auris (her en 2010-modell) er nesten nederst på Finns lister over visninger per annonse. FOTO: Terje Bjørnsen © FOTO: Terje Bjørnsen FÅ KLIKK: Toyota Auris (her en 2010-modell) er nesten nederst på Finns lister over visninger per annonse. FOTO: Terje Bjørnsen © FOTO: Terje Bjørnsen

Bestselger i bunnen

Tilbake til Toyotas alltid godt selgende Auris, som dessuten har meget godt ry som bruktbil. Den ligger som nummer 188 av i alt 192 bilmodeller på Finns liste over visninger per annonse for biler med mer enn 500 annonser. Kun 270 visninger per annonse får Auris i gjennomsnitt – litt over en tredjedel av det Golf-annonsene får.

Hvorfor får Auris så få klikk på Finn?

- Auris er ikke solgt på interesse, men på at den er noe samfunnet «krever» at folk har. Mange er ikke interessert i bil, men må ha en bil likevel. De har hørt at Toyota er en trygg bil, og de driver ikke og surrer på Finn. Kanskje går de rett i bilbutikken i stedet, sier Tangen.

PR-rådgiver Faller hos Finn sitter også med en del av forklaringen: Bruksbiler som Auris går ut i en fei.

Les også: Dette kan koste deg førerkortet

BUNNLISTA: Finn.nos visningsstatistikk, sortert etter antall visninger per annonse for biler med mer enn 500 annonser.


Les også:

Vil ikke bilen starte?

Den mest sparsommelige og miljøvennlige i S-klassen som produseres nå

Denne skal du kjøpe brukt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Siste nytt
07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19VerdenTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23VerdenBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus