Meny

Vi elsker motorlyden, men misliker bråket fra dekkene

PRIORITET SPORT: Det er veiegenskaper og akselerasjon som teller i Mercedes-Benz GLA 45 AMG. Da får det heller være at langturskomforten lider under hjulstøy. © FOTO: Terje Bjørnsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den går av med et stort smell, og bare stormer av gårde.

Tekniske data: Mercedes-Benz GLA 45 AMG
 • Motor, cm³: 1991
 • Effekt, hk ved o/min: 360/6000
 • Dreiemoment, Nm ved o/min: 450/2250-5000
 • Egenvekt, kg: 1585
 • Lengde/bredde/høyde, cm: 441/180/149
 • Bagasjerom, liter: 421-836
 • Standard dekkdimensjon: 235/45-19
 • Forbruk, EU-miks l/mil: 0,75
 • CO2-utslipp, g/km: 175
 • 0-100 km/t, fabrikk, sek: 4,8
 • Toppfart, km/t: 250
 • Pris fra, kr: 893 000
 • Pris testbil, kr: 1 098 500
 • 0-100 km/t, sek: 6,2
 • 60-100 km/t, 4. gir: 5,2
 • 60-100 km/t, 5. gir: 8,9
 • 60-100 km/t, kickdown: 3,0
 • 80-120 km/t, 5. gir: 6,9
 • 80-120 km/t, 6. gir: 12,9
 • 80-120 km/t, kickdown: 3,4
 • Støy tomgang, dBA: 50,3
 • Støy 50 km/t, dBA: 67,3
 • Støy 80 km/t, dBA: 72,1
 • Støy 100 km/t, dBA: 73,4
 • Testforbruk, l/mil: 0,81

Kort sagt:

+ Går som en kanonkule

+ Sportslige veiegenskaper

+ Underholdende motor

- Støynivå

- Pris

- Plass

Det begynte med AMG-utgaven Mercedes A45 AMG i 2013. Firehjulsdrift og en galskapens toliters turbomotor på 360 hester. Ehhh, en gang til - to liter, 360 hk...?

Det høres mer ut som noe man har lånt fra Petter Solbergs gamle WRC-bil. Ikke fra en kompaktbil som kan oppfylle Euro 6-utslippskrav og stå i morgenrush på E18 uten å mukke.

Da vår skremte og begeistrede journalist kjørte A 45 AMG på bane, hadde han lite å utsette på dynamikken i den raskeste og sterkeste blant de raske og sterke kompaktbilene. Selv den heftige Audi S3 blir tam og snill i forhold.

Så langt alt vel. Men da nyheten kom om samme motor og drivverk i crossovermodellen Mercedes-Benz GLA, satte vi kaffen i halsen. Helt til vi kom på at GLA-ens ekstra høyde over moder jord i større grad skyldes taklister enn ekstra bakkeklaring.

Men uansett - skal du bruke rundt en million på en skikkelig sær bil, er dette et av de beste valgene du kan gjøre.

Kjøreegenskaper: 6

Jo da - det er ikke noe å utsette på veiegenskapene enten det står A eller GLA foran 45 AMG-merket. Så lenge asfalten er varm og tørr, er veigrepet nærmest magnetisk.

Vår testbil nøyer seg ikke med standardhjul i 19-tommers utgave, men har 235/40-20 ZR med performanceversjonen av Contis sportslige SportContact 5-dekk.

Ikke rart alt GLA 45 AMG foretar seg kjennes presist, direkte og frister til å sette kursen mot nærmeste racerbane.

4Matic-systemet sørger for å omsette kreftene i mest mulig fremdrift selv på glatt underlag. Og her kommer vårt eneste lille «men» inn i bildet:

Når vi kjører bilen, er det regnvær og syv grader ute. Da yter supersportslige sommerdekk langt fra sitt beste. Dermed er det stor forskjell mellom grepet under optimale forhold, og under slike værforhold vi har en del av i Norge. Og det er før snøen kommer.

Motor: 6

- Vi har tatt frem den store turboen, sa AMGs motorekspert Marcus Karres til oss under lanseringen av A45 AMG. Det må til når en toliters bensinmotor skal levere 360 hester. Og attpåtil produsere et dreiemoment på smått utrolige 450 Nm.

I motsetning til snille bensinturbomotorer med spesifikk ytelse på rundt 100 hk per liter, kommer ikke momentet inn fra tomgang i AMG-motoren. Først ved 2250 o/min når den maksverdien, og veien dit er bratt.

I den moderne verden legger du selvsagt ikke merke til slikt. I alle fall så lenge du lar den syvtrinns dobbeltclutch-girkassen stå i «drive».

Glemmer du den i høyt gir når du girer manuelt, minner turboforsinkelsen oss om en Volvo 240 Turbo vi kjørte tidlig på 80-tallet.

Lyddesignerne har vært hjertelig til stede under utviklingen av denne drivlinjen. Potent godbrumming på lave turtall, går over i en raspende firerlyd når du gir gass. Akkompagnert av heftige «boff» ved hvert girskift. Bare sjekk videoen av bilen, så skjønner du hva vi mener.

Mercedes-Benz GLA 45 AMG=

SPORTY: Stilen er umiskjennelig GLA, men detaljene går i sportslig AMG-stil. © FOTO: Terje Bjørnsen

Ytelser: 6

GLA 45 AMG har typisk «kanonkule»-akselerasjon. Den går av med et stort smell, og bare stormer av gårde.

Full gass i en normal trafikksituasjon føles omtrent like smart som å sende opp fyrverkeri på langfredag.

Men på tross av alle sine hester, newtonmeter og saluttakselerasjon, klarer faktisk ikke GLA 45 AMG å tukte to av de nærmeste konkurrentene vi har testet.

Ser du på tabellen under, er både BMW M135i og Audi S3 kjappere, tross at de «bare» har 320 og 300 hk. Og betyr det noe i praksis? Nei.

Bilmodell

60-100 km/t, kickdown

80-120 km/t, kickdown

Mercedes-Benz GLA 45 AMG

3,0

3,4

Audi S3

2,8

3,3

BMW M135i

2,6

3,2

Mercedes-Benz GLA 45 AMG=

IKKE NOE TULL: Solide bremser er en like naturlig del av Mercedes-Benz GLA 45 AMG som den kraftige motoren. Heldigvis. © FOTO: Terje Bjørnsen

Eksteriør: 4

Vi synes GLA er en tøff, liten crossovermodell i normalutgave. Den ser litt røffere og tøffere ut enn en vanlig A-klasse, uten at den egentlig er det.

Når designkonseptet skal kles opp med full AMG-rustning, blir vi litt mer skeptisk. AMG-pakken får A-klasse til å ligne på en bane-racer, mens det i GLA-utgaven er annerledes.

Den minner om en WRC-bil med grusunderstell, kanskje store skvettlapper foran og bak dukker opp på opsjonslisten etter hvert?

Interiør: 3

Da vi testet den vanlige GLA-modellen, fikk den passet påskrevet for langt dårligere plassforhold enn i andre konkurrenter i samme prisområde.

Det samme gjelder AMG-versjonen, men vi tipper en typisk (om en sånn finnes) GLA 45-kunde bryr seg katta om annet enn det som skjer på førerplass.

I utgangspunktet har vi lite å utsette på førermiljøet, men registrer at kvalitetsfølelse og materialkvalitet ikke helt matcher startprisen på rundt 900 000 kroner.

Komfort: 2

Igjen - er du potensiell AMG-kunde, står neppe kjørekomfort høyt på listen over prioriterte egenskaper. For å ta det beste først; sportssetene både ser tøffe ut og gir sittekomfort med solid sidestøtte.

Det verste er støynivået: Jo, vi elsker motorlyden. Men vi hater dekkstøyen.

Og straks det går i landeveisfart, er den i ferd med å overdøve det motor og eksosanlegg frembringer av godlyd. 73,4 dBA i 100 km/t er veldig mye, og bidrar ikke en millimeter til kjøreglede eller langturskomfort.

Stivt og hardt understell sørger for at du fort blir kjent med nyansene i alt fra veioppmerking til trikkeskinner. Det kommer som en følge av de sportslige veiegenskapene, og er noe du må regne med i en bil av denne typen.

Sikkerhet: 5

EuroNCAP har i skrivende stund ikke kollisjonstestet GLA. Derimot har de testet A-klasse og CLA, og de er så nære slektninger at vi antar at resultatene i hovedsak er gyldige også for GLA.

Begge har fått fem av fem stjerner som hovedkarakter, og begge har gjennomgående høy score i underkategoriene. For eksempel er beskyttelse for voksne vurdert til 91 prosent i CLA.

GLA 45 AMG har en del fine sikkerhetsdetaljer som standard; Intelligent light system, Collision prevention assist og Attention assist. Som ekstrautstyr hadde testbilen nyttige elementer som Lane tracking package og Distronic Plus.

Mercedes-Benz GLA 45 AMG=

IKKE HELT: Speedometeret sier 320, men toppfarten er sperret på 250 km/t. Det holder for de fleste. © FOTO: Terje Bjørnsen

Pris/utstyr: 2

Hvis du spør tilfeldig forbipasserende hva en GLA 45 AMG koster, får du svar som ligger i 400-500 000 kroners klassen. Ikke bilen du kjøper som en showoff med andre ord, det er de indre verdiene du betaler for.

Du behøver kanskje ikke opp i de 1,1 millionene testbilen koster, men de fleste vil nok lukte på et syvsifret beløp innen ekstrautstyrslista er ferdig avkrysset.

Legg til at høyt verditap er noe du erfaringsmessig må ta med deg på en sær spesialutgave, så behøver du ikke master i finans for å regne ut at god totaløkonomi ikke hører med til de gode grunnene for å kjøpe en GLA 45 AMG.

Forbruk: 3

I forhold til ytelsene, er ikke normforbruket i EU-miks på 0,75 l/mil og CO2-utslipp på 175 g/km noe å få dårlig klimasamvittighet av.

Dessuten imponerer GLA 45 AMG oss i den faste 20 mils forbrukstesten. Her havner den på 0,81 l/mil. Det beviser at selv en bil med nær maksimal trimmingsgrad for gatebruk, ikke sender privatøkonomien i spinn ved bensinpumpa.

Det kommer tilslutt an på hvor forsiktig du er med gassfoten. Noe som heldigvis ikke er så enkelt i denne bilen.

Konklusjon: 5

Hovedkarakteren er ikke et gjennomsnitt av delkarakterene, men et uttrykk for hvordan bilen totalt sett er i forhold til konkurrentene på det tidspunktet da testen ble gjennomført. Her kan du lese hvordan vi setter karakterer

Der det teller, får du full pott for å legge sparepengene i en Mercedes-Benz GLA 45 AMG. Den kjører supert, går fort og har en drivlinje med kraftig karakter.

Vi kan likevel ikke helt fri oss fra tanken om at hvis AMG-pakkens fortrinn virkelig skal spille ut til fulle, er du bedre tjent med en A 45 AMG.

Hele konseptet passer bedre til en sportslig kompaktklassebil enn en crossover.

Mercedes-Benz GLA 45 AMG=

FOR DE FÅ: Både pris og konsept sørger nok for at Mercedes-Benz GLA 45 AMG blir en sjelden fugl på norske veier. © FOTO: Terje Bjørnsen

Spesifikasjoner

ProdusentMercedes-Benz
Pris893000

Klikks karakter: 5

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:52 Minst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47 Roma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27 Kausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25 Fraktfly styrtet i Texas21:59 Tolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Maduro bryter med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida
Siste nytt
22:52VerdenMinst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47SportRoma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27VerdenKausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25VerdenFraktfly styrtet i Texas21:59NorgeTolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenMaduro bryter med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus